• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 15.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.8°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  46%
MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι θολές γραμμές μιας συμφωνίας

 • A-
 • A+
Ενώ η πόλη αγκομαχά και για αύριο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την κατάσταση των συγκοινωνιών, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα αν οι κινήσεις γίνονται ερήμην του Οργανισμού, αν έχει τα χρήματα να υποστηρίξει τις συμβάσεις (κάποιοι πρόσφατα μιλούσαν για «μαύρη τρύπα») κι ακόμα αν κερδίζει ή ζημιώνεται το Δημόσιο με τις συμφωνίες ● Το υπουργείο ποιον έχει ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της σύμβασης, αφού ο ΟΣΕΘ δεν έχει ιδέα για όσα συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες; Υπάρχει θέμα νομιμότητας;

Το προσύμφωνο για την εκχώρηση 25 περιαστικών γραμμών του ΟΑΣΘ στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης μπορεί να υπογράφηκε προχθές στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αλλά ο ΟΑΣΘ κάνει διαρκώς… σημειωτόν.

Με την κατάσταση στην πόλη να επιδεινώνεται καθημερινά, με κοινωνικές ομάδες, φοιτητές και συλλογικότητες να ετοιμάζουν για αύριο (12 το μεσημέρι, άγαλμα Βενιζέλου) μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την κατάσταση των συγκοινωνιών, η διοίκηση του ΟΑΣΘ μοιάζει κι αυτή εγκαταλελειμμένη αφ’ ενός, αφ’ ετέρου έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες του σαμποτάζ στα λεωφορεία, αφού 130 αρθρωτά λεωφορεία εξαιτίας βλαβών μένουν στα αμαξοστάσια.

Χθες ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Στέφανος Τσώλης έκανε γνωστό με συνέντευξή του στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ότι υπέγραψε προσύμφωνο –με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή– για την εκχώρηση του κυκλοφοριακού έργου 25 περιαστικών γραμμών του ΟΑΣΘ – όλων πλην μίας, δηλαδή: «Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον ΟΑΣΘ, πήραμε έξι γραμμές τον Μάιο του 2019 και τώρα συμπληρώνεται με επιπλέον περιαστική ζώνη και όλες τις γραμμές που την αφορούν εκτός από το δρομολόγιο Περαία, Μπαξέ, Αγγελοχώρι, Μηχανιώνα. Η υπογραφή της σύμβασης θα περάσει από τον ΟΑΣΘ και τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ)».

Λεωφορεία και οδηγοί

Μόνο που τα ερωτήματα είναι πολλά: Ξέρει κάτι ο ΟΣΕΘ; Κι αν όχι, ποιος και γιατί τον παρακάμπτει; Γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα πρόεδρο (Κ. Αμπατζάς) και τον διευθύνοντα (Γ. Τσιωνάς) που ήταν οι επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης; Το υπουργείο ποιον έχει ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της σύμβασης, αφού ο ΟΣΕΘ δεν έχει ιδέα για όσα συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες; Υπάρχει θέμα νομιμότητας;

Ο κ. Τσώλης χθες απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο το ΚΤΕΛ να αναλάβει το σύνολο του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι αυτό «σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μείνει σε δημόσια διαχείριση και έλεγχο».

Για τις 25 γραμμές, είπε ο κ. Τσώλης, «η επένδυση (αγορά 120 νέων λεωφορείων τύπου Μερσέντες από τη Γερμανία) κοστολογείται από το ΚΤΕΛ στα 12 εκατ. ευρώ και θα προσληφθούν 300 νέοι οδηγοί».

Η ετήσια σύμβαση κοστολογείται περίπου στα 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως τόνισε πολλές φορές ο κ. Τσώλης, «για τον ΟΑΣΘ στοιχίζει τέσσερα ευρώ το χιλιόμετρο, ενώ εμείς το κάνουμε με 1,45. Εμείς το έργο που θα εκτελέσουμε στο σύνολο ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ για 15 εκατ. χιλιόμετρα. Ο ΟΑΣΘ εκτελεί το ίδιο έργο με 60 εκατ. ευρώ. Μια εταιρεία όπως ο ΟΑΣΘ, που έχει δημιουργηθεί με όλα τα στρεβλά που είχαν οι επιχειρήσεις αυτές, είναι σε φάση τέτοια που ανεβαίνει το κόστος λειτουργίας του».

Δυσκολίες απόσβεσης

Εδώ αρχίζουν άλλες ερωτήσεις, με δεδομένο ότι οι λεωφορειούχοι του ΚΤΕΛ έχουν συστήσει επιχείρηση για να κερδίσουν, και μια επένδυση 12 εκατομμυρίων φαίνεται και είναι μεγάλη, αλλά και με προφανείς δυσκολίες απόσβεσης για μια σύμβαση με διάρκεια δύο ή το πολύ τρία χρόνια. Αρα θα πρέπει να έχουν κάνει προβλέψεις οι οποίες θα βασίζονται και σε διαβεβαιώσεις –του υπουργού;– για χρονική επέκταση της σύμβασης.

Σε ποια στοιχεία όμως βασίζονται και ποιος ο σχεδιασμός, με δεδομένο ότι στη Θεσσαλονίκη κατά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού το 2023 θα έχουμε Μετρό; Το ετήσιο σύνολο χρημάτων που ο ΟΑΣΘ πρέπει να καταβάλει στο ΚΤΕΛ για τις δύο συμβάσεις φτάνει περίπου τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Τα έχει αυτά τα χρήματα ο ΟΑΣΘ; Διότι μόλις πριν από δεκαπέντε μέρες ο νέος διευθύνων σύμβουλος κάτι έλεγε –ακόμη κι αν διαψεύστηκε από την προηγούμενη διοίκηση– για χρέη εκατομμυρίων του Οργανισμού.

Τελευταίο: αφού τα 23 εκατομμύρια προστίθενται ως έξοδα στον προϋπολογισμό του ΟΑΣΘ –κι ας κάνουν όλοι ότι δεν καταλαβαίνουν και μιλάνε δήθεν για… συμφέρον του Δημοσίου– με την ελπίδα τον… Ιανουάριο (;) να μπουν άλλα 70 λεωφορεία στην πόλη, πόσο άραγε θα κόστιζε η επιδιόρθωση των 130 αρθρωτών λεωφορείων που έχουν (ξε)μείνει στα αμαξοστάσια;

Και ένα παλιό χρέος

Στα απόνερα, τέλος, των παλαιών αμαρτιών συγκαταλέγεται η υπόθεση του χρέους της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) στον ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με ανακοίνωση-καταγγελία της Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ), «οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ‘‘Πρωτοπορία’’ (ΠΑΣΚΕ) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον ΟΑΣΘ, για το χρέος ύψους 118.000 ευρώ που δημιουργήθηκε από τη διαχείριση των καρτών του ΟΑΣΘ τα περασμένα χρόνια».

Τονίζουν δε πως «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι ευθύνες να συγκαλυφθούν» και ότι «θα μπορούσε η ΕΔΟΘ να μπει σε μια διαδικασία για διακανονισμό του χρέους, αν αυτοί που παραδέχτηκαν ευθύνες για ‘‘διαχειριστικά λάθη’’ και συγκεκριμένα ποσά (υπάρχουν πρακτικά και μαρτυρίες) κατέβαλλαν αυτά τα χρήματα οι ίδιοι, άμεσα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιαχώρητο και στο βάθος ιδιωτικοποίηση
Βλέποντας ότι έρχεται ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ η Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης επανέρχεται αύριο Σάββατο με κινητοποίηση διαμαρτυρίας.
Αδιαχώρητο και στο βάθος ιδιωτικοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εικονική πραγματικότητα του κ. Καραμανλή για ΟΑΣΘ
Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος... είναι ο ΟΑΣΘ στα μάτια του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, «ανακάλυψε» νέα λεωφορεία.
Η εικονική πραγματικότητα του κ. Καραμανλή για ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιμένοντας τα «γαλάζια» λεωφορεία...
Οι επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις-δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του υπ. Μεταφορών μένουν στα λόγια και το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης δοκιμάζεται και με ζέστη και με κρύο.
Περιμένοντας τα «γαλάζια» λεωφορεία...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΑΣΘ: ο Γολγοθάς των Θεσσαλονικέων
Λιγότερα από 250 (!) λεωφορεία κυκλοφόρησαν χθες στην πόλη, τα περισσότερα δε εξ αυτών χωρίς θέρμανση, πολλά ακινητοποιούνται λόγω βλαβών ενώ αμέτρητες είναι οι κλήσεις διαμαρτυρίας.
ΟΑΣΘ: ο Γολγοθάς των Θεσσαλονικέων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζήτησαν δρομολόγια και έλαβαν συγγνώμη
Οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν στα γραφεία του ΟΑΣΘ για την απαράδεκτη κατάσταση στη γραμμή 52 που τους οδηγεί στη σχολή τους με λιποθυμίες από το αδιαχώρητο.
Ζήτησαν δρομολόγια και έλαβαν συγγνώμη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας