Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καλό Γενάρη» η συνεργασία ΟΑΣΘ με ΚΤΕΛ
MOTIONTEAM/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

«Καλό Γενάρη» η συνεργασία ΟΑΣΘ με ΚΤΕΛ

  • A-
  • A+

Πάνω στο επικλινές και ολισθηρό έδαφος της ανοχής του κόσμου της Θεσσαλονίκης - που διαρρηγνύεται από σποραδικές, ομαδικές και μπόλικες, αλλά προσωπικές διαμαρτυρίες, για την κατάσταση των συγκοινωνιών - βαδίζει η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ), που περιμένει να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με το ΚΤΕΛ του νομού, για την εκχώρηση όλων των περαστικών γραμμών, για να βάλει κι άλλα λεωφορεία για την εξυπηρέτηση του πολεοδομικού συγκροτήματος που ασφυκτιά. Και για πότε η… Ανακούφιση; Για Ιανουάριο του 2020…


Μπορεί χθες, έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ, να βρέθηκαν μόνο τρεις φοιτητές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, για να διαμαρτυρηθούν για τα χάλια της γραμμής που τους εξυπηρετεί, αλλά φοιτητής περιέγραψε κατάσταση που λίγο απέχει πλέον από μαζικές διαμαρτυρίες, αφού «τη Δευτέρα, που άνοιγε το ΤΕΙ, άνοιγαν τα καινούργια τμήματα, δεν ξέρω αν ήταν με εντολή του ΟΑΣΘ, υπήρχε και άνθρωπος της ασφάλειας του ΟΑΣΘ που βοηθούσε, για να το πω ευγενικά, τον κόσμο να χωρέσει(στο λεωφορείο). Αυτές οι καταστάσεις είναι ντροπιαστικές».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Σκόδρας κατέβηκε και τα είπε με τους φοιτητές, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και δηλώνοντας ότι τον Ιανουάριο, μετά την συμφωνία με τα ΚΤΕΛ, θα μπουν άλλα 60 με 70 λεωφορεία στην πόλη, οπότε και το «το ποσοστό κάλυψης των δρομολογίων, από 60% που είναι σήμερα, θα πάει στο 80%», αλλά παρά ταύτα, χρειάζονται «άλλα 100 λεωφορεία» και «δουλεύουμε πάνω σε αυτό».

Ας σημειωθεί πάντως, ότι η διοίκηση δεν έχει δώσει στοιχεία για το τι ακριβώς συμβαίνει με την «ανάταξη» των λεωφορείων, όταν περίπου 130 διπλά λεωφορεία βρίσκονται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια του Οργανισμού. Κι ενώ τα ατομικά παράπονα στα κοινωνικά μέσα μεγεθύνονται για το ερχόμενο Σάββατο (12 το μεσημέρι, άγαλμα Βενιζέλου), η Πρωτοβουλία εργαζομένων, φοιτητών και συνταξιούχων για τον ΟΑΣΘ προγραμματίζει νέο συλλαλητήριο, καταγγέλλοντας την καθημερινή ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούμε καθημερινά να μετακινηθούμε, είμαστε σε καθεστώς ομηρίας με τα λιγοστά και γερασμένα οχήματα του ΟΑΣΘ, χωρίς κανένα άλλο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς. Η ιστορία με το μετρό αποτελεί φαρσοκωμωδία. Καθημερινά βιώνουμε ατέλειωτες ώρες αναμονής στις στάσεις, στοιβαγμένοι σα σαρδέλες, με πόρτες να κλείνουν πάνω στο σώμα μας, με οχήματα που καταρρέουν την ώρα που κινούνται», είπε χθες η Φωτεινή Σαλονικίδου, μέλος της Πρωτοβουλίας, σε συνέντευξή τύπου στο ΕΚΘ.

Η πρωτοβουλία έχει καταμετρήσει 150 βλάβες λεωφορείων, μόνο τις τελευταίες μέρες και όπως χαρακτηριστικά λέει, «κατέρρευσαν και τα διπλά λεωφορεία, αφήνοντας τις πολύπαθες δυτικές συνοικίες στο έλεος του συνωστισμού και της ταλαιπωρίας». Η Πρωτοβουλία επιπλέον εκτιμά ότι «θα έρθει αύξηση εισιτηρίου, απλώς τώρα διατηρούν αυτή την τιμή, μέχρι να προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση, μέσω των ΚΤΕΛ. Έτσι κι αλλιώς, βασικό μέλημα του ιδιώτη είναι να έχει κέρδος και ήδη τα ΚΤΕΛ χρεώνουν με βάση την απόσταση».

Όπως σχολίασε δηκτικά η κα Σαλονικίδου, «μιλούν για wi-fi στα λεωφορεία(τα νέα των ΚΤΕΛ), κοροϊδεύοντάς μας κατά πρόσωπο, θέτουν προκλητικά στην πρώτη γραμμή τους ελέγχους και τις εισπράξεις, βάζουν στο μικροσκόπιο τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων».

Αυτά μία μέρα μετά τους διθυράμβους του κυβερνητικού εκπροσώπου που στις «επιτυχίες» των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης, είχε συμπεριλάβει και την κυκλοφορία 317 λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό κυκλοφορούσαν πάνω από 400 και πάλι υπήρχαν δίκαια παράπονα και διαμαρτυρίες..

Από την πλευρά του ο Ιάσονας Γραβάνης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, κάλεσε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση, γνωστοποιώντας ότι θα μετέχουν οι Σύλλογοι του Φυσικού, των Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων, της Αρχιτεκτονικής και του Κινηματογράφου.

*Στα τρέχοντα περί τον Οργανισμό σημειώνουμε ότι α) ο τέως πρόεδρος Στέλιος Παππάς βρέθηκε την Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και κατέθεσε στα πλαίσια της τακτικής ανάκρισης για τις καταγγελίες που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση, σχετικά με το μποϋκοτάζ στα λεωφορεία του Οργανισμού, υπόθεση η οποία αναμένεται να έχει συνέχεια λίαν συντόμως, β) ενώ το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του στην παραχώρηση γραμμών στο ΚΤΕΛ και αναμένονται οι κινήσεις που θα κάνει, προχθές ο πρόεδρός του Δημήτρης Τσερμενίδης δικαζόταν για μια υπόθεση που είχε απασχολήσει το πανελλήνιο πριν τρία χρόνια, όταν είχε καταγγελθεί ότι σε συνέλευση του Σωματείου είχε χρησιμοποιήσει αντισημιτικές εκφράσεις. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τις καταγγελίες που επαναλήφθηκαν στο ακροατήριο και έκρινε τον κ. Τσερμενίδη αθώο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτροσόκ στη δυτική Μακεδονία από την κυνική δήλωση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση
Εμβρόντητοι ειδικά οι πολίτες της Κοζάνης διάβασαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι απολυμένοι «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν» • Τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. προσπαθούν να «μαζέψουν τα απόνερα».
Ηλεκτροσόκ στη δυτική Μακεδονία από την κυνική δήλωση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης
Η τράπεζα ζητεί από την ενοικιάστρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και να ολοκληρώσει την παράδοση-παραλαβή των δύο μονάδων.
Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην προσφυγική δομή στα Διαβατά
«Το αντιρατσιστικό κίνημα δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να μετατρέψει σε άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην προσφυγική δομή στα Διαβατά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειρηνική κατάληψη δομής από πρόσφυγες
H πρώτη κατάληψη δομής από πρόσφυγες έγινε χθες στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης ● Διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για τις κυβερνητικές αποφάσεις εκδίωξής τους και για τις τεράστιες καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων...
Ειρηνική κατάληψη δομής από πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε δύο «στρατόπεδα» το Πόρτο Καρράς
Αβέβαιο είναι το μέλλον για τους εκατοντάδες εργαζομένους στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς που πέρασε στα μέσα Απριλίου στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.
Σε δύο «στρατόπεδα» το Πόρτο Καρράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας