Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης στα κάγκελα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης στα κάγκελα

  • A-
  • A+

Πόλεμος με πολλές δημόσιες αλληλοκαταγγελίες -και ακόμη περισσότερα υπονοούμενα- μαίνεται στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ του νομού και την Ενωση Ξενοδόχων της πόλης (ΕΞΘ).

Κι είναι ένας πόλεμος που ξέσπασε μετά από… δέκα χρόνια φαγούρα, αφού οι παρασκηνιακές διαφωνίες και γκρίνιες δεν έλειψαν ποτέ, αλλά γίνονταν πάντα μέσα στα μέτρα της -επαγγελματικής- κοσμιότητας.

Δύσκολα εντοπίζει κανείς πίσω από τις καταγγελίες ποια συμφέροντα υποκρύπτονται και οδήγησαν τελικά τους ξενοδόχους σε αποχώρηση με καταγγελίες κατά της προέδρου του οργανισμού, Βούλας Πατουλίδου, που είναι και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Και μπορεί κάποιοι στην πόλη να έχουν ταχθεί ήδη με τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον ότι περισσότερα είναι τα στόματα φορέων που μένουν κλειστά, οι οποίοι μετέχουν στον οργανισμό και κατά τα άλλα είναι λαλίστατοι (Περιφέρεια, δήμος, ΔΕΘ, η Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο ΟΛΘ, το ΕΒΕΘ) αφού η ιδεολογική -ακόμη και η κομματική- συνισταμένη τους είναι κοινή.

Η σύγκρουση είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαπέντε μέρες με αφορμή κριτικά άρθρα για το έργο του οργανισμού -το ήθελαν ισχνό-, που έφεραν ανάλογη σε ύφος απάντηση.

Παραδόξως δεν τέθηκε ζήτημα δημοσιογραφικής ελευθερίας, αντιθέτως ξιφούλκησε υπέρ των δημοσιευμάτων η Ενωση Ξενοδόχων αποδεχόμενη έτσι ότι εξέφραζαν τις απόψεις της. Με τις «λεπτομέρειες» της δημόσιας κριτικής στο έργο του οργανισμού ξεχείλισε το ποτήρι των αντοχών και για τα δύο μέρη.

Στις 23 Οκτωβρίου η Ενωση Ξενοδόχων με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. κάνει γνωστό ότι διαφωνούν «με την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου δράσεων για την προβολή της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό, καθώς η πλειονότητα των δράσεων του Οργανισμού Τουρισμού αφορά την πολιτική προβολή στο εσωτερικό και όχι τη στοχευμένη προβολή της Θεσσαλονίκης» και αποχωρούν από τον οργανισμό.

Η μπηχτή ότι η πρόεδρος εκμεταλλεύεται τον οργανισμό για να προβάλλεται δεν έμεινε αναπάντητη από την κ. Πατουλίδου, η οποία μιλά στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» για να πει ότι «δεν χρειάζομαι τον οργανισμό για να υπάρχω» και να προσθέσει ότι οι ξενοδόχοι χρωστούν σε αυτόν 200.000 ευρώ, δεν βάζουν λεφτά όπως οι άλλοι φορείς και πως «κάτι άλλο κρύβεται, δεν θέλω να το ξέρω, δεν είμαι ο ντετέκτιβ. Αυτός ο τόπος αξίζει καλύτερων συνεργασιών».

Απάντηση

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Φυσικά πήρε απάντηση από τους ξενοδόχους, οι οποίοι σε ανακοίνωση με τίτλο «Δώστε στον κόσμο της Θεσσαλονίκης όλες τις εγκεκριμένες δράσεις από τα πρακτικά του Δ.Σ. για τη διαπίστωση της αλήθειας» επαναλαμβάνουν τα περί «πολιτικής προβολής» και αναφέρονται σε συνολικό ποσό 534.000 ευρώ που έχουν δώσει και αναλυτικά:

«60.000,00 ευρώ σε μετρητά στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης που πήγαν στράφι»(!), άλλα «190.000,00 ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού (εξειδικευμένων επαγγελματιών) του τμήματος μάρκετινγκ για την προβολή του προορισμού που λειτούργησε αδιάλειπτα από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Μάιο του 2018» -αλλά το «στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ και προβολής ουδέποτε εφαρμόστηκε και πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων»- και, τέλος, σε «104.000,00 ευρώ σε μορφή παροχής φιλοξενίας σε ξενοδοχεία 5*, 4* και 3* για ταξίδια εξοικείωσης (fam & press trips) που ζητήθηκαν από τον ΟΤΠΜΘ».

Γι' αυτό, λένε οι ξενοδόχοι, αφού ο οργανισμός «δεν μπόρεσε και δεν θέλησε να αξιοποιήσει την επαγγελματία του μάρκετινγκ και το στρατηγικό πλάνο που τα πλήρωνε η ΕΞΘ, δεν επρόκειτο η ΕΞΘ να ξαναδώσει ούτε ένα ευρώ από το υστέρημα των ξενοδόχων-μελών της προς διαχείριση στο σημερινό δίδυμο “Πρόεδρος-Ταμίας ΟΤΠΜΘ”». Ανερμήνευτο παραμένει εισέτι γιατί δεν αναφέρονται τα ονόματα της προέδρου και του ταμία…

Χθες ο οργανισμός απάντησε ότι αποδέχεται την αποχώρηση των ξενοδόχων, σχολιάζοντας όμως ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι φορείς που τον απαρτίζουν επένδυσαν 2.285.000 ευρώ και «από το ποσό αυτό, το 1%, δηλ. 20.000 ευρώ, αφορά τη μοναδική ετήσια συνδρομή που κατέβαλε την τελευταία δεκαετία (2010-2019) η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης»!

Και σηκώνοντας το γάντι στην ανακοίνωση των ξενοδόχων καλεί με τη σειρά του την ένωση να κοινοποιήσει αυτή όσα πρακτικά νομίζει ότι μπορεί να διαφωτίσουν το κοινό της πόλης.


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παγώνει» η εξαγορά του «Πόρτο Καρράς» από τον Ιβάν Σαββίδη
Στην «εντατική» μπήκε λόγω του κορονοϊού και η μεγαλύτερη συμφωνία στον χώρο του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας, η εξαγορά δηλαδή από τον Ιβάν Σαββίδη του συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς».
«Παγώνει» η εξαγορά του «Πόρτο Καρράς» από τον Ιβάν Σαββίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιβάν, ο παντοκράτωρ των ξενοδοχείων
Ετοιμος να αγοράσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» φέρεται ο Ιβάν Σαββίδης και μ’ αυτή την επένδυση (μακράν τη μεγαλύτερή του στην Ελλάδα) ο ομογενής γίνεται παντοδύναμος στον χώρο του τουρισμού.
Ιβάν, ο παντοκράτωρ των ξενοδοχείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητείται κατεύθυνση για το λιμάνι του Βόλου
Η περιοχή έχει θετικές προοπτικές καθώς προβλέπεται μεγάλη αύξηση τόσο της ζήτησης τροφίμων από αραβικές, κυρίως, χώρες και δομικών υλικών για την ανοικοδόμηση Συρίας και Ιράκ, όσο και στον τουρισμό.
Αναζητείται κατεύθυνση για το λιμάνι του Βόλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «πόλεμος» των ξενοδόχων
Ξεκίνησαν πόλεμο και τώρα δεν ξέρουν πώς να τον σταματήσουν διότι δεν προλαβαίνουν να μετρούν χτυπήματα που δεν μπορούν να αντέξουν. Για την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) ο λόγος που επιτέθηκε στην...
Ο «πόλεμος» των ξενοδόχων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαλκάνια... εξπρές
Η σιδηροδρομική επανασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα… παραγνωρισμένα Βαλκάνια και χώρες οι πολίτες των οποίων για δεκαετίες επέλεγαν τη Βόρεια Ελλάδα για τουριστικό προορισμό είναι γεγονός. Και μάλιστα...
Βαλκάνια... εξπρές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάγκελα παντού για τους Θεσσαλονικείς
Κλειστή με κιγκλιδώματα είναι από χθες η Νέα Παραλία με απόφαση του δημάρχου Κ. Ζέρβα και του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, οι οποίοι «τιμωρούν» τους Θεσσαλονικείς που έβγαιναν εκεί για άθληση.
Κάγκελα παντού για τους Θεσσαλονικείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας