Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 21.1°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.3°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 15.0°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.9°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 17.2°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  0 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  36%
Κομφούζιο στις φυλακές με κυβερνητική ευθύνη
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κομφούζιο στις φυλακές με κυβερνητική ευθύνη

 • A-
 • A+
Κατάσταση ασφυξίας επικρατεί στις ελληνικές φυλακές καθώς τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και εκκρεμούν αιτήματα κρατουμένων για μετακίνησή τους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι ελληνικές φυλακές ασφυκτιούν ξανά, χωρίς -αυτή τη φορά- να υπάρχουν οι έντονες διαμαρτυρίες του παρελθόντος από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ οι κατά τόπους εισαγγελείς και οι διευθύνσεις των φυλακών μοιάζει να μην έχουν εξοικειωθεί ακόμα με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από 1ης Ιουλίου.

Εκείνο όμως που πραγματικά μοιάζει αδιανόητο είναι ότι τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ), που ήταν και είναι το μόνο θεσμικό όργανο που εγγυάται στοιχειωδώς την ορθή και ισορροπημένη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους κρατούμενους.

Η κυβέρνηση άλλαξε πρόσφατα τον νόμο για τη σύνθεση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών (ΚΕΣΦ), εξοβελίζοντας από αυτό τους καθ’ ύλην αρμόδιους πανεπιστημιακούς καθηγητές, εγκληματολόγους, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν προχώρησε στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι και στην περίπτωση αυτήν αιτία είναι τα πρόσωπα που δεν είναι αρεστά στη σημερινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον νόμο, στις συνεδριάσεις της ΚΕΜ, στις οποίες δεν παρίσταται ως πρόεδρος η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλαδή σήμερα η Σοφία Νικολάου, αντικαθίσταται από τον γενικό διευθυντή (που είναι υπάλληλος της υπηρεσίας).

Τα άλλα δύο μέλη της ΚΕΜ είναι, σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, ο πρόεδρος του ΚΕΣΦ και ο εισαγγελέας Κορυδαλλού. Ενώ εκκρεμεί το σοβαρότατο θέμα συγκρότησης της ΚΕΜ, η αρμόδια γραμματεία καθημερινά εκδίδει δελτία Τύπου σχετικά με τα «λάφυρα» (κυρίως κινητά και μικροποσότητες ουσιών) που βρίσκει στις αστυνομικές εφόδους στις φυλακές.

Εκκρεμή αιτήματα

Στο μεταξύ, εκκρεμούν τα αιτήματα κρατουμένων για μεταγωγές κυρίως προς τις αγροτικές φυλακές που προσφέρουν μεγαλύτερη δυνατότητα για μεροκάματα, με αποτέλεσμα οι μεν αγροτικές φυλακές να έχουν τον μισό από τον πληθυσμό που μπορούν να δεχτούν, οι δε άλλες φυλακές να ασφυκτιούν.

Τον ρόλο της ΚΕΜ παίζει προς το παρόν -λόγω μιας ειδικής διάταξης που υπάρχει στον Σωφρονιστικό Κώδικα- ο ίδιος ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης ή η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Η εξαίρεση αυτή, της οποίας σπανιότατα στο παρελθόν γινόταν χρήση, αφορά κυρίως λόγους επικινδυνότητας για τον κρατούμενο ή τους συγκρατούμενούς του, ασθένεια κ.λπ., οπότε την απόφαση για τη μεταγωγή μπορεί να την πάρει ο υπουργός ή ο γ.γ.

Οταν όμως από υπουργικά χείλη ακούγεται ότι οι αγροτικές φυλακές χρησιμεύουν για να δραπετεύουν οι κρατούμενοι (!), μπορεί κανείς να φανταστεί ποιο είναι το όραμα της νέας σωφρονιστικής πολιτικής. Τα απαξιωμένα σήμερα σχολεία των φυλακών και η ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας αντί για φυλάκιση κάνουν το «όραμα» ακόμα πιο ανάγλυφο.

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό ΠροΠο (που έχει πλέον και τη μισή αρμοδιότητα υπουργού Δικαιοσύνης) για τη λειτουργία της ΚΕΜ έχει μια δραματική επικαιρότητα διότι υπάρχει δικαιολογημένη αγανάκτηση στον χώρο των κρατουμένων και ειδικά εκείνων που είτε λόγω ελαφρών αδικημάτων είτε διότι ήδη έχουν εκτίσει πολύ μεγάλο τμήμα της ποινής τους αδημονούν να μεταφερθούν σε ιδρύματα με λίγο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και κυρίως με τη δυνατότητα να μπορούν εκεί να κάνουν μεροκάματα.

Κομβικός θεσμός

Οι βουλευτές παραθέτουν τα άρθρα του Σωφρονιστικού Κώδικα για τη συγκρότηση της ΚΕΜ, που κανονικά οφείλει να συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα, αφού «είναι θεσμός που θέτει το ευαίσθητο θέμα των μεταγωγών των κρατουμένων σε μια ορθή βάση, που προστατεύει την ηγεσία του υπουργείου, αποκλείει παρεμβάσεις και προσφέρει εχέγγυα αμεροληψίας» (εισηγητική έκθεση του ισχύοντος κώδικα).

Επιπλέον ρητώς κατοχυρώνεται (άρθρο 31 παρ. 39) το δικαίωμα των κρατουμένων «να ζητούν τη μεταγωγή τους σε άλλο κατάστημα για λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς και για τοποθέτηση σε εργασία».

Οπως επισημαίνεται στην ερώτηση, «οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται γιατί τα αιτήματά τους για μεταγωγή δεν εξετάζονται, στερούνται το δικαίωμα μεταγωγής τους σε αγροτική φυλακή για εργασία, ενώ και τα Καταστήματα κράτησης δεν μπορούν να διαχειριστούν τον πληθυσμό των κρατουμένων που βρίσκονται σ’ αυτά».

Παράλληλα, «τα τελευταία στοιχεία (16/10/2019) δείχνουν ότι στις τέσσερις (4) αγροτικές φυλακές κρατούνταν συνολικά 596 κρατούμενοι, ενώ υπάρχουν 1.062 θέσεις.

Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που πολλές κλειστές φυλακές είναι υπερπλήρεις, οι αγροτικές φυλακές είναι άδειες, καθώς η πληρότητά τους δεν υπερβαίνει το 56%, με αρνητικές συνέπειες και στην παραγωγική δραστηριότητά τους.

Οσες μεταγωγές πραγματοποιούνται, αποφασίζονται αποκλειστικά με την εξαιρετική διαδικασία της διαταγής γεν. γραμματέα, χωρίς δηλαδή την εγγύηση που προσφέρει ένα συλλογικό όργανο και ιδίως η συμμετοχή εισαγγελικού λειτουργού σ’ αυτό».

Ερωτάται, ως εκ τούτου, ο υπουργός: Πότε θα συγκροτηθεί η ΚΕΜ, πόσες αποφάσεις έχουν ληφθεί κατ’ εξαίρεση και για ποιους λόγους, πώς διασφαλίζεται η νομιμότητα και η αμεροληψία, πόσα αιτήματα κρατουμένων για μεταγωγή έχουν εξεταστεί από τις 10.7.2019 μέχρι τις 10.10.2019 και πόσοι κρατούμενοι έχουν στο ίδιο διάστημα μεταφερθεί στις αγροτικές φυλακές.

Ερωτάται όμως ο υπουργός και για το πλέον κρίσιμο θέμα, αν δηλαδή έχει απώτερο στόχο να καταργήσει τις αγροτικές φυλακές.

Φυλακές Κορυδαλλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμοιβή 22.320 ευρώ για τη σύνταξη σχεδίου νόμου;
Το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών μπορεί μεν να αποδεκατίστηκε με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, χάνοντας εγγυήσεις ανεξαρτησίας που διέθετε, ωστόσο τώρα εμφανίζεται κάπως γαλαντόμο!
Αμοιβή 22.320 ευρώ για τη σύνταξη σχεδίου νόμου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δικαστικοί λειτουργοί υπερασπίζονται το Ταμείο (ΤΑΧΔΙΚ) των φυλακών και των δικαστηρίων
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η ΕΔΕ ανακοινώνει την έντονη αντίθεση της στις κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Οι δικαστικοί λειτουργοί υπερασπίζονται το Ταμείο (ΤΑΧΔΙΚ) των φυλακών και των δικαστηρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση συρρικνώνει και το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων
Αλλη μια μεταμεσονύχτια τροπολογία ήρθε να συμπληρώσει τις εκατοντάδες ανάλογες τροπολογίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτελούν πλέον μία από τις νέες συνήθειες της κυβέρνησης των «αρίστων».
Η κυβέρνηση συρρικνώνει και το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραπολιτική... δημοσιογραφία
Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» στην προσπάθεια σύνδεσης της κυβέρνησης, και ειδικά του υπουργού Δικαιοσύνης, με τον χώρο των κατηγορουμένων για τρομοκρατία, αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο στη «δίκη προθέσεων» μιας...
Παραπολιτική... δημοσιογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο «δώρο» στον Σπ. Φλογαΐτη
Νέα συμφωνία για τον ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη υπογράφτηκε μέσα στον Ιανουάριο.
Νέο «δώρο» στον Σπ. Φλογαΐτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδειες και μεταγωγές με υπουργική έγκριση
Μεγαλύτερη συρρίκνωση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους κρατούμενους και δημιουργία μιας υδροκέφαλης Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής προτείνει το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο.
Αδειες και μεταγωγές με υπουργική έγκριση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας