Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στάχτη να γίνει...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στάχτη να γίνει...

  • A-
  • A+

Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τη Σόφια είναι περίπου 800 χιλιόμετρα. Δώδεκα ώρες με το αμάξι, μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και ανυπολόγιστο ψυχικό κόστος - όλα αυτά χρειάζονταν για να μπορέσει κανείς να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του δικού του ανθρώπου που δεν ήθελε να ταφεί.

Εκτιμάται, αφού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, πως περίπου 4.000 σοροί κάθε χρόνο μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου λειτουργεί το πιο κοντινό στην Ελλάδα αποτεφρωτήριο.

Χθες, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στη Ριτσώνα, ο Αντώνης Αλακιώτης είδε έναν μακροχρόνιο και επίμονο αγώνα να δικαιώνεται –γι’ αυτό άλλωστε ήταν ο ξεναγός μας.

Ο συνιδρυτής της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποτέφρωσης μας ξενάγησε στο αποτεφρωτήριο. Λειτουργεί από τις 30 Σεπτεμβρίου και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αποτεφρώσεις.

«Η αλλαγή ταφικών εθίμων είναι από τις πιο δύσκολες και πιο αργά μεταβαλλόμενες συνήθειες σε μια κοινωνία. Η χώρα μας, δυστυχώς, για πολλούς και διάφορους λόγους, είναι η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ενωση που κάνει αυτό το βήμα.

»Αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ, είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που άρχισε το 1996 από την Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης, η οποία πέτυχε μέσα σε 23 χρόνια, με υπομονή και επιμονή, την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου. Τη μακροχρόνια αυτή προσπάθεια βοήθησαν δεκάδες επώνυμοι και ανώνυμοι υποστηρικτές, από όλους τους πολιτικούς χώρους», λέει ο κ. Αλακιώτης.

Επένδυση

Διαθέτει δύο κλιβάνους με δυναμικότητα έως 10 αποτεφρώσεις τη μέρα ο καθένας

Το κόστος της δημιουργίας του ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ και σ’ αυτά περιλαμβάνεται η πολεοδομική μελέτη, η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου και ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός. Το ποσό στο μεγαλύτερο μέρος του βρέθηκε από επενδύσεις και ένα μικρό μέρος καλύφθηκε από δανεισμό.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε για την υλοποίησή του, όμως, δεν ήταν τόσες όσες είχε αντιμετωπίσει η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης τα τελευταία 23 χρόνια προσπαθώντας να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να μας δοθεί αυτή η δυνατότητα», παραδέχεται ο κ. Αλακιώτης.

«Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διαδικασίας και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και τις διεθνείς προδιαγραφές», μας λέει.

Διαβεβαίωσε, επίσης, πως δεν υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται έλεγχος για αέριους ρύπους κάθε 6 μήνες, ενώ και άλλοι προβλεπόμενοι έλεγχοι θα διεξάγονται κάθε χρόνο.

Η εγκατάσταση υλοποιήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια και δανεισμό και έχει συνολικά 7 ιδιοκτήτες, με την Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης να κατέχει το 30% της επιχείρησης.

Πρόκειται για ένα κτίριο 1.500 τετραγωνικών μέτρων, υψηλής αισθητικής και μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής. Διαθέτει δύο κλιβάνους και ο κάθε ένας μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι και 10 αποτεφρώσεις τη μέρα.

Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται στα 600 ευρώ για την κάθε αποτέφρωση, χωρίς το ποσό που αφορά την κάλυψη των εξόδων του γραφείου τελετών.

Σε συνεργασία με τα γραφεία τελετών, στα οποία θα απευθύνονται οι οικογένειες, η εταιρεία καλύπτει τις διαδικασίες της αποτέφρωσης αλλά και οστών από τις εκταφές, καθώς και υπηρεσίες διασποράς της τέφρας στη θάλασσα, στον αέρα, στη γη, ανάλογα με την επιθυμία του θανόντος ή των οικείων του.

Επίσης, διατίθενται τεφροδόχοι και κοσμήματα θύμησης. Το συνολικό κόστος για τις οικογένειες, όπως σημειώνει ο κ. Αλακιώτης, μειώνεται σημαντικά, για τις οικογένειες που επιθυμούν να προχωρήσουν στην αποτέφρωση, σε σύγκριση με την οικονομική επιβάρυνση που υπάρχει σήμερα με τη μεταφορά της σορού στη Βουλγαρία.

Αντιδράσεις από εκκλησία και επιχειρηματίες

Στις εγκαταστάσεις διατίθενται τεφροδόχοι και κοσμήματα θύμησης, ενώ υπάρχει και αίθριο για τους συγγενείς

H αποτέφρωση ως αίτημα είχε τεθεί ήδη από το 1946, αλλά οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ήταν για δεκαετίες ατελέσφορες. Στις 28 Ιουλίου 2017, εντέλει, ψηφίστηκε στη Βουλή για να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη λειτουργία των αποτεφρωτηρίων και αυτό γιατί το νομοσχέδιο έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιώτες να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους. Φτάνουμε, αισίως, στα τέλη του 2019 για να ανοίξει το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο.

Το επόμενο βήμα, βέβαια, η δημιουργία δημοτικών αποτεφρωτηρίων, στην πράξη συνάντησε πολλά προσκόμματα, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο στους ιδιώτες. Αν και έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για την κατασκευή τους από την πλευρά ορισμένων δήμων, ακόμα οι προσπάθειες δεν έχουν ευδοκιμήσει, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε πολεοδομικά προβλήματα.

Στην περίπτωση του αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα, που έχει πάρει το πράσινο φως από τον Δήμο Αθηναίων, υπήρξε κύμα αντιδράσεων από επιχειρηματικές μονάδες που εδράζουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους «δημόσιας υγείας». Παρ’ ότι η υπόθεση έχει εκδικαστεί, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση («Εφ.Συν.» 13.03.2019).

Η γραμμή της Εκκλησίας για το ζήτημα της αποτέφρωσης δεν θα μπορούσε να είναι υποστηρικτική. Εχει κάνει λόγο για αναξιοπρεπείς πρακτικές, ενώ η Ιερά Σύνοδος ταυτίζει την αποτέφρωση με... «θρυμματισμό σε μίξερ» και «τη διαδικασία ανακύκλωσης απορριμμάτων».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αλακιώτης εμφανίζεται αισιόδοξος: «Γνώμη μας είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ακολουθήσει έναν παρηγορητικό ρόλο διαχρονικά στο θέμα του θανάτου. Εχει υποστηρίξει οικογένειες αυτοχείρων, οικογένειες εγκληματιών. Πιστεύουμε ότι με τον ίδιο παρηγορητικό και συμπονετικό τρόπο θα συμπεριφερθεί και προς τις οικογένειες που επιλέγουν την αποτέφρωση», μας λέει.


 

 


 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα
Μετά από 13 χρόνια από την πρώτη ψήφιση του νομοσχεδίου για την καύση των νεκρών ξεκινά σε λίγες ημέρες η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου στην Ριτσώνα, περίπου 70 χλμ μακριά από την Αθήνα.
Στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσκληση σε βιαιότητες
Απειλές σε... ύφος Αμβρόσιου δέχτηκε στέλεχος της παράταξης του δημάρχου Αθηναίων με αφορμή τη θετική της στάση στην ανέγερση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα. Αγνωστοι πέταξαν τρικάκια με βυζαντινή...
Πρόσκληση σε βιαιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμορφώνεται περιβάλλον θρησκευτικού σκοταδισμού
Ενα βήμα πιο μακριά από τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης βρίσκεται από χθες η ελληνική κοινωνία καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του πρώην υπουργού...
Διαμορφώνεται περιβάλλον θρησκευτικού σκοταδισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι δεν τολμούν. Οι ιδιώτες;
«Και σε ιδιώτες». Χρειάστηκαν μόλις τρεις λέξεις στο άρθρο 133 του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, για να υλοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών: να λειτουργήσουν, επιτέλους, και στην Ελλάδα...
Οι δήμοι δεν τολμούν. Οι ιδιώτες;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ιδιώτες 16 στρέμματα με... Αγνό σκοπό
Με μια διάταξη νόμου τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση νομιμοποίησε την απόδοση σε τράπεζες και ιδιώτες δημόσιας έκτασης 16 στρεμμάτων εντός οικιστικού ιστού στον Δήμο Παύλου Μελά
Σε ιδιώτες 16 στρέμματα με... Αγνό σκοπό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μετέωρη εκκοσμίκευση του ελληνικού κράτους
Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, η Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους αναβιώνει διαγωνισμό του 1821, προκηρύσσοντας νέογια τον «διαχρονικά αμφιλεγόμενος ρόλος της Ορθόδοξης...
Η μετέωρη εκκοσμίκευση του ελληνικού κράτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας