Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φιλί ζωής στον Ερυθρό Σταυρό

Μια απο τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιλί ζωής στον Ερυθρό Σταυρό

  • A-
  • A+

,ταυρού κρίνεται αυτήν την εβδομάδα, οπότε η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επισκέπτεται τη χώρα μας για να διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να αρθεί η αναστολή λειτουργίας που έχει επιβληθεί στο μεγαλύτερο σωματείο της χώρας.

Μια αναστολή λειτουργίας που ήρθε ως αποτέλεσμα χρόνιων διοικητικών παλινωδιών, προκαλώντας παράλληλα τη διακοπή τής χρηματοδότησης από τη ΔΟΕΣ και λοιπούς Εθνικούς Συλλόγους του Διεθνούς Κινήματος με συνέπεια να χάνονται εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να διατεθούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η νέα διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) έστειλε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 επιστολή προς τη Διεθνή Ομοσπονδία (ΔΟΕΣ) ζητώντας την άρση της αναστολής, εξηγώντας πως έχουν ακολουθηθεί όλα τα βήματα του εγκεκριμένου οδικού χάρτη για την υλοποίηση του πλάνου ανάκαμψης του οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θετική ήταν η πρώτη ανταπόκριση του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Φρανσίσκο Ρόκα. Ο τελευταίος, σε επιστολή του προς τον νυν πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινό, υπογραμμίζει πως έχει υπάρξει πράγματι πρόοδος στον οργανισμό τούς τελευταίους μήνες και αναμένει την τελική εισήγηση της Επιτροπής Συμμόρφωσης.

Η όποια θετική ή αρνητική έκθεση της Επιτροπής ακολούθως της επίσκεψής της θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τελική απόφαση του προέδρου Ρόκα για την άρση του μέτρου της αναστολής για το σωματείο. Ο ίδιος καλεί τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας τον προσεχή Δεκέμβριο όχι με την ιδιότητα του πλήρους μέλους αλλά ως επισκέπτης.

Η εντεινόμενη προσφυγική κρίση συνιστά έναν επιπλέον θετικό οιωνό για την άρση του μέτρου, καθώς ο ΕΕΣ ήταν στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης στο προσφυγικό την περίοδο 2015-2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΕΣ κατά τα έτη 2015-2018 έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια από τη ΔΟΕΣ μέσω υλοποίησης προγράμματος επείγουσας έκκλησης με τίτλο «Μετακίνηση Πληθυσμών Ελλάδα: 2015-2018» ύψους 39,3 εκατ. ελβετικών φράγκων, παρέχοντας υπηρεσίες σε 923.087 επωφελούμενους.

Διευκρινίζεται όμως ότι η οικονομική διαχείριση γινόταν από τη ΔΟΕΣ και μόνο μερικά τρέχοντα ποσά έρχονταν σε δόσεις στο ταμείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα, η κυβέρνηση ζητά επίμονα το τελευταίο διάστημα τη συνδρομή του ΕΕΣ στο προσφυγικό, καθώς υπήρξε ο πρώτος φορέας που ανταποκρίθηκε εντός ολίγων ημερών προκειμένου να υποδεχθεί σε δομή του στο κέντρο της Αθήνας (οδός Αλκιβιάδου) 64 ασυνόδευτα ανήλικα.

Το χρονικό της παύσης

Ο ΕΕΣ συνιστά υπόθεση παραβίασης «ακεραιότητας» (integrity case) για τη ΔΟΕΣ από το 2013, με αρχικές δε ενέργειες και ειδοποιήσεις προς συμμόρφωση ήδη από το 2011. Με σχετικές επιστολές, μάλιστα, ο τότε γ.γ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Bekele Geleta είχε απευθυνθεί στον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά αναφορικά με τη μη συμμόρφωση του ΕΕΣ προς το Διεθνές Κίνημα, κυρίως λόγω μη επικαιροποίησης του καταστατικού του.

Με εντολή της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (αλλά και με στόχο την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου «Ντυνάν») αποχωρεί η αιρετή διοίκηση Μαρτίνη, ακολουθούν σωρεία διορισμένων από δικαστήρια διοικήσεις, με μακροβιότερη τη διορισμένη διοίκηση Α. Αυγερινού (Μάρτιος 2015-Δεκ. 2017/Ιαν. 2018).

Διοικητικά λάθη και παραλείψεις, αλλά και η μη διενέργεια αρχαιρεσιών κατά τη διάρκεια της θητείας Αυγερινού «στοίχισαν» στο σωματείο την πρώτη απόφαση της ΔΟΕΣ «περί αναστολής» τον Σεπτέμβριο του 2017. Η αναστολή όμως «πάγωσε» άμεσα, λόγω παρέμβασης της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προς τη ΔΟΕΣ.

Σε επόμενο δικαστήριο διορισμού διοίκησης τον Δεκέμβριο του 2017, με παρέμβαση του υπουργείου διορίστηκε διοίκηση με πρόεδρο τον πρέσβη Α. Αλεξανδρή, ο οποίος σε 4 μήνες οδήγησε το σωματείο στις πολυπόθητες αρχαιρεσίες.

Το «μεταβατικό» αιρετό συμβούλιο, υπό την προεδρία του αιρετού πλέον Ν. Οικονομόπουλου, δεν προέβη σε αρχαιρεσίες με νέο καταστατικό, δυσχεραίνοντας την κατάσταση. Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΟΕΣ Φ. Ρόκα η εφαρμογή του μέτρου της «αναστολής» στον ΕΕΣ με ισχύ από 1/01/2018. Επειτα από μομφή από μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, καθαιρείται ο Νίκος Οικονομόπουλος και επιλέγεται ο Α. Μαμαντόπουλος ως νέος πρόεδρος.

Η διοίκηση Μαμαντόπουλου κατάφερε να επικαιροποιήσει το καταστατικό με προηγούμενη έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας και προχώρησε άμεσα σε εκλογές τον Μάρτιο του 2019. Σε αυτές νικητής αναδείχθηκε ο παλιός πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και με πολλούς υπουργούς της νέας κυβέρνησης.

Ο ίδιος μέχρι στιγμής, ενώ ακόμα έχει πολλούς αντιπάλους στο εσωτερικό του οργανισμού, από την έναρξη άσκησης των καθηκόντων του, τουλάχιστον σε θέματα αποκατάστασης σχέσεων με τη ΔΟΕΣ, δείχνει να έχει «πάρει τα μαθήματά» του και να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Μένει να αποδειχθεί αν θα επανέλθει τελικά η... κανονικότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τι μορφή θα έχει.


 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ηρθαμε να σώσουμε ανθρώπους, όχι να τους πνίξουμε»
Πριν από λίγες μέρες το δανέζικο τμήμα της Frontex εντόπισε και έσωσε 33 πρόσφυγες μέσα σε λαστιχένια βάρκα και αρνήθηκε να υπακούσει στις ελληνικές αρχές, που ζητούσαν επαναπροώθησή τους.
«Ηρθαμε να σώσουμε ανθρώπους, όχι να τους πνίξουμε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aπό τον δρόμο της προσφυγιάς στους δρόμους της Αθήνας
Δεκάδες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, παραμένουν άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας μέσα στο κρύο μετά τις εκκενώσεις καταλήψεων στα Εξάρχεια, όπως αυτής της οδού Μπουμπουλίνας.
Aπό τον δρόμο της προσφυγιάς στους δρόμους της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χυδαία και αμετανόητη η «Athens Voice»
«Σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του προεδρικού». Το κατάπτυστο και ρατσιστικό σχόλιο συντάκτη της «Athens Voice» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Χυδαία και αμετανόητη η «Athens Voice»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην ουρά, για να προσφέρουν στους πρόσφυγες
Σε πολιτιστικό και ταυτόχρονα κοινωνικό γεγονός του καλοκαιριού εξελίχθηκε η συναυλία που δεν είχε εισιτήριο και έδωσε το βράδυ της Δευτέρας η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού,...
Στην ουρά, για να προσφέρουν στους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύριο η έφεση για την επίθεση στο Δίκτυο
Στις 5 Μαΐου 2010 άνδρες της ομάδας «Δέλτα» εισέβαλαν στα γραφεία της οργάνωσης που μάχεται για την προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και υποστηρίζει πρόσφυγες και μετανάστες. Πρωτοδίκως οι...
Αύριο η έφεση για την επίθεση στο Δίκτυο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας