Η κοινωνική αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, η ανιδιοτελής προσφορά στον πάσχοντα, η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών σε ανθρώπους έξω από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι κατάλληλες αρχές για όλους τους θεατές βίντεο του YouTube.
Ενδέχεται να τους οδηγήσουν σε αποτρόπαιες πράξεις… αλτρουισμού. Δυστυχώς, είναι γεγονός και δεν πρόκειται για αστείο ή κάποιο είδος τρολαρίσματος που είναι της μόδας.
Με μήνυμά του στον γιατρό Θανάση Κομνή –έναν από τους πρωτεργάτες του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης (ΚΙΑ)- το YouTube τού θυμίζει τις οδηγίες στις οποίες περιγράφεται ποιο περιεχόμενο επιτρέπεται και ποιο όχι και σημειώνει ότι το βίντεο που ανάρτησε «επισημάνθηκε για έλεγχο»!
Αγνωστο αν αυτό έγινε από τους ανεγκέφαλους αλγόριθμους ή μετά από καταγγελία, ωστόσο, όπως του αναφέρουν, «μετά από έλεγχο, καταλήξαμε ότι δεν είναι κατάλληλο για όλους τους θεατές και εφαρμόσαμε περιορισμό ηλικίας».
Οπότε ανήλικα άτομα δεν μπορούν να δεχτούν… κακές επιρροές για την ανάγκη της συναδέλφωσης των ανθρώπων, της ένωσής τους για να αντιμετωπίσουν το κακό που χτυπά μια ολόκληρη κοινωνία, ούτε να μάθουν επαναστατικά μηνύματα όπως του Χοσέ Μαρτί πως «ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι είναι να το κάνεις».
Τι να ενόχλησε άραγε στο συγκεκριμένο βίντεο; Η αναφορά και καταγγελία των πολιτικών που ακολουθούσε ο κ. Λοβέρδος; Οι άστεγοι που κοιμούνται στον δρόμο; Οι φωτογραφίες με ανθρώπους στα σκουπίδια, τα πλάνα του… Mega, αναφορές στις αυτοκτονίες ή στους μαχαιροβγάλτες των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής που κυνηγάνε μετανάστες; Μήπως ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών για καλύτερα νοσοκομεία;
Περιορισμοί
Το YouTube θυμίζει τους περιορισμούς:
«Αν ένα βίντεο περιέχει βίαιο ή σκληρό περιεχόμενο με σοκαριστικό, προκλητικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι λιγότερο πιθανό να γίνει αποδεκτό στο YouTube. Επίσης, δεν επιτρέπουμε τη δημοσίευση περιεχομένου που υποκινεί τη βία ή ενθαρρύνει επικίνδυνες δραστηριότητες. Εξετάζουμε το εκάστοτε περιεχόμενο ξεχωριστά και κάνουμε περιορισμένες εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις όπου ισχύει το κατάλληλο εκπαιδευτικό, ενημερωτικό, καλλιτεχνικό ή επιστημονικό ευρύτερο πλαίσιο, μόνο εφόσον ο σκοπός της δημοσίευσης είναι απόλυτα σαφής».
Ζητά ακόμη «από τους χρήστες να δημοσιεύουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν στον τίτλο και στην περιγραφή των βίντεό τους, ώστε να διευκολύνουν τόσο εμάς όσο και τους θεατές να κατανοούμε τον πρωταρχικό στόχο κάθε βίντεο».
Και το απλό ερώτημα είναι: Τι ακριβώς δεν κατάλαβαν από το δεκάλεπτο βίντεο του Κοινωνικού Ιατρείου;
Ο ίδιος ο κ. Κομνής πάντως στην ανάρτησή του στο facebook σημειώνει ότι το βίντεο το έφτιαξε το 2012 προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό τι είναι και πώς λειτουργεί το ΚΙΑ και «μετά από εφτά χρόνια πήρα ένα μήνυμα από την “ομάδα λογοκρισίας” του YouTube ότι το περιεχόμενο σημάνθηκε ως ακατάλληλο για ανηλίκους. Αρχίζω και τρομάζω για το πού πάνε τα πράγματα! Πολιτικά εννοώ…».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας