Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εφ’ όπλου λόγχη» για την «αξιοποίηση» πρώην στρατοπέδων

Από παλαιότερη πεζοπορία διαμαρτυρίας από το στρατόπεδο Παύλου Μελά μέχρι το στρατόπεδο Καρατάσιου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εφ’ όπλου λόγχη» για την «αξιοποίηση» πρώην στρατοπέδων

  • A-
  • A+

Στρατοπεδεύουν απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την... «αξιοποίηση» των πρώην στρατοπέδων οι κινήσεις πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Γιατί μπορεί Τεχνικό Επιμελητήριο, Πανεπιστήμιο, Οργανισμός Ρυθμιστικού και άλλοι φορείς στο παρελθόν να έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους υπέρ της απόδοσης των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν κρύψει ότι ορέγονται τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης με στόχο την κερδοφορία.

Τη συζήτηση άνοιξε, λίγο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Στράτος Σιμόπουλος, ισχυριζόμενος ότι η παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων στους δήμους θα ήταν καταστροφική και ως «λύση» αμέσως είδε την εμπλοκή ιδιωτών!

«Η αξιοποίηση», εκτίμησε, «δεν σημαίνει ούτε καθολική (σ.σ. αλλά μερική;) τσιμεντοποίηση, ούτε μπαζώματα και ούτε άνευ όρων παράδοση αυτών των εκτάσεων σε ιδιώτες. Σημαίνει ΣΔΙΤ που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους δήμους να αποκομίσουν σημαντικότατα οφέλη από την εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στις επιμέρους ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

»Δεν είναι δυνατό εκατοντάδες στρέμματα να μετατρέπονται μόνο σε χώρους πολιτισμού και αναψυχής, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ανάπτυξη δράσεων που μπορούν να αυξήσουν και τα έσοδα των δήμων και να οδηγήσουν μεταξύ άλλων τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και στη μείωση των δημοτικών τελών».

Σε αυτές τις... «αθώες» σκέψεις του κ. Σιμόπουλου και της κυβέρνησης προφανώς, έρχεται η «Πρωτοβουλία για την εναλλακτική Θεσσαλονίκη» να απαντήσει, εκτοξεύοντας μάλιστα «καρφιά» και για την απελθούσα κυβέρνηση.

«Από την πρώτη στιγμή που οι πολίτες της Θεσσαλονίκης διεκδίκησαν την απόδοση των πρώην στρατοπέδων και άλλων ελεύθερων χώρων (ΔΕΘ, 1η προβλήτα ΟΛΘ, κ.λπ.) ως δημόσιων, κοινόχρηστων χώρων υψηλού πρασίνου, ζητούσαν τη θεσμική κατοχύρωσή τους πάνω σε δύο άξονες.

»Ο πρώτος αφορά την πλήρη παραχώρηση της ιδιοκτησίας στους δήμους με σαφείς, αυστηρούς όρους ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις και ο δεύτερος τη διασφάλιση των χρήσεων αυτών μέσα από έναν δεσμευτικό προς όλους χωρικό σχεδιασμό.

»Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα αποτελεσματικό προστατευτικό καθεστώς απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε κυβέρνησης, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και στους κερδοσκόπους της γης.

»Το ορθό και επίκαιρο των αιτημάτων αυτών παραμένει δυστυχώς και σήμερα που η απροκάλυπτη πλέον νεοφιλελεύθερη λαίλαπα ετοιμάζεται να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει ως τελευταία ελπίδα για το αστικό πράσινο της Θεσσαλονίκης».

Η παρούσα κυβέρνηση και ορισμένοι δήμαρχοι δεν έκρυψαν ποτέ τις θέσεις τους για ΣΔΙΤ, για εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου κ.λπ., όμως ο περίφημος Ν. 4407/2016 που ορθά αποκαλείται «ΤΑΙΠΕΔ - Καμμένου» και ψηφίστηκε από την απελθούσα κυβέρνηση δεν αποκλείει «λογικές εκμετάλλευσης» των πρώην στρατοπέδων...

Στο επίπεδο του χωρικού σχεδιασμού, επίσης το 2016, με τον Ν. 4447/2016 (άρθρο 8 παρ. 3) θεσμοθετείται η δυνατότητα ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που μπορεί να εκπονηθεί ακόμα και για λογαριασμό ιδιώτη και να τροποποιήσει υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες «επενδυτών».

Εύλογα μάλλον, η «Πρωτοβουλία για την εναλλακτική Θεσσαλονίκη» ανησυχεί για την πορεία του ζητήματος, όπως και άλλες κοινωνικές ομάδες της πόλης, ειδικά μετά την εξέλιξη στο έργο του Μετρό. Και διόλου τυχαία, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της:

«Το εύρος των αντιδράσεων στην πέρα κάθε επιστημονικής λογικής απόφαση της παρούσας κυβέρνησης για τα αρχαία του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό δείχνει έναν δρόμο. Οι πολίτες στηρίζουν εκείνες τις εναλλακτικές που παρουσιάζουν με ειλικρίνεια τις δυσκολίες και υπερβαίνουν τα συγκυριακά συμφέροντα και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος. Ο δρόμος είναι ανοιχτός για όσους το θελήσουν...».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οκτώ ενστάσεις για μια ανάπλαση
Ομόφωνο «στοπ» στην ανάπλαση της ΔΕΘ από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάνει λόγο για μετατροπή του δημόσιου χώρου σε αντικείμενο «φτωχής αρχιτεκτονικής σύλληψης» χωρίς...
Οκτώ ενστάσεις για μια ανάπλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι κάτοικοι της Ροδόπολης
Το σχέδιο για δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης στο παλιό στρατόπεδο Βασιλειάδη έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης σε μια περιοχή με έντονο καραμανλικό προσανατολισμό.
Στα κάγκελα οι κάτοικοι της Ροδόπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή αθώωση για το στρατόπεδο Καρατάσιου
Το στρατόπεδο Καρατάσιου ανήκει στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Πανηγυρικά αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι δύο δήμαρχοι -νυν και πρώην- του Δήμου Παύλου Μελά για...
Διπλή αθώωση για το στρατόπεδο Καρατάσιου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι φόβοι για πώληση της ΕΥΑΘ
Σταγόνα, σταγόνα... το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ; Κάτι τέτοιο διαβλέπουν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Υδρευσης αλλά και τα κινήματα της Θεσσαλονίκης, μετά την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για...
Νέοι φόβοι για πώληση της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώην διευθυντής πολεοδομίας στο μικροσκόπιο για «φακελάκια»
«Μαύρο» χρήμα από... φακελάκια ψάχνει ο εισαγγελέας Διαφθοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς προϊσταμένου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για άλλοτε διευθυντή της Πολεοδομίας Χαλκιδικής, που...
Πρώην διευθυντής πολεοδομίας στο μικροσκόπιο για «φακελάκια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο εισαγγελέας «έπιασε» λιμάνι
​Προσάραξε στον εισαγγελέα διαφθοράς η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού! Στο μικροσκόπιο ειδικής προανακριτικής υπηρεσίας μπήκε από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε, λίγα...
Ο εισαγγελέας «έπιασε» λιμάνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας