• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.8°C / 20.6°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.7°C / 20.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.1°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  72%
Απόφαση-ορόσημο του Δήμου Ζακύνθου βάζει φρένο στην επενδυτική ασυδοσία

Η παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απόφαση-ορόσημο του Δήμου Ζακύνθου βάζει φρένο στην επενδυτική ασυδοσία

 • A-
 • A+
Ίσως άργησε λίγο, αλλά… μίλησε. Βάζοντας τέρμα στην παρατεταμένη αφωνία της προηγούμενης δημοτικής αρχής σχετικά με την «επένδυση του εμίρη του Κατάρ», το νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου αποφάσισε ομόφωνα τη διεκδίκηση της περιουσίας που του ανήκει (8.600 στρ.), η οποία συμπεριλαμβάνεται στην αμφιλεγόμενη πωληθείσα έκταση πάνω από την παραλία «Ναυάγιο».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την Τρίτη 23.10.2019, το βράδυ, στη 10η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου, ελήφθη ομόφωνη απόφαση που, ενδεχομένως, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην προσέγγιση της ανάληψης και της απόδοσης ευθυνών για τα τεκταινόμενα στο νησί. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Αρμένης, επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», έβαλε θέμα προ ημερησίας διατάξεως την «Κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας», που συνοδευόταν από πρόταση δέσμης ad hoc ενεργειών. Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων, στον τοπικό και στον αθηναϊκό Τύπο, αναφορικά με την «επένδυση του εμίρη του Κατάρ» στα ορεινά της Ζακύνθου πάνω από το γνωστό «Ναυάγιο», ζήτησε να ληφθεί απόφαση για τη διεκδίκηση της περιουσίας του δήμου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Δήμος Ζακύνθου στο παρελθόν είχε κάνει μια αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, η οποία απορρίφθηκε ως αόριστη και αφορά τη διεκδίκηση 2.600 στρ. στις Μαριές και 6.000 στρ. εντός της κοινότητας Αναφωνητρίας. Επίσης, υπάρχει η δημοτική έκταση στις Βολίμες, σύμφωνα με αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου. Όλα αυτά πρέπει να τοπογραφηθούν και να δοθούν σε δικηγόρο, τον οποίο θα ορίσουν η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, για να κάνει διεκδικητική αγωγή».

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης επισήμανε: «Κι εγώ είχα σκοπό να αναφερθώ στο θέμα της ακίνητης περιουσίας του δήμου. Οπως έχω διαπιστώσει, δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι τα ακίνητα του δήμου […], γι’ αυτό θα απαιτήσω από τις αρμόδιες υπηρεσίες να συνταχθούν τοπογραφικά, να βρεθούν τα συμβόλαια και να κάνουμε αποδοχή κληρονομιάς για τα κληροδοτήματα».

Ο Αντώνης Κασσιμάτης, επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος - Ανατροπή - Αναγέννηση», αφού υπενθύμισε ότι στην πρώτη, κιόλας, συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου του νησιού, ο ίδιος είχε θέσει ζήτημα διεκδίκησης, εκ μέρους του δήμου, της περιουσίας που του ανήκει από τα 15.000 στρέμματα της έκτασης που πουλήθηκε στη ΒΔ Ζάκυνθο, διευκρίνισε ότι, «εκτός από το Κτηματολόγιο που θα καταρτιστεί προσεχώς, υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη η περιουσία του δήμου στο Έντυπο Ε9 που κατατίθεται κάθε χρόνο στην Εφορία».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι «αν υπάρχουν ακίνητα (αστικά, δασικά κ.ά.) που δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9, τότε ανακύπτει μείζον ζήτημα διοικητικών παραβάσεων από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και πρέπει να γίνει έλεγχος». Επίσης, ανέφερε ότι «υπάρχει κίνδυνος, αν ο δήμος δεν παρέμβει έγκαιρα και επί του δικαστικού πεδίου […], με δεδομένη την απόρριψη της πρόσθετης παρέμβασης του δήμου το 2018 από το δικαστήριο. […] Υπάρχει τοπογραφικό των 8.600 στρ. που έχει συντάξει, από το 2016, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοτικής Περιουσίας και Δημοτικού Κτηματολογίου, Διονύσιος Τουρκάκης […]». Τέλος, τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να σταθεί αρωγός στους κατοίκους των κοινοτήτων που θίγονται από την αγοραπωλησία.

Ο κ. Τουρκάκης, από τη μεριά του, ανέφερε ότι «Η δημοτική περιουσία καταγράφηκε και δηλώθηκε το 2011, αλλά επρόκειτο για μια απλή απογραφή, χωρίς τοπογραφικά, η οποία έγινε δεκτή από το συμβούλιο. […] Με βάση τη συγκεκριμένη απογραφή συντάχθηκε το Ε9 το 2014». Στην ερώτηση που απηύθυνε ο κ. Κασσιμάτης στον κ. Τουρκάκη, αν η αμφισβητούμενη έκταση των 8.600 στρεμμάτων έχει δηλωθεί στο Ε9, η απάντηση ήταν ότι όντως υπάρχει η καταγραφή του 2016 της έκτασης αυτής. Λεπτομέρειες για το Ε9 και για πολλά άλλα, προφανώς, θα δοθούν εν ευθέτω χρόνω.

↳ Επίσημο έγγραφο του Μαρτίου του 1966, απευθυνόμενο από τη Νομαρχία Ζακύνθου «Προς τον κ. Πρόεδρον της Κοινότητος Αναφωνητρίας», «Περί τρόπου χρήσεως των κοινοτικών βοσκησίμων τόπων και καθορισμού του ετησίου δικαιώματος βοσκής». Στο έγγραφο βλέπουμε ότι ο νομάρχης Ζακύνθου επικυρώνει και υπογράφει την ιδιοκτησία της κοινότητας επί των βοσκοτόπων και εγκρίνει τη μίσθωση.

Όταν ρωτήσαμε τον Σπύρο Ξένο –κοινωνιολόγο-ερευνητή, που γνωρίζει σε βάθος αυτή την ιστορία και έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξή της μέσα από τα νέα στοιχεία-ντοκουμέντα που φέρνει συνεχώς στο φως– πώς χαρακτηρίζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η απάντησή του ήταν αιχμηρή: «Η ομόφωνη απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου, περί της άμεσης κατάθεσης διεκδικητικής αγωγής αναγνώρισης της κυριότητός του επί εκτάσεως 8.600 στρεμμάτων, στις τοπικές κοινότητες Μαριών και Αναφωνητρίας, έκταση η οποία εμφανίζεται σήμερα να συμπεριλαμβάνεται στο επίμαχο υπ’ αριθ. 23.943/2014 συμβόλαιο αγοραπωλησίας, μεταξύ ενός ιδιώτη (πωλητής) και μιας Ανώνυμης Εταιρείας Real Estate (αγοράστρια), μου δίνει την αφορμή να δηλώσω ότι:

»Η αμετάκλητη και ομόθυμη βούληση των μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζακύνθου αποδεικνύει την πρόθεση διάκρισης καθώς και την ανάληψη της ευθύνης αποκατάστασης μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια εμφανίζεται ως κοινότητα πληβείων, θηλάστρια διαφθοράς και ατίμωσης αλλά και τόπος ασυλίας κάθε είδους “αναπτυξιακής ιεραποστολής”!»

Τα δύο ντοκουμέντα, που παραθέτουμε, μας τα παραχώρησε από το πλούσιο αρχείο του ο Σπύρος Ξένος. Πρόκειται για αποφάσεις του νομάρχη Ζακύνθου και της κοινότητας Αναφωνητρίας σχετικά με μισθώσεις κοινοτικών βοσκοτόπων στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίες εκδίδονταν κάθε χρόνο και αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι βοσκότοποι, κάποιοι από τους οποίους συμπεριλαμβάνονται στην πωληθείσα περιοχή, ανήκουν στην κοινότητα. Όπως μας τόνισε ο κ. Ξένος, στο αρχείο του διαθέτει πολυάριθμα τέτοια ντοκουμέντα.

↳ Απόσπασμα από «Πρακτικό συνεδριάσεως του Κοινοτικού Συμβουλίου Αναφωνητρίας», τον Ιανουάριο του 1966, με θέμα ημερησίας διατάξεως την «επιβολή δικαιώματος βοσκής δι’ έτος 1966». Η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου περιγράφει πλήρως τους κοινοτικούς βοσκότοπους Αναφωνητρίας από τη θέση «Στρώσι» έως «Ομαλές», τους οποίους εδώ και 59 χρόνια μισθώνει η κοινότητα σε κτηνοτρόφους της περιοχής. Συνοδεύεται δε από δήλωση του προέδρου σχετικά με την αποκλειστική κυριότητα της κοινότητας στους αναλυτικά περιγραφόμενους βοσκότοπους. 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο εμίρης του Κατάρ, η «επένδυση-κλοπή», η εταιρεία και ο δικηγόρος της
Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας, αλλά είναι η σύνοψη μιας ζοφερής υπόθεσης, στην οποία εμπλέκονται διάφοροι δημόσιοι αξιωματούχοι και αφορά μια παράνομη αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων πάνω από την...
Ο εμίρης του Κατάρ, η «επένδυση-κλοπή», η εταιρεία και ο δικηγόρος της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζάκυνθος: 15.000 στρέμματα στου... Χάρου τα δόντια
Εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, στην Εκκλησία και το Δημόσιο μεταβιβάστηκαν το 2014 σε Λιβανέζο επιχειρηματία από κάποιον κύριο Γεώργιο Χάρο, που παρουσίασε τίτλο κυριότητας ένα αμετάφραστο διάταγμα εποχής...
Ζάκυνθος: 15.000 στρέμματα στου... Χάρου τα δόντια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να τιμωρηθούν επιτέλους οι εγκληματίες που ρημάζουν τη Ζάκυνθο!»
Στον απόηχο των πρόσφατων εγκληματικών ενεργειών που συντάραξαν τη Ζάκυνθο και ευρύτερα τη χώρα μας, οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων του νησιού...
«Να τιμωρηθούν επιτέλους οι εγκληματίες που ρημάζουν τη Ζάκυνθο!»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπτύξου... και μη ερεύνα
Επτά χρόνια μετά τις πωλήσεις εκτάσεων της Ζακύνθου σε επενδυτές ο δικαστικός αγώνας για δικαίωση ακόμη συνεχίζεται.
Αναπτύξου... και μη ερεύνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπέρ υγείας… «Ναυαγίου» - Μια «καθημερινή» απάντηση
Από την «Καθημερινή» πληροφορούμαστε, μεταξύ άλλων, σε τι συνίσταται το «όραμα» Θεοχάρη για την περιοχή του «Ναυαγίου». Δεν γνωρίζουμε αν κρύβεται κάτι πίσω από το ν/σ, όμως κοντοστεκόμαστε στις σατανικές...
Υπέρ υγείας… «Ναυαγίου» - Μια «καθημερινή» απάντηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας