• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 5.6°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 7.6°C
  0 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.5°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.9°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 5.6°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 5.4°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.7°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  69%

«Ακόμα και μία μικρή αύξηση στο εισόδημα μιας φτωχής οικογένειας, όπως 5.000 δολάρια, μπορεί να αμβλύνει τέτοιους παράγοντες και να επιδράσει εξαιρετικά θετικά σε αυτές τις εγκεφαλικές λειτουργίες» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Σόουελ

Και η ευφυΐα μετριέται σε χρήμα

 • A-
 • A+

Μία μελέτη-βόμβα για τις επιπτώσεις της οικονομικής ανισότητας στη διανοητική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και των εφήβων, κατά την οποία η επιφάνεια του εγκεφάλου ενός παιδιού φαίνεται να αναπτύσσεται ανάλογα με το εισόδημα των γονιών του, παρουσίασαν νευροεπιστήμονες των Πανεπιστημίων Columbia της Νέας Υόρκης και USC του Λος Αντζελες.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Family income, parental education and brain structure in children and adolescents» («Οικογενειακό εισόδημα, μόρφωση των γονέων και δομή του εγκεφάλου σε παιδιά και εφήβους»), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», το στρες που βιώνει κάποιος που μεγαλώνει σε ένα φτωχό περιβάλλον επιφέρει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.

Ερευνα

Οι ερευνητικές ομάδες μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση (MRI) τους εγκεφάλους από 1.100 παιδιά και νέους μεταξύ 3 και 20 ετών και στη συνέχεια προχώρησαν στη συσχέτιση της εικόνας κάθε εγκεφάλου με το οικογενειακό εισόδημα του κάθε παιδιού.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού, του εξωτερικού και πιο εξελιγμένου μέρους του εγκεφάλου, ήταν κατά μέσο όρο 6% μεγαλύτερη στα παιδιά από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 150.000 δολαρίων (περίπου 137.000 ευρώ), σε σύγκριση με τα παιδιά από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.500 δολαρίων (περίπου 21.000 ευρώ).

Περιοχές ζωτικής σημασίας που αφορούν τη γλώσσα, τη μνήμη και τη σκέψη βρέθηκαν λιγότερο ανεπτυγμένες στα παιδιά των λιγότερο εύπορων οικογενειών. Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις στις νοητικές ικανότητες, ειδικά των παιδιών από πολύ φτωχές οικογένειες, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από τα τεστ νοημοσύνης και μνήμης, στα οποία υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Ακόμα και ένα νήπιο από φτωχή οικογένεια έχει συνήθως λιγότερο ανεπτυγμένο εγκέφαλο σε σύγκριση με ένα νήπιο από πλούσια οικογένεια. Από την άλλη πλευρά, ο εγκέφαλος των παιδιών από ευκατάστατες οικογένειες αναπτύσσεται σε ευνοϊκότερες συνθήκες, γεγονός που δύναται να οδηγήσει σε ανισότητα ικανοτήτων και εισοδημάτων στο σχολείο και την κοινωνία.

Επιδράσεις

«Παιδιά σε περιβάλλοντα με περισσότερα ερεθίσματα και πόρους, όπως σε καλή διατροφή κτλ., έχουν καλύτερη εγκεφαλική και διανοητική ανάπτυξη. Από παλαιότερες μελέτες είχαμε βρει ότι παιδιά από πιο ευκατάστατες οικογένειες είχαν για παράδειγμα πλουσιότερο λεξιλόγιο. Το στρες που βιώνουν τα παιδιά που ζουν σε φτωχές οικογένειες, είτε επειδή κατοικούν σε επικίνδυνες περιοχές είτε επειδή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη διατροφή, φαίνεται να έχει επίδραση. Ακόμα και μία μικρή εισοδηματική αύξηση στο εισόδημα μιας φτωχής οικογένειας, όπως 5.000 δολάρια, μπορεί να αμβλύνει τέτοιους παράγοντες και να επιδράσει εξαιρετικά θετικά σε αυτές τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Σχεδιάζουμε να κάνουμε περαιτέρω έρευνα σε αυτό το θέμα», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελίζαμπεθ Σόουελ, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του USC και εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Φυσικά, δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας σε όλα τα παιδιά και όλες τις οικογένειες, ούτε σε εθνικές ή φυλετικές ομάδες. Υπάρχει μεγάλο εύρος στην εγκεφαλική ανάπτυξη και τις διανοητικές δυνατότητες και στα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών και δεν εννοούμε ότι σε κάθε περίπτωση τα παιδιά από τις φτωχές οικογένειες θα υστερούν σε επιδόσεις εκείνων από τις πλούσιες. Δεν σημαίνει ότι τα φτωχότερα παιδιά θα παραμένουν και λιγότερο ευφυή, χωρίς να μπορεί να γίνει τίποτα γι’ αυτό. Ωστόσο, η μελέτη καταδεικνύει μια γενική τάση και υποθέτουμε ότι, εάν βελτιωθούν κάποιοι παράγοντες στο περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης των φτωχότερων παιδιών και αυξηθούν οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες, τότε η εγκεφαλική τους ανάπτυξη θα ενισχυθεί, καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα δυναμική διαδικασία», προσθέτει η κ. Σόουελ.

Στερεότυπα

Σίγουρα, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας θα προκαλέσουν ζωηρή συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα και μπορεί να οδηγήσουν σε βεβιασμένα και στερεοτυπικά συμπεράσματα περί μη ευφυών φτωχών, ωστόσο μπορεί ακόμη και να παίξουν ρόλο στην εκπόνηση μελλοντικών πολιτικών σε τομείς, όπως η εκπαίδευση και η αντιμετώπιση της φτώχειας παγκοσμίως. Επίσης, δεν γίνεται να αφήσουν καθόλου αδιάφορη τη χώρα μας, όπου σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF η παιδική φτώχεια έχει φτάσει το 40,5%.

Οι συνέπειες, λοιπόν, γι’ αυτά τα παιδιά που ζουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας δεν έχουν ενδεχομένως να κάνουν μόνο με την υλική στέρηση, αλλά και με τη μελλοντική διανοητική τους ανάπτυξη, κάτι που πιθανόν να έχει σοβαρές επιτπώσεις στην εκπαιδευτική τους πορεία, όπως και σε άλλους τομείς, διαιωνίζοντας τη μειονεκτική θέση τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραδυφλεγής βόμβα για την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό
Και το ΙΟΒΕ σε μελέτη του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό. Οι άμεσες επιπτώσεις στη μείωση του μαθητικού πληθυσμού και συνακόλουθα στη μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικούς συνδέονται και...
Βραδυφλεγής βόμβα για την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κακοφόρμισε η υποχρηματοδότηση στην Παιδεία
Η φράση «μεροκάματο του τρόμου» χρησιμοποιείται -ενίοτε καθ’ υπερβολή- για να περιγράψει επαγγέλματα επικίνδυνα και κακοπληρωμένα. Στην περίπτωση του Οδυσσέα, του μοναδικού ταριχευτή σορών στο εργαστήριο...
Κακοφόρμισε η υποχρηματοδότηση στην Παιδεία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Παιδεία: Η κρίση βλάπτει σοβαρά τα παιδιά
Η ζωή σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι πια ο κανόνας στην Ελλάδα και θεσμοί κρίσιμοι, όπως η οικογένεια και το σχολείο, έχουν αποκτήσει ρόλο με χαρακτηριστικά (αρνητικής δυστυχώς) εξαίρεσης. Με ακραίες...
Παιδεία: Η κρίση βλάπτει σοβαρά τα παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο χρειάζεται την αλληλεγγύη μας
Ηταν αρχές στου 2013 όταν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο έφτασε το πρώτο υποσιτισμένο βρέφος. Οι γονείς του μωρού ήταν άνεργοι κι αναγκάζονταν να κάνουν οικονομία ακόμα και στο γάλα, με αποτέλεσμα το...
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο χρειάζεται την αλληλεγγύη μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δραματική η κατάσταση στην Ελλάδα»
«Αργά ή γρήγορα, η φτώχεια θα έχει επιπτώσεις στην ίδια τη δημοκρατία. Απονομιμοποιείται η εξουσία ολοένα και περισσότερο. Το παιδί πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο...
«Δραματική η κατάσταση στην Ελλάδα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δώστε λεφτά για την υγεία και την παιδεία, όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία»
Με δημόσιο κείμενο υπογραφών, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιτίθενται στην αστυνόμευση των πανεπιστημίων και απαιτούν αύξηση της χρηματοδότησης σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας.
«Δώστε λεφτά για την υγεία και την παιδεία, όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας