• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  4 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 11.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.5°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  1 BF
  98%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καμιά προφυλάκιση για το κύκλωμα με τα ρυμουλκά

 • A-
 • A+
Ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις αφέθηκαν οι τέσσερις πλοιοκτήτες, οι επτά συνεργάτες τους, ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και οι έξι πλοηγοί που φέρονται να συμμετέχουν σε εγκληματική οργάνωση και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η Θέμις έχει κατανόηση... Ελεύθερα μόνο με χρηματικές εγγυήσεις και κανέναν άλλο περιοριστικό όρο αφέθηκαν όλα τα μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» που λυμαινόταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μετά τις απολογίες τους το Σάββατο στην Α΄ ειδική ανακρίτρια Οικονομικών Εγκλημάτων, πρώτοι αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις κατηγορούμενοι εφοπλιστές-ιδιοκτήτες ρυμουλκών που φέρονται ως εγκέφαλοι της υπόθεσης.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και δεν τους προφυλάκισαν, επιβάλλοντάς τους απλώς χρηματικές εγγυήσεις 50 χιλιάδων ευρώ στον καθένα, δίχως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ούτε με την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας στην αστυνομία σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ελεύθεροι μόνο με χρηματικές εγγυήσεις από δύο έως δέκα χιλιάδες ευρώ αφέθηκαν και οι επτά συνεργάτες-υπάλληλοί τους που συμμετείχαν στο κύκλωμα αλλά δρούσαν κατ’ εντολήν τους.

Ανάλογη ήταν χθες η πρώτη κρίση της Δικαιοσύνης και για τους άλλους επτά κατηγορούμενους, τον κεντρικό λιμενάρχη δηλαδή και τους έξι πλοηγούς του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που απολογήθηκαν τελευταίοι. Στον μεν λιμενάρχη επιβλήθηκε μόνο χρηματική εγγύηση 20 χιλιάδων ευρώ και στους πλοηγούς 15 χιλιάδων ευρώ στον καθένα.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους, οι κατηγορούμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι απλώς «πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ εταιρειών ιδίων συμφερόντων, οι οποίες δεν θα έπρεπε να έχουν σχέση με την ποινική Δικαιοσύνη»!

Εις βάρος των συνολικά 18 συλληφθέντων η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει, πάντως, απαγγείλει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια από κοινού, δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση από κοινού και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το κύκλωμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποχρέωνε τα πλοία που προσέγγιζαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιούν περισσότερα ρυμουλκά από αυτά που χρειάζονταν, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το κόστος ελλιμενισμού, ενώ εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα τα καράβια που «πλήρωναν»...

Τα νήματα κινούσαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις εφοπλιστές-ιδιοκτήτες εταιρειών ρυμουλκών σκαφών που καταγγέλλονται ότι είχαν κάνει καρτέλ χρησιμοποιώντας έναντι αδρά αμοιβής τον επί επτά χρόνια κεντρικό λιμενάρχη Θεσσαλονίκης και τους έξι πλοηγούς του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που υπηρετούσαν στον Θερμαϊκό.

«Η εγκληματική οργάνωση προέβη στη στρατολόγηση του συνόλου των υπηρετούντων στον πλοηγικό σταθμό του κεντρικού λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης χρηματίζοντάς τους σε μηνιαία βάση, παρέχοντας σε αυτούς αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα εν είδει πρόσθετης μισθοδοσίας...», αναφέρει το διαβιβαστικό της Ενιαίας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας που συνέλαβε 18 άτομα για το σκάνδαλο.

Οσον αφορά τον κεντρικό λιμενάρχη, που έπαιζε καθώς φαίνεται κεντρικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εγκληματικής οργάνωσης, σημειώνονται τα εξής στο ίδιο υπηρεσιακό έγγραφο:

■ Γνωστοποιούσε στους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση ή στα εκτελεστικά τους όργανα ενέργειες ή μη εκβιαζόμενης εταιρείας ρυμουλκών (σ.σ.: αυτής που οδηγήθηκε σε πτώχευση λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού) όπως και τη συνεργασία της με ιταλικές εταιρείες ρυμουλκών.

■ Συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του με εκπροσώπους μιας εκ των εμπλεκομένων εταιρειών ρυμουλκών και εκπροσώπους ξένης εταιρείας (την είσοδο των οποίων επέτρεψε από την πίσω πόρτα για να μην αποκαλυφθεί σε άλλα υπηρεσιακά όργανα) προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας συγκεκριμένου εφοπλιστή.

■ Παρείχε προστασία στους πλοηγούς αποσιωπώντας την παράνομη δραστηριότητά τους και παραλείποντας να τους ελέγξει πειθαρχικά παρά τις καταγγελίες της εταιρείας που πτώχευσε.

■ Διέγραψε παράνομα έναντι αμοιβής τουλάχιστον δύο φορές πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες σε βάρος συγκεκριμένης εταιρείας ρυμουλκών.

■ Ειδοποιούσε τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση για την ακριβή ημερομηνία ελέγχου των ρυμουλκών τους, ώστε εκείνη την ημερομηνία να λειτουργούν νόμιμα.

■ Αποσιώπησε από την υπηρεσία του και δεν επέβαλε πρόστιμο, παρότι γνώριζε ότι ένα από τα ρυμουλκά δεν είχε νηολογηθεί.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, τουλάχιστον 16 εταιρείες ναυτιλιακών πρακτορεύσεων στη Θεσσαλονίκη είχαν πέσει θύματα του κυκλώματος.

Ωστόσο, από το προανακριτικό υλικό και ειδικά τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες, το κύκλωμα είχε απλώσει τα πλοκάμια του και σε άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας...

Την έρευνα, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, διενήργησε η Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης Χαράλαμπου Παπαγεωργίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρόμικα λιμάνια...
Βυθισμένα στη σήψη και στη διαφθορά τα λιμάνια της χώρας! Το σκάνδαλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, δείχνει ότι πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν αλλά κρατούσαν το στόμα...
Βρόμικα λιμάνια...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «τσουνάμι» κατεβαίνει Βόλο και Πειραιά
Μόνο η κορυφή του παγόβουνου φαίνεται πως είναι η υπόθεση εκβίασης και δωροδοκίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που αποκαλύφθηκε από την «Εφ.Συν.» και απειλεί να γίνει «Τιτανικός» για το υπουργείο Ναυτιλίας.
Το «τσουνάμι» κατεβαίνει Βόλο και Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύκλωμα διαφθοράς στον Θερμαϊκό
Κρατούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και έξι πλοηγοί που χρηματίζονταν για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων και για τη χρήση περισσότερων ρυμουλκών.
Κύκλωμα διαφθοράς στον Θερμαϊκό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα τούνελ της... επιστροφής
Φως στα... τούνελ της Εγνατίας οδού. Μια δικαστική απόφαση του Πολιτικού Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή δημόσιου χρήματος από την υπερκοστολόγηση για την κατασκευή σηράγγων...
Τα τούνελ της... επιστροφής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αρωμα» σκανδάλου στην Εγνατία Οδό
​Φουσκωμένες» αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ σε κατασκευαστική εταιρεία, για έργα της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και μάλιστα με τις ευλογίες στελεχών της, μπαίνουν στο κόσκινο του εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Η...
«Αρωμα» σκανδάλου στην Εγνατία Οδό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων
Να παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σκάνδαλο δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που φέρεται ότι τελέστηκε επί των ημερών του, όταν βρισκόταν στο «τιμόνι» της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης...
Τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας