• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.1°C
  4 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 20.5°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.6°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 14.0°C
  0 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 19.4°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 18.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη

 • A-
 • A+
Δεκτές οι δύο προσφυγές κατοίκων για το κατασκευασμένο στην οδό Φαλήρου και το υπό προγραμματισμό στην Τσάμη Καρατάσου ● Η γνωμοδότηση ορίζει ότι το υπ. Πολιτισμού, με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία των μνημείων, μπορεί να απαγορεύσει τη δόμηση αν οι δυσμενείς επιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται με άλλα μέτρα.

Ασπίδα προστασίας στην Ακρόπολη δημιουργεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκανε αποδεκτές τις δύο προσφυγές κατοίκων της περιοχής με αφορμή την ανέγερση 11ώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου που κυριολεκτικά «εξαφανίζει» με τον όγκο του τον Ιερό Βράχο, καθώς και του νέου που είχε πάρει κατ’ αρχήν άδεια δόμησης στη γειτονική Τσάμη Καρατάσου.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνει στην ουσία και ακυρώνει την πρόβλεψη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Αθήνας, που είχε εγκριθεί το 1988, με την οποία η περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, με εξαίρεση τα δύο πρώτα οικοδομικά τετράγωνα προς τον άξονα Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, χαρακτηριζόταν πολεοδομικό κέντρο και επομένως επιτρεπόταν η ανέγερση ξενοδοχείων.

Με βάση το προεδρικό διάταγμα του 1978, έχει θεσπιστεί θηριώδης συντελεστής δόμησης για τα πολεοδομικά κέντρα, που ορίζεται σε 3,6 και είναι ο υψηλότερος σε όλο το λεκανοπέδιο. Επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων με ύψος έως 32 μέτρα! Με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) του 2013 παρέχεται η δυνατότητα να μειωθεί η κάλυψη του οικοπέδου και το ύψος του κτιρίου να φτάσει έως τα 37,5 μέτρα!

Η πολεοδομική «γαλαντομία» αποκαλύφθηκε από την τουριστική άνοιξη των τελευταίων χρόνων, που ανέδειξε την ευρύτερη περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη σε πρωταθλητή του συστήματος Airbnb. Οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν και, εκτός από τις δικαστικές προσφυγές, οδήγησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει μέτρα προστασίας.

Με απόφαση που εκδόθηκε τον Μάρτιο και φέρει την υπογραφή του Γιώργου Σταθάκη, ανεστάλη για ένα χρόνο η έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή και οι οικοδομές που είχαν ήδη αδειοδοτηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων μπορούσαν να κατασκευαστούν με τον όρο ότι το ύψος τους δεν θα υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα. Ο «κόφτης» ήταν ενδεικτικός για την πρόθεση του υπουργείου να αποτρέψει τετελεσμένα και να αλλάξει το πολεοδομικό καθεστώς στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι.

Με τις δύο αποφάσεις (2102 και 2103/2019), η Ολομέλεια του ΣτΕ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Αικ. Σακελλαροπούλου και με εισηγητή τον Θ. Αραβανή:

◼ Θωρακίζει την περιοχή και ορίζει ότι το υπουργείο Πολιτισμού, με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία των μνημείων, μπορεί να απαγορεύσει τη δόμηση αν οι δυσμενείς επιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται με άλλα μέτρα. Εντάσσει μάλιστα στα προστατευόμενα στοιχεία και τον περιβάλλοντα χώρο των μνημείων, ενώ κάνει ειδικές αναφορές στην Ακρόπολη και σημειώνει ότι λόγω του Παρθενώνα, των Προπυλαίων, του ναού της Απτέρου Νίκης και του Ερεχθείου έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

◼ Ακυρώνει την άδεια που έχει χορηγηθεί για το ήδη κατασκευασμένο ξενοδοχείο και ελέγχει τη Διοίκηση γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μερίμνησε για τη θέσπιση αυστηρότερων όρων δόμησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
α οικόπεδα επί των οδών Φαλήρου και Μισαραλιώτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα...
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην...
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
Σε αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών δόμησης σε ολόκληρη την περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι προσανατολίζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μετά τις αντιδράσεις για την ανέγερση...
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ναι» από το ΣτΕ αλλά με παρατηρήσεις στο ΠΔ για το ύψος των ακινήτων σε Μακρυγιάννη-Κουκάκι
Το μείζον θέμα του επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ήταν και είναι, το ανεκτό ύψος των κτιρίων στην εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, όπως και στην ευρύτερη περιοχή που...
«Ναι» από το ΣτΕ αλλά με παρατηρήσεις στο ΠΔ για το ύψος των ακινήτων σε Μακρυγιάννη-Κουκάκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Αθηναίων για προστασία της Ακρόπολης
Να θεσπιστεί κατάλληλο προστατευτικό πλαίσιο για την Ακρόπολη και τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ζητά με ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο Δήμος Αθηναίων.
Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Αθηναίων για προστασία της Ακρόπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
Με νομοθετική ρύθμιση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την κατασκευή δωδεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, το...
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας