• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 24.7°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 23.9°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 25.5°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 27.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.0°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.7°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  82%
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομιμοποιείται το Mall με αγορά δύο οικοπέδων

 • A-
 • A+
Υστερα από δύο ακυρώσεις της οικοδομικής άδειάς του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το κολοσσιαίο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι βαίνει προς νομιμοποίηση με την αγορά δύο γειτονικών οικοπέδων έναντι 11,2 εκατ. ευρώ, αρκεί να πάρει τη θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ

Με την αγορά δύο γειτονικών οικοπέδων, με συνολική επιφάνεια 25 στρέμματα και ιδιοκτήτρια την Εθνική Τράπεζα, θα καλυφθούν οι σοβαρές πολεοδομικές υπερβάσεις που έχουν γίνει στο Mall στο Μαρούσι, λόγω των οποίων το ΣτΕ έχει ακυρώσει δύο φορές την οικοδομική άδειά του.

Είχε εξασφαλιστεί με ειδική διάταξη του νόμου 3207/2003 για τα ολυμπιακά ακίνητα, που πολλαπλασίασε τους όρους δόμησης και επέτρεψε την κατασκευή του τεράστιου εμπορικού κέντρου των περίπου 75.000 τετραγωνικών σε ακίνητο στο οποίο ώς τότε μπορούσαν να χτιστούν μόνο 12.000 τετραγωνικά.

Το πράσινο φως για τη νομιμοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος, που παρά τις ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2005, δόθηκε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχεδίου προεδρικού διατάγματος που οδεύει προς το ΣτΕ.

Χθες η Lamda Development, που είναι ο διαχειριστής του ακινήτου, υπέγραψε μνημόνιο με την τράπεζα, με το οποίο η τελευταία θα πουλήσει τα δύο οικόπεδα στο επενδυτικό σχήμα με τίμημα που έχει συμφωνηθεί στα 11,2 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μόνο μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ.

Η υπ’ αρ. 376/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επισημαίνει ότι στο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο κατασκευάστηκε το Mall, θεσπίστηκε με νόμο «υπερδιπλάσιος του μέσου συντελεστή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου» και προσθέτει ότι με τη μεγάλη αύξηση «δεν προκύπτει από την επιστημονική μελέτη ειδικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της οικιστικής επιβάρυνσης σε σχέση με το σύνολο της περιοχής και των εν γένει συνεπειών στο περιβάλλον».

Η απόφαση κατέληγε ότι, μετά την αξιολόγηση των συνεπειών, όχι μόνο δεν δικαιολογείται η θέσπιση των αδειών με νόμο, αλλά «δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτούνται κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος για τον καθορισμό τού εν λόγω συντελεστή δομήσεως».

Για να καλυφθεί η πολεοδομική υπέρβαση, η Lamda προχώρησε στην εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, με βάση το οποίο τα επιπλέον τετραγωνικά του εμπορικού κέντρου εξασφαλίζονται από τα δύο οικόπεδα της τράπεζας, που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου.

Με την πολεοδομική μελέτη, που υποβλήθηκε στο υπουργείο το 2016, η ευρύτερη περιοχή χωρίστηκε σε τρεις ενότητες: το Mall που καταλαμβάνει 43,7 στρέμματα, την Ηλιδα με 140,1 στρ. και μια περιοχή γραφείων-κατοικιών, 34,6 στρ. Στην πραγματικότητα το σχέδιο αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση και προσθέτει έναν ελεύθερο χώρο 16 στρεμμάτων, που ανήκει στην τράπεζα, για τον οποίο η μελέτη προέβλεπε την απαλλοτρίωσή του από τον δήμο!

Η πολεοδομική μελέτη επιστράφηκε με σοβαρές παρατηρήσεις το 2017, η σημαντικότερη από τις οποίες αφορούσε τη μετατροπή του υπαίθριου χώρου στάθμευσης σε ζώνη πρασίνου. Η Lamda υπέβαλε ένσταση, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε δεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Λίγες ημέρες πριν είχε γίνει συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Δημ. Οικονόμου με τον νέο δήμαρχο Θ. Αμπατζόγλου, που, όπως ανακοινώθηκε, περιελάμβανε όλα τα πολεοδομικά θέματα που υπάρχουν στο Μαρούσι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΑΔΑ
«Καθαρίζει» πολεοδομικά το Mall
Με ένα πολεοδομικό τρικ, την αγορά όμορων οικοπέδων 16 στρεμμάτων, ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση του Mall, που λειτουργεί στο Μαρούσι από το 2005, παρόλο που η οικοδομική του άδεια έχει ακυρωθεί από το...
«Καθαρίζει» πολεοδομικά το Mall
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η νέα μεγάλη εκτροπή του Μαξίμου...
Το προαναγγελθέν περιβαλλοντικό έγκλημα μπαίνει σε φάση υλοποίησης παρά τις έξι προηγούμενες ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, των απρόβλεπτων επιπτώσεων στο οικοσύστημα και τις βάσιμες ενστάσεις κατοίκων και...
Η νέα μεγάλη εκτροπή του Μαξίμου...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμένο το Μαρούσι στη ρουλέτα της ανάπτυξης
Με... καζίνο φαίνεται ότι θα φέρει η κυβέρνηση την επενδυτική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται. Η «μπίλια» της ιδιότυπης ρουλέτας, ετοιμάζεται να κάτσει και στο Μαρούσι, στο κτήμα Δηλαβέρη, όπου προβλέπεται να...
Χαμένο το Μαρούσι στη ρουλέτα της ανάπτυξης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίνουν στη Lamda και αρχαιολογικούς χώρους
Δημόσια περιουσία, ανάμεσά της και αρχαιολογικοί χώροι όπως αυτός στον Αγιο Κοσμά, που είναι εκτός συναλλαγής, παραχωρούνται επ’ αόριστον από την κυβέρνηση στη Lamda Development.
Δίνουν στη Lamda και αρχαιολογικούς χώρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
Δεκτές οι δύο προσφυγές κατοίκων για το κατασκευασμένο 11ώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου και το υπό προγραμματισμό στην Τσάμη Καρατάσου ● Η γνωμοδότηση ορίζει ότι το υπ. Πολιτισμού μπορεί να απαγορεύσει τη...
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 3ης Νοεμβρίου φαίνεται πως θα μπορούν οι πολίτες να νομιμοποιούν αυθαίρετα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ερχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας