Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πραξικόπημα» Πατούλη με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πραξικόπημα» Πατούλη με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

  • A-
  • A+
Με απίθανες μεθοδεύσεις εκμαίευσε απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου σε θέμα που δεν βρισκόταν καν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Απίστευτη μεθόδευση από την περιφερειακή αρχή Πατούλη στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο ξεσήκωσε σχεδόν καθολικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Με μια διαδικασία που καταγγέλθηκε ως παράνομη και πραξικοπηματική, ο περιφερειάρχης Αττικής άναψε «πράσινο φως» για τη λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό, εκμεταλλευόμενος άλλο θέμα που έθεσαν προ ημερησίας διατάξεως οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα για το ευρύτερο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και τις εσωτερικές επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ηδη έχουν προαναγγελθεί προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πρόκειται για τη συνεδρίαση με τις μεγαλύτερες εντάσεις στον 1,5 μήνα της περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη, από την οποία μάλιστα αναδείχθηκε αφενός ο τρόπος με τον οποίο προτίθεται να διοικήσει, αφετέρου το ποιόν του περιφερειάρχη στον τρόπο αντιπαράθεσής του με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ζήτησαν (για έκτη φορά) να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, εστιάζοντας στον ΧΥΤΑ Φυλής και την απόφαση 248/2019 του ΕΔΣΝΑ.

Αν και ο περιφερειάρχης το αρνούνταν μέχρι πρότινος, ενημέρωσε… τηλεφωνικά (καθυστέρησε να φτάσει στη συνεδρίαση) ότι θα βάλει το θέμα εντός ημερήσιας διάταξης -«επειδή προκαλούμαστε», «για να γνωριστούμε πώς ακριβώς εμείς σχεδιάζουμε και πράττουμε», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Υστερα από πολύωρη συζήτηση -όπου ο περιφερειάρχης έβαλε κατά πάντων ακόμα και με λάσπη-, τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση της συμβούλου της «Ανυπόταχτης Αττικής», Μαριάνας Τσίχλη, για ανάκληση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ. Καταψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη, τη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου και τον Θ. Τζήμερο. Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι θα βάλει θέμα για το Γραμματικό στο επόμενο συμβούλιο.

Αιφνιδίως και ενώ είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και η συζήτηση του θέματος, ο περιφερειάρχης ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία για το Γραμματικό. «Αντιλαμβάνομαι, κ. περιφερειάρχη, ότι θέλετε να τεθεί επειδή κατέστη ώριμο, αλλά δεν έχει γίνει με τον δέοντα τρόπο», παρατήρησε ο πρόεδρος του συμβουλίου.

Ο κ. Πατούλης επέμεινε, επικαλούμενος ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για επιστροφή των 20 εκατ. ευρώ του έργου, σε περίπτωση μη λειτουργίας του. Ξαφνικά, ο ίδιος ο πρόεδρος του συμβουλίου αναίρεσε όσα είχε πει νωρίτερα. Μαζί με την πλειοψηφία, προσπάθησε να «πιαστεί» από αναφορές για το Γραμματικό που υπήρχαν στο αίτημα της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική» για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των απορριμμάτων.

Σχεδόν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν ότι, για να τεθεί το θέμα, πρέπει να γίνει δεκτό από όσους αιτήθηκαν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Αρνήθηκαν όλοι. «Θέμα κατεπείγοντος δεν υπάρχει, θέμα ειδικής αναφοράς επίσης, το σημαντικότερο: έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», τόνισε ο σύμβουλος της παράταξης Σγουρού, Σ. Μεθενίτης.

Κι ενώ σχεδόν όλες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις είχαν αποχωρήσει καταγγέλλοντας πραξικοπηματικές διαδικασίες, η πλειοψηφία ισχυρίστηκε ότι μπορεί να θέσει το θέμα του Γραμματικού σε ψηφοφορία, τροποποιώντας το θέμα με την πλειοψηφία των μελών του σώματος -κάτι που είχε προτείνει νωρίτερα ο σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής», Χρ. Καραμάνος. Η λειτουργία του Γραμματικού ψηφίστηκε από τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις (Πατούλη - Δούρου).

Στις ανακοινώσεις που ανταλλάχθηκαν χθες μεταξύ παρατάξεων, ο κ. Πατούλης είπε ότι το Γραμματικό θα λειτουργήσει ως Χώρος Υποδοχής Αδρανών Υλικών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εντάσεις ανέβαιναν σταδιακά, με τον κ. Πατούλη να απαντά περισσότερο με επιθέσεις και λιγότερο με επιχειρήματα, λαϊκίζοντας, ενώ κατηγορούσε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό:

– βρήκε «εύστοχα» όσα είπε ο κ. Τζήμερος για «κόκκινους εργολάβους» και το «πώς χτίστηκε ο Περισσός»,
– συνέχισε να υιοθετεί παλιάς κοπής αντικομμουνιστικά αφηγήματα για «αριστερούς που σπουδάζουν τα παιδιά τους στο Αμερικάνικο Κολέγιο»,
– επιτέθηκε ανώριμα στην κ. Τσίχλη, λέγοντας ότι θα σταματήσει να την αποκαλεί «κυρία», εφόσον και η ίδια τον αποκαλεί «Πατούλη» (ανακάλεσε αργότερα),
– συνέχισε προεκλογική «βεντέτα» με πολιτικό του αντίπαλο - πρώην δήμαρχο, καλώντας εκβιαστικά «να είναι πιο προσεκτικοί κάποιοι που έχουν αφήσει παράνομες χωματερές».

Ο «Ελληνας Τραμπ» στη διοίκηση της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
74.400 ευρώ για τα «λαγουδάκια» του Πατούλη
Mετά τις πολυθρόνες τύπου Τσέστερφιλντ και την κοπή βασιλόπιτας-υπερπαραγωγή, η περιφερειακή αρχή προχωρά σε... κατεπείγουσα αγορά 81 πασχαλινών φωτιστικών στολιδιών
74.400 ευρώ για τα «λαγουδάκια» του Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφαγε πόρτα ο Πατούλης
Η απλή αναλογική νίκησε και η αντιπολίτευση πέτυχε να αποτρέψει την απόπειρα του περιφερειάρχη να μεταβιβάσει αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου σε θεματικές επιτροπές, όπου θα είχε μια επίπλαστη...
Εφαγε πόρτα ο Πατούλης
ΕΛΛΑΔΑ
Ανακυκλώνει το έκτρωμα της Φυλής ο Γ. Πατούλης
Παρά τις εξαγγελίες για ενίσχυση της ανακύκλωσης, με τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό όλα τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου θα καταλήγουν και πάλι, τουλάχιστον μέχρι το 2025, στον... γνωστό προορισμό της...
Ανακυκλώνει το έκτρωμα της Φυλής ο Γ. Πατούλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζια» αυτοδυναμία και στα απορρίμματα
Στα χέρια του κ. Πατούλη και των συνεργαζομένων του περνά ουσιαστικά ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Ν. Αττικής, καθώς η νέα Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από αυτοδιοικητικούς της Ν.Δ.
«Γαλάζια» αυτοδυναμία και στα απορρίμματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πατούλης - Βορίδης, σημειώσατε «Χ»
Δαπανηρή αποδεικνύεται η πίτα που έκοψε η περιφερειακή αρχή του Γ. Πατούλη, καθώς προ ημερών η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε δαπάνη 10.800 ευρώ για τη σχετική εκδήλωση.
Πατούλης - Βορίδης, σημειώσατε «Χ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας Πατούλης στον… αέρα
Σε κλίμα έντασης υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η έγκριση σύμβασης οριζόντιας συνεργασίας της περιφέρειας με τον Δήμο Ασπροπύργου και τη Δημοτική Επιχείρηση Attica TV...
Ενας Πατούλης στον… αέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας