• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.6°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.8°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.2°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.6°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 23.1°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.2°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 24.9°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 24.8°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.6°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  22%
MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δίκη αναβλήθηκε, η οργή των κατοίκων όχι

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι δύο κατηγορούμενοι με πρόθεση προκάλεσαν υποβάθμιση στο περιβάλλον, με παραλείψεις που αντιβαίνουν τους νόμους και με την επιβαρυντική διάταξη ότι σκόπευαν να προσπορίσουν οικονομικό όφελος στην «Ελληνικός Χρυσός».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναβλήθηκε από το δικαστήριο, αλλά δεν ξεχάστηκε από τους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής η υπόθεση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με κατηγορούμενους άλλοτε στελέχη της «Ελληνικός Χρυσός». Στο πρόσωπό τους η εταιρεία χρυσού φέρεται υπεύθυνη για τη συστηματική μόλυνση των νερών σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα με βαρέα μέταλλα έως και 194.000 % !

Η υπόθεση, για την οποία έχουν παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και η υπεύθυνη υπάλληλος για το περιβάλλον, αναβλήθηκε τελικά για τις 11 Ιουνίου του 2020, λόγω παρέλευσης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων. Τους έχουν επιβληθεί, ωστόσο, από την τακτική ανάκριση ακόμη, χρηματικές εγγυήσεις 10 και 5 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η κατηγορία που τους βαρύνει είναι για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση που προσδιορίζεται ότι διαπράττονταν συστηματικά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 4 Δεκεμβρίου 2012 και 28 Αυγούστου 2014.

Την υπόθεση ξεκίνησε να διερευνά η εισαγγελία Χαλκιδικής ύστερα από καταγγελίες κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη, που εντόπισαν περίεργο χρώμα και όξινη απορροή σε φυσικά νερά της περιοχής. Η έρευνα ανατέθηκε σε επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών ήταν σοκαριστικά!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, οι δύο κατηγορούμενοι με περισσότερες από μία πράξεις και με πρόθεση προκάλεσαν υποβάθμιση στο περιβάλλον, με παραλείψεις που αντιβαίνουν τους νόμους και με την επιβαρυντική διάταξη ότι σκόπευαν να προσπορίσουν οικονομικό όφελος στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»...

Σε αυτό περιλαμβάνονται συγκεκριμένες αναφορές για την περιοχή του Στρατωνίου και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Μαύρων Πετρών και Μαντέμ Λάκκου με τη διάθεση από τις μονάδες κατεργασίας νερών μη επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, με επικίνδυνες υπερβάσεις στα όρια βαρέων μετάλλων στη θάλασσα και στο ρέμα του Κοκκινόλακα. Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση είχε αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρής ρύπανσης τόσο στα επιφανειακά νερά της περιοχής όσο και στα θαλάσσια.

Πάντα κατά το κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι της εταιρείας χρυσού ελέγχονται για ελλιπή και μη ορθή παρακολούθηση της ποιότητας των υγρών αποβλήτων με αποτέλεσμα τη ρύπανση των επιφανειακών νερών, δίχως οι υπερβάσεις σε βαρέα μέταλλα να γίνονται αντιληπτές ούτε να αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές.

Στο κατηγορητήριο γίνεται επίσης ρητή αναφορά για τη μη ορθή κατασκευή του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα με αποτέλεσμα να επιτείνεται ο κίνδυνος περαιτέρω ρύπανσης του ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος καθώς και η απόθεση επικίνδυνων αποβλήτων με βαρέα μέταλλα σε παλαιό χώρο τελμάτων και σε επαφή με δασική βλάστηση.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός», οι κατηγορίες σχετίζονται επίσης με τη διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με υπερβάσεις σε βαρέα μέταλλα, μη ορθή παρακολούθηση της ποιότητάς τους και άλλες πράξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση των νερών και του εδάφους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κατηγορητήριο, πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του άρ. 24 παρ. 1 του Συντάγματος, της σχετικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Αμστερνταμ.

Πέραν της συγκεκριμένης υπόθεσης, ωστόσο, η εταιρεία χρυσού φαίνεται ότι αδυνατεί να συνέλθει από τον... πυρετό της κερδοφορίας. Και μπορεί τα διοικητικά δικαστήρια να ακυρώνουν πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε τόσο για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Αλλες δύο πράξεις βεβαίωσης παράβασης ήρθαν στο φως τον περασμένο Φλεβάρη, η πρώτη με αρ. πρωτ. 4152 της 18ης Μαΐου 2018 και η δεύτερη και πιο πρόσφατη με αρ. πρωτ. 641 της 30ής Ιανουαρίου 2019. Το θέμα, βεβαίως, είναι αν ποτέ η «Ελληνικός Χρυσός» θα πληρώσει για τη σωρεία των περιβαλλοντικών παραβάσεων που της καταλογίζουν οι πλέον αρμόδιοι για τη διαπίστωσή τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος ή θα εξακολουθεί να ρυπαίνει και να... τη βγάζει τζάμπα!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ντρίμπλα» με την Τεχνική Μελέτη εν όψει της απόφασης της Διαιτησίας για τις Σκουριές
Λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, η Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίηση της Τεχνικής Μελέτης για το έργο των Σκουριών, υποστηρίζοντας...
«Ντρίμπλα» με την Τεχνική Μελέτη εν όψει της απόφασης της Διαιτησίας για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές μετά την καταδίκη 
Ποινή 18 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε σε δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση του νερού και του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής ● Στο τέλος της δίκης άνθρωποι της εταιρείας προπηλάκισαν και εκφόβισαν...
Απειλές μετά την καταδίκη 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ορθώνουν ανάστημα απέναντι στη ρύπανση
Πενήντα τέσσερις κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής καταθέτουν αίτηση διακοπής λειτουργίας του χώρου απόθεσης αποβλήτων των μεταλλείων χρυσού που παράνομα λειτουργεί στον «Κοκκινόλακκα» Σκουριών.
Ορθώνουν ανάστημα απέναντι στη ρύπανση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόφαση-νίκη κατά της εξόρυξης χρυσού από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου
Δηκτική απόφαση προς την Κομισιόν από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέτυχε το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χαλκού - χρυσού με αναφορά που είχε καταθέσει το 2018.
Απόφαση-νίκη κατά της εξόρυξης χρυσού από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και οι 25 ήταν αθώοι
Επειτα από χρόνια ανελέητου κυνηγητού, κατατρομοκράτησης και προφυλακίσεων, απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον «Λάκκο Καρατζά» της Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις εξορύξεις...
Και οι 25 ήταν αθώοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Και οι 21 είναι αθώοι
Γενναίοι δικαστές εξέδωσαν γενναία απόφαση για γενναίους κατηγορούμενους. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι 21 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που βρέθηκαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ως...
Και οι 21 είναι αθώοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας