• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.4°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.9°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 11.6°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.4°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 9.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο χαράτσι για τις σακούλες

 • A-
 • A+

Πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο τραπέζι βρίσκεται η θέσπιση «περιβαλλοντικού τέλους» για όλες τις σακούλες, που θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από τους δήμους, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Αραβώσης, παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

Παρά τις ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες και περιορίστηκε να πει ότι είναι αντικείμενο διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Από τις αρχές του 2018 και με βάση την κοινοτική Οδηγία, η χώρα μας εφαρμόζει με επιτυχία την επιβολή τέλους στη χρήση της λεπτής σακούλας μεταφοράς προϊόντων, το οποίο έως το τέλος του χρόνου ανέρχεται σε 0,09 ευρώ.

Επιβαρύνει τους πελάτες σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων, αναγράφεται χωριστά στην απόδειξη και αποδίδεται στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) με σκοπό να χρηματοδοτηθούν δράσεις για τον περιορισμό στη χρήση της και την αντικατάστασή της από υφασμάτινες σακούλες.

Αρκετές επιχειρήσεις πουλάνε πλαστικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Το μέτρο λήγει στο τέλος του χρόνου και ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η νέα πολιτική τιμολόγησης θα εξεταστεί στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων ανακύκλωσης.

Υψηλό τίμημα

Η πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μελετά το υπουργείο θα περιλαμβάνει όλες τις πλαστικές σακούλες. Υπάρχει σκέψη να διαθέτουν οι δήμοι σακούλες στις οποίες οι πολίτες θα βάζουν υποχρεωτικά τα σκουπίδια τους για να συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα. Θα έχουν υψηλό τίμημα, που θα λειτουργεί ως κίνητρο για τη μείωση των απορριμμάτων και θα είναι ένας έμμεσος τρόπος συμμετοχής στην ανακύκλωση, αφού οι σακούλες θα έχουν διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με τα υλικά που θα περιέχουν.

Τα θέματα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν η κυκλική οικονομία και η εκστρατεία για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Τον συντονισμό του δεύτερου τομέα θα αναλάβει η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος Αθ. Κ. Λασκαρίδη, η οποία έκανε λόγο για ένα «ιδιότυπο κοινωνικό ΣΔΙΤ», θέλοντας να δώσει έμφαση στη σύμπραξη ιδιωτών με το Δημόσιο με στόχο την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 2019/904 για πλήρη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, με ενσωμάτωση των βασικών μέτρων ως τις 3 Ιουλίου 2021.

«Θέτουμε πιο φιλόδοξους στόχους», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη», αλλά «ξέχασε» τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για χρόνιες καθυστερήσεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επικαλέστηκε στοιχεία του WWF, σύμφωνα με τα οποία στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν κάθε ημέρα 39 τόνοι πλαστικών!

«Η ελληνική οικονομία χάνει κάθε χρόνο 26 εκατ. ευρώ από την πλαστική ρύπανση», πρόσθεσε αργότερα η Αγγελική Κοσμοπούλου, με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ που θα παρουσιαστεί σύντομα. Ανέφερε ότι οι εισαγωγές πλαστικών υπολογίζονται σε 700.000 τόνους τον χρόνο και διαβεβαίωσε ότι η μετάβαση στην «επόμενη ημέρα» θα γίνει έπειτα από διάλογο, χωρίς τιμωρητικούς όρους και με στροφή στη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει τη σήμανση των πλαστικών συσκευασίας, τα οποία με βάση την κοινοτική νομοθεσία πρέπει να συγκεντρώνονται με ευθύνη του παραγωγού του προϊόντος και το 65% να οδηγείται σε συστήματα ανακύκλωσης.

Ενίσχυση υποδομών

«Οι κρίσεις μπορεί να γεννήσουν ευκαιρίες», σημείωσε ο Κ. Αραβώσης, αναφερόμενος στην κυκλική οικονομία, στην οποία σημαντικό κομμάτι είναι και η διαχείριση των σκουπιδιών. Στη χώρα μας, το 80% καταλήγει σε χωματερές χωρίς προηγούμενη ανακύκλωση, όταν στη Γερμανία έχουν ήδη κλείσει και οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)!

Το υπουργείο ετοιμάζει πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υποδομών που θα βοηθούν σε συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, θα χρηματοδοτηθεί η επεξεργασία βιομηχανικών λυμάτων για την εξασφάλιση νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους πράσινου.

Αλλα 16 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για υποστηρικτικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Life. Το υπουργείο ξεκινά διάλογο με τους φορείς, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, με στόχο μέσα στο 2020 να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση ή κοινή υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μέτρων και κίνητρα για την εφαρμογή τους.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ:

«Μαθητευόμενοι μάγοι»

Απροετοίμαστη και χωρίς γνώση των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εμφανίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σχολίασε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Δεν δίστασε να κάνει λόγο για «μαθητευόμενους, αλλά και επικίνδυνους μάγους», αναφερόμενος στην επιλογή να αναθέσει τον σχεδιασμό των πολιτικών για την κυκλική οικονομία και τα πλαστικά μιας χρήσης σε ένα ίδρυμα εκτός υπουργείου.

Σε χθεσινή δήλωσή του τόνισε ότι η κυκλική οικονομία στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή, που είναι υποχρέωση των δήμων, ενώ σημειώνει ότι, από 1/1/2020, το υπουργείο οφείλει να εφαρμόσει νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύξηση του τέλους για να μπει τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας
Σε εννέα λεπτά του ευρώ –τέσσερα σήμερα– διαμορφώνεται από τις αρχές του 2019 η σχετική χρέωση του καταναλωτή. Το μέτρο έχει ήδη αποδώσει, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναλογούν 120-130 σακούλες ετησίως κατ’...
Αύξηση του τέλους για να μπει τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεράστια μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ
Θετικά είναι τα μηνύματα από την ανταπόκριση των πολιτών τον πρώτο μήνα της εκστρατείας του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί γιατί...
Τεράστια μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη καταδίκη για την ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίων
Το 40% της ενέργειας στην Ε.Ε. καταναλώνεται στον κτιριακό τομέα, ο οποίος συμβάλλει στο 40% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Τα «σπάταλα» κτίρια κυριαρχούν στη χώρα μας, δεδομένου ότι το 60% των...
Πρώτη καταδίκη για την ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
WWF: Απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης
«Οι νόμοι από μόνοι τους δεν επαρκούν για να περιοριστεί η πλαστική ρύπανση. Εάν δεν συνοδευτούν από καλή εφαρμογή και ουσιαστικούς και συστημικούς ελέγχους, οι νόμοι αποτελούν κενό γράμμα».
WWF: Απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20 μέρες προθεσμία και μετά η... χαρά του ιδιώτη
Αντιδράσεις για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε για τη δημόσια διαβούλευση για το νέο ΕΣΔΑ και το νομοσχέδιο που γενικεύει και επιβάλλει τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων από ιδιώτες εργολάβους.
20 μέρες προθεσμία και μετά η... χαρά του ιδιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντονη δυσοσμία και πάλι χθες στη Δραπετσώνα
Η έντονη δυσοσμία επέστρεψε χθες στη Δραπετσώνα κάνοντας τη ζωή των κατοίκων ανυπόφορη. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας, πολλά ήταν τα παράπονα από του 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Εντονη δυσοσμία και πάλι χθες στη Δραπετσώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας