• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.7°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.9°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εξω τα φουγάρα του θανάτου»... «εδώ μυρίζει κι ο Λάτσης θησαυρίζει»!

 • A-
 • A+
Μπορεί το επιστημονικό πόρισμα του ΑΠΘ που ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες να αποδίδει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα αίτια της δυσοσμίας στα ΕΛΠΕ, όμως από τότε, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να διορθωθεί η κατάσταση.

«Η αναπνοή είναι δικαίωμα». Μπορεί στην κοινωνία να διαχέεται η αντίληψη ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης έχει επιλυθεί, μετά την αναγνώριση της πηγής στα ΕΛΠΕ με επίσημη επιστημονική έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όμως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών κι εκατοντάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες διαδήλωσαν εκδηλώνοντας την ανησυχία και την αγανάκτησή τους.

«Εξω τα φουγάρα του θανάτου», βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο άλλοτε δημαρχείο του Ελευθερίου Κορδελιού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ανεπίλυτο πρόβλημα της δυσοσμίας στην ευρύτερη περιοχή των υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Και μπορεί το επιστημονικό πόρισμα του ΑΠΘ που ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες να αποδίδει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα αίτια της δυσοσμίας στα ΕΛΠΕ, όμως από τότε, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να διορθωθεί η κατάσταση.

«Η καταστροφή του περιβάλλοντος από τις επιχειρήσεις, οι οποίες στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους αδιαφορούν για κάθε περιβαλλοντική ή άλλη επίπτωση, αποτελεί ίσως τον σοβαρότερο κίνδυνο (μαζί με τον πόλεμο και τους εξοπλισμούς) που φέρνει για την ανθρωπότητα η κρίση και παρακμή του καπιταλιστικού συστήματος», κατήγγειλε η περιφερειακή παράταξη «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία». Χαρακτηριστικά ήταν και τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, όπως «εδώ μυρίζει κι ο Λάτσης θησαυρίζει»!

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προηγήθηκε τονίστηκε ότι «οι επιπτώσεις στις ζωές των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι ήδη ορατές, από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, που αφήνουν τεράστιες καταστροφές και εκατόμβες νεκρών (πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία κ.λπ.) ή τη μόλυνση και εξάντληση των φυσικών πόρων, του εδάφους, του νερού, του αέρα, της βιοποικιλότητας, από την ανελέητη καταστροφή των δασών του πλανήτη που έχουν ναρκοθετήσει τη δημόσια υγεία για τεράστιους πληθυσμούς».

Αναφορά έγινε και σε μεγάλες εθνικές οικολογικές και ανθρώπινες καταστροφές, όπως στο Μάτι, στη Μάνδρα και στον Σαρωνικό που είχαν ιδιαίτερη επίπτωση για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και η Χαλκιδική, όπου, όπως υπογραμμίστηκε, η εξόρυξη χρυσού έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και στις ζωές των κατοίκων στην περιοχή, την ώρα που μεγάλες εξορυκτικές δραστηριότητες ετοιμάζονται σε πολλές περιοχές της χώρας, «απειλώντας να μας μεταβάλουν σε χημικό σκουπιδότοπο, για τα κέρδη συγκεκριμένων πολυεθνικών».

Δεν είναι η πρώτη φορά, τουναντίον, που ο κόσμος μιλά για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου, άσθματος και άλλων σοβαρών ασθενειών στις βιομηχανικές περιοχές, με τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τα εργοστάσια (χρήση φίλτρων κ.λπ.), αλλά ποιος ακούει και, το κυριότερο, ποιος ανταποκρίνεται;

Στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως καταγγέλθηκε, η δυσοσμία από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στην περιοχή, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες.

Την ίδια ώρα είναι στα σχέδια και η καύση σκουπιδιών (αναφέρθηκε το παράδειγμα του Βόλου) και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, που οι κάτοικοι ανησυχούν ότι θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη ζωή τους...

Οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες εύλογα απαιτούν «να δοθεί λύση στο πρόβλημα τώρα, με την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας των ΕΛΠΕ που παράγει ρύπανση και τον διαρκή έλεγχο σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής».

Την πορεία των περίπου τριών χιλιομέτρων ώς τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ οργάνωσε η Περιβαλλοντική Κίνηση «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» και είχε εντυπωσιακή συμμετοχή από γονείς με τα παιδιά τους, εργαζομένους, μαθητές, φοιτητές και άλλες συλλογικότητες.

Ανάλογες διαμαρτυρίες για το περιβάλλον και την υγεία διοργανώθηκαν επίσης στην Τριφυλία, στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη, στον Βόλο, στην Πάτρα, στη Λευκάδα και στην Ηπειρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργισμένες αντιδράσεις για το «WikiLeaks» της Δυτικής Θεσσαλονίκης
Κύμα αντιδράσεων έχει προκληθεί στη Θεσσαλονίκη μετά την αποκάλυψη έκθεσης ιδιωτικής εταιρείας επικοινωνίας με την οποία φακελωνόταν η δράση πολιτών, συλλόγων και κινήσεων οι οποίοι ενεργούσαν για να βρεθεί...
Οργισμένες αντιδράσεις για το «WikiLeaks» της Δυτικής Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανέστειλαν την αποχή και σύρθηκαν στα δικαστήρια!
Η προσφυγή της δημοτικής αρχής κατά του σωματείου τους συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο που αποφάσισε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι παράνομη και καταχρηστική, κάνοντας αποδεκτές τις αιτιάσεις του δήμου.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανέστειλαν την αποχή και σύρθηκαν στα δικαστήρια!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζιες Σημαίες υπό όρους
Η παραλία του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική και η παραλία Ποταμός της Επανομής προσφάτως έχασαν την πιστοποίηση της Γαλάζιας Σημαίας, διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία.
Γαλάζιες Σημαίες υπό όρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικογραφία για μπάζα και παλιά στρώματα σε βιότοπο
Ο διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ευθύνεται για την απόρριψη μπαζών και παλαιών στρωμάτων που προέκυψαν μετά την πρόσφατη ανακαίνιση τμήματος του νοσοκομείου.
Δικογραφία για μπάζα και παλιά στρώματα σε βιότοπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρατάει χρόνια αυτή η μπόχα
Αυτοκινητο-πορείες στη Δυτική Θεσσαλονίκη για την καθυστέρηση της κυβέρνησης, των ΕΛ.ΠΕ. και όλων των αρμοδίων σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της δυσοσμίας.
Κρατάει χρόνια αυτή η μπόχα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές αντιδράσεις το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Μαζικές αντιδράσεις από 18 σωματεία, συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις στη συμπρωτεύουσα, για την κακοδιαχείριση της πανδημίας, την αστυνομοκρατία και καταστολή και τα διογκούμενα προβλήματα σε Παιδεία, Υγεία...
Μαζικές αντιδράσεις το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας