Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρύ πολιτικό μέτωπο για να σωθεί το ΚΕΘΕΑ

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συναυλία στο Σύνταγμα για το ΚΕΘΕΑ. Πάνω από 19.000 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί για την κατάργηση της ΠΝΠ και τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου

EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρύ πολιτικό μέτωπο για να σωθεί το ΚΕΘΕΑ

  • A-
  • A+

Ενώνει τη δημοκρατική αντιπολίτευση, που προσανατολίζεται σε κοινές ενέργειες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, η οποία απειλεί να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Χθες, εκπρόσωποι της διοίκησης και των εργαζομένων του οργανισμού είχαν συνάντηση στον χώρο του ΚΕΘΕΑ Διάβαση με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25), ενώ είχε κληθεί και η Ν.Δ., που όμως δεν ανταποκρίθηκε.

Ανάμεσα στα όσα προτάθηκαν, ήταν να πραγματοποιηθεί το συντομότερο συνάντηση των εκπροσώπων όλων των κομμάτων με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, όπως και οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ να επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσουν.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του εκλεγμένου Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης. Ο κ. Μπαρδάνης εκτίμησε ότι, εάν τελικά περάσει η επίμαχη ΠΝΠ, το ΚΕΘΕΑ θα συνεχίσει να υπάρχει κατ’ όνομα, όμως θα αλλάξει όλη η αποτελεσματικότητά του, η φιλοσοφία του και η αποδοχή που γνωρίζει στην κοινωνία. «Θέλουν να καταστρέψουν αυτόν τον οργανισμό που προσφέρει στο δύσκολο πρόβλημα των ουσιών -και όχι μόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Δημήτρης Κολοκάθης, στάθηκε στην πολύπλευρη προσφορά του οργανισμού, που δεν έχει να κάνει μόνο με ουσίες όπως τα οπιοειδή, η εξάρτηση από τις οποίες αντιμετωπίζεται και με υποκατάστατα, αλλά με μια πληθώρα εξαρτήσεων, όπως ο τζόγος, το αλκοόλ, τα ψυχοφάρμακα, το Διαδίκτυο, η κοκαΐνη.

Μίλησε ακόμη για την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με τις τοπικές κοινωνίες σε πάνω από 110 μονάδες σε όλη τη χώρα. Κάλεσε τον Β. Κικίλια να παγώσει την εφαρμογή της ΠΝΠ και να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού που, όπως επισήμανε ο επιστημονικός υπεύθυνος, Γεράσιμος Παπαναστασάτος, από το 1983 έχει βοηθήσει περισσότερους από 55.000 ανθρώπους.

Οι θέσεις των κομμάτων

Τρίτος από αριστερά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κατιφές. Στο κέντρο ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και δίπλα του ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Πουλάς. Δεξιά η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, ο πρόεδρος Γ. Μπαρδάνης, ο διευθυντής, Βασίλης Γκιτάκος, και το μέλος του Δ.Σ., Δημήτρης Πλουμπίδης

Από πλευράς κομμάτων, ο Παναγιώτης Κατιφές, επικεφαλής στο τμήμα του ΚΚΕ που ασχολείται με το θέμα των ναρκωτικών, τόνισε ότι είναι κάθετα απέναντι στην ΠΝΠ, την οποία δεν θεωρεί μια «ξεροκεφαλιά» ενός υπουργού, αλλά μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας υποτίμησης του «στεγνού» θεραπευτικού μοντέλου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και υπεύθυνος του τομέα Υγείας, Ανδρέας Πουλάς, μίλησε για έναν τρόπο εκλογής διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ που ήταν «ό,τι πιο δημοκρατικό υπήρχε» και συνιστούσε ένα απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο που δεν πρέπει να αλλάξει.

Ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τις εντυπώσεις του από τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε μονάδες του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα, ακούγοντας την αγωνία εργαζομένων και θεραπευομένων.

«Η κανονικότητα του επιτελικού κράτους έχει στοιχεία αυταρχισμού και συγκεντρωτισμού. Δεν θέλουν καμία μορφή αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης στο κράτος», υποστήριξε, μιλώντας για ένα προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο που διαμορφώνεται και πρέπει να ενισχυθεί, παρά τις επιμέρους πολιτικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε αποστάσεις που ίσως κρατά ο υπουργός Υγείας από την ΠΝΠ, όπως και σε πιθανή διαφωνία εκ μέρους στελεχών της κυβέρνησης και της Ν.Δ. Το ΜέΡΑ 25 εκπροσώπησε ο Δημήτρης Λιάπης, που έθεσε το ζήτημα της ευρύτερης προβολής του έργου του ΚΕΘΕΑ και της αποσιώπησης του ζητήματος εκ μέρους αρκετών ΜΜΕ.

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, τόνισε ότι, εάν περάσει η ΠΝΠ και αλλάξει το μοντέλο διοίκησης του οργανισμού, θα πάψει να υφίσταται όπως τον ξέρουμε. Ο Δημήτρης Κολοκάθης έθεσε επίσης κάποια καίρια ερωτήματα, όπως το εάν με το νέο μοντέλο το ΚΕΘΕΑ θα παρέχει υπηρεσίες σε άτομα χωρίς ΑΜΚΑ αλλά και πρόσφυγες ή μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας ή το κέντρο της Αθήνας.

Μίλησε, τέλος, για ένα μοντέλο διοίκησης, που όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου.


 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δράση διαμαρτυρίας «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο του Κικίλια
Παρέμβαση στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην οδό Κριεζώτου, πραγματοποίησε ο «Ρουβίκωνας» καθώς τέσσερα μέλη της συλλογικότητας εισήλθαν στο γραφείο και πέταξαν φυλλάδια.
Δράση διαμαρτυρίας «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο του Κικίλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι κραυγές έγιναν τραγούδια για το ΚΕΘΕΑ
Εκατοντάδες πολίτες ένωσαν χθες τις φωνές τους στην πλατεία Συντάγματος με τους καλλιτέχνες που έδωσαν συναυλία αφιλοκερδώς για την προστασία του αυτοδιοίκητου του οργανισμού.
Οι κραυγές έγιναν τραγούδια για το ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είμαστε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και είμαστε ΚΕΘΕΑ!
Σε κλίμα έντονης συγκίνησης αλλά και αποφασιστικότητας όλοι όσοι πλήττονται από την απόφαση της κυβέρνησης για το ΚΕΘΕΑ έγιναν μια γροθιά και διαμαρτυρήθηκαν χθες ζητώντας τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του.
Είμαστε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και είμαστε ΚΕΘΕΑ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανθός: «Χρειάζεται φροντίδα των ευάλωτων, όχι αυστηροποίηση του ασύλου»
Η συγκυρία της πανδημίας ανέδειξε ότι, για πρώτη φορά, εκτός από την ανθρωπιστική κρίση, που έχει εγκατασταθεί στους καταυλισμούς, αρχίζει να είναι ορατός ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης δημόσιας Υγείας.
Ξανθός: «Χρειάζεται φροντίδα των ευάλωτων, όχι αυστηροποίηση του ασύλου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παραλογισμός όταν αποδομείται ένας αποτελεσματικός οργανισμός»
Όταν ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, ρώτησε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, εάν έχει «δείγματα μη χρηστής διαχείρισης» στον φορέα, ο τελευταίος απάντησε «όχι, αλλά θα βρούμε».
«Παραλογισμός όταν αποδομείται ένας αποτελεσματικός οργανισμός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι φωνές του ΚΕΘΕΑ είναι πιο δυνατές από τη λασπολογία
Πώς ο κυριακάτικος Τύπος και προπάντων ο υπουργός Υγείας μεθόδευσαν τη συκοφάντηση του ΚΕΘΕΑ, αναδεικνύοντας πόρισμα εσωτερικού ελέγχου και γράμμα που είχε συντάξει πρώην στέλεχος προ 20ετίας
Οι φωνές του ΚΕΘΕΑ είναι πιο δυνατές από τη λασπολογία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας