Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Να μείνει ανοιχτό το “Αμαλία Φλέμινγκ”»
Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να μείνει ανοιχτό το “Αμαλία Φλέμινγκ”»

  • A-
  • A+
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο πασχίζουν με νύχια και με δόντια να ξαναλειτουργήσει η πτέρυγα Μπόμπολα ● Θεωρούν προσχηματική την απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενηθούν εκεί 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, με στόχο να κλείσει το νοσηλευτήριο ● «Καμία ρατσιστική αντίληψη δεν χωράει στον αγώνα μας», λένε.

Η προ ημερών ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα μεταφερθούν 100 ασυνόδευτα ανήλικα στην πτέρυγα Μπόμπολα του νοσοκομειακού συγκροτήματος «Σισμανογλείου» – «Φλέμινγκ» βρήκε προετοιμασμένους τους εργαζόμενους, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζονται να κρατήσουν ανοιχτή την πτέρυγα και γνωρίζουν πολύ καλά για ποιους λόγους δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στον χώρο παιδιά.

Οι εργαζόμενοι καλούνται σήμερα να δώσουν διπλό αγώνα: τόσο ενάντια στην κυβέρνηση, που μέσω της προσχηματικής, όπως λένε, πρόθεσης να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες στην πτέρυγα Μπόμπολα επιχειρεί ουσιαστικά να βάλει λουκέτο στο νοσοκομείο, καθώς και να προασπίσουν τον αγώνα τους από ρατσιστικούς και ξενοφοβικούς κύκλους που επιχειρούν να κρυφτούν από πίσω.

Στην πτέρυγα Μπόμπολα, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αμαλία Φλέμινγκ», Δημήτρης Περίχαρος, οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν με νύχια και με δόντια το αρχείο των ασθενών, εξοπλισμό πολλών χιλιάδων ευρώ, την ιματιοθήκη και το πλυντήριο, υπηρεσία η οποία εξυπηρετεί παράλληλα και τις ανάγκες του «Σισμανογλείου» και η οποία, άπαξ και κλείσει οριστικά η πτέρυγα Μπόμπολα, θα περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Επί Γεωργιάδη

«Το ζήτημα είναι ότι από το 2013 που η νοσηλευτική πτέρυγα έκλεισε από τη μια μέρα στην άλλη επί υπουργίας Γεωργιάδη, αγωνιζόμαστε να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Θυμίζουμε πως με τους αγώνες των εργαζομένων των νοσοκομείων της περιοχής και τη στήριξη των κατοίκων, το νοσοκομείο παραμένει ζωντανό και υποδέχεται περισσότερους από 4.500 ασθενείς τον μήνα. Καταφέραμε μετά από τεράστια πίεση να προβλεφθεί η σύσταση ενός νέου οργανισμού του νοσοκομείου, που ενοποιεί σε ένα νομικό πρόσωπο τα δύο νοσοκομεία -“Σισμανόγλειο” και “Αμαλία Φλέμινγκ”-, με εφημερίες διαφορετικές μέρες και με διακριτές νοσοκομειακές μονάδες.

»Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η ανάπτυξη της πτέρυγας Μπόμπολα με λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, κέντρου φυσικής αποκατάστασης και οφθαλμολογικών χειρουργείων. Μάλιστα ο Οργανισμός έχει εγκριθεί από τα Δ.Σ. των νοσοκομείων και από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ωστόσο εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Και όσο εκκρεμεί η απόφαση μαθαίνουμε για την παραχώρηση του κτιρίου με τη μορφή χρησιδανείου από τον ΕΦΚΑ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την πρόθεση των κυβερνώντων να μεταφέρουν μερικές εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα στον χώρο.

»Στην περιοχή υπάρχουν άδεια κτίρια τα οποία μπορούν να στεγάσουν κόσμο. Και αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι το δίλημμα “νοσοκομείο ή πρόσφυγες” είναι προσχηματικό και σκοπό έχει να καταρρεύσει το σχέδιο του οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου και εν τέλει το οριστικό κλείσιμό του» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Περίχαρος, ο οποίος σπεύδει να διαχωρίσει τη θέση του σωματείου από οποιαδήποτε ρατσιστική προσέγγιση: «Οι πρόσφυγες που ζουν σε κολαστήρια αξίζουν φροντίδα και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό τους. Καμία ρατσιστική αντίληψη δεν χωράει στον αγώνα μας να μείνει ανοιχτό το νοσοκομείο».

Κι όμως, μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα ανοιχτή σύσκεψη στις 13.00 στο προαύλιο της πτέρυγας Μπόμπολα (λ. Πηγής & Ζαΐμη, Μελίσσια) στην οποία καλούν οι εργαζόμενοι κατοίκους και φορείς της περιοχής, ομάδα κατοίκων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν και συνθήματα όπως «Το Φλέμινγκ ανήκει στους Ελληνες», ενώ από τη συγκέντρωση δεν έλειψε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος πρότεινε στην κυβέρνηση να στείλει τους πρόσφυγες σε ακατοίκητα νησιά!

Ακαταλληλότητα

Τη σημερινή κινητοποίηση καλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στη «μετατροπή νοσοκομείων και υγειονομικών μονάδων σε hot spot», ενώ η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, σε τηλεοπτική εμφάνισή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε διατεθειμένοι να βγούμε στους δρόμους για να σταματήσουμε τη μεθόδευση αυτή [...] Εχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο. Για τον συγκεκριμένο χώρο όμως λέμε κατηγορηματικά όχι».

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αντιδράσεις εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ένα νοσοκομείο σε αχρηστία δεν μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο χώρο φιλοξενίας για μικρά παιδιά. Αλλωστε, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προτείνουν μικρές και ευέλικτες δομές φιλοξενίας εντός του αστικού ιστού. Σολομώντειες λύσεις δεν υπάρχουν.

Η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί προγραμματισμό και οργανωμένες κινήσεις. Και πρωτίστως απαιτεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να περιθωριοποιήσει τις ακροδεξιές φωνές -αν όχι να απαλλαχθεί από αυτές-, που υπάρχουν εντός του κόμματος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η παιδεία νίκησε την ξενοφοβία
Νικηφόρος κατέληξε ο αγώνας για την επαναλειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας. Υπερψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας η παραχώρηση αιθουσών του 144ου Δημοτικού σχολείου στα...
Η παιδεία νίκησε την ξενοφοβία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θα αποτρέψουμε τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στο “Αμ. Φλέμινγκ”»
Δεν κάνει πίσω η δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης, και εμμένοντας στην αρχική της θέση, αρνείται το ενδεχόμενο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Πτέρυγα Μπόμπολα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».
«Θα αποτρέψουμε τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στο “Αμ. Φλέμινγκ”»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο εδώλιο η αλληλεγγύη
Εκδικάζεται σήμερα στη Σάμο η αγωγή γονέων εναντίον καθηγήτριας που κάλεσε τους μαθητές να υποδεχτούν χωρίς φόβο προσφυγόπουλα στο σχολείο τους.
Στο εδώλιο η αλληλεγγύη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρό προσφυγόπουλο βρέθηκε σε νταλίκα στην Ηγουμενίτσα
Νεκρός μέσα σε νταλίκα, που ήταν σταθμευμένη στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ένας 16χρονος Αφγανός πρόσφυγας. Είχε κρυφτεί εκεί με την ελπίδα να περάσει στην Ιταλία.
Νεκρό προσφυγόπουλο βρέθηκε σε νταλίκα στην Ηγουμενίτσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
75 παιδιά στα αζήτητα
Παιδιά εγκλωβισμένα μέσα σε ένα σύστημα πρόνοιας διαλυμένο. Περισσότερα από 75 στον αριθμό παιδιά, από νεογέννητα μέχρι 16 χρόνων, ζουν σήμερα στις κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και...
75 παιδιά στα αζήτητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ