• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 25.5°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.9°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.8°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.6°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  89%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάγκελα παντού

 • A-
 • A+

Πριν καλά καλά ακόμα μεταφερθεί και εγκατασταθεί στο υπουργείο Χρυσοχοΐδη η νέα γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και πρώην υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ., Σοφία Νικολάου, ενημέρωσε χθες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μαζί με τον υφυπουργό ΠροΠο, Λευτέρη Οικονόμου, για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των φυλακών.

Εκτός από την πρόθεση της μεταφοράς των φυλακών Κορυδαλλού σε «κατάλληλο χώρο», ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε τη δημιουργία «πειθαρχικών τμημάτων σε κλειστά καταστήματα κράτησης και πειθαρχικής φυλακής στο άμεσο μέλλον».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μερίδα επώνυμων σωφρονιστικών υπαλλήλων ζητούσαν μια πειθαρχική φυλακή, δηλαδή μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.

«Σχεδιάζεται η λειτουργία ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σε συνεργασία με τη συναρμόδια υπηρεσία για την εποπτεία εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης, καθώς και η αξιοποίηση των δεδομένων, ώστε να συνταχθούν εγκύκλιοι σχετικές με τα μέτρα ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Ο ίδιος εξήγγειλε προσλήψεις, διεύρυνση των εκπαιδευτικών μονάδων, πολιτιστικά προγράμματα, αθλητισμό και δημιουργία βιομηχανικής φυλακής (!) για τους εξαρτημένους, με στόχο την προετοιμασία κοινωνικής επανένταξης στα πρότυπα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με συγχρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και ΣΔΙΤ, αλλά και παροχή «βοήθειας» από τον ιδιωτικό τομέα.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα κτιστεί η νέα φυλακή Ασπροπύργου με ΣΔΙΤ, δηλαδή με εμπλοκή ιδιωτών. Απάντηση σε αυτό έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Λάππας: «Το χτίσιμο φυλακής από ιδιώτη και η ενοικίασή του στο κράτος αποτελεί διεθνώς το πρώτο στάδιο ή μια μορφή ιδιωτικοποίησης των φυλακών. Ετσι όμως θα αυξηθεί ο φυλακισμένος πληθυσμός, αφού η φυλάκιση θα αποτελεί μια συνήθη επιχειρηματική δραστηριότητα».

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και απαρίθμησε περιστατικά βίας ή εύρεσης κινητών στις φυλακές. Παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι επί δικής του ευθύνης έχουν συμβεί δύο δολοφονίες κρατουμένων (στα Χανιά και τη Νιγρίτα) και τέσσερις αυτοκτονίες, οι δύο μάλιστα τις τελευταίες ημέρες στον Κορυδαλλό.

Στα θέματα της υγείας των κρατουμένων δεν ειπώθηκε τίποτα νέο, πέρα από τα ήδη θεσπισμένα μέτρα συνεργασίας των ιδρυμάτων με το ΕΣΥ. Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι δεν θα περιοριστούν σε καμία περίπτωση τα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγμα που βέβαια δύσκολα πείθει όχι μόνο τους βουλευτές αλλά και τους πολίτες.

Ο κ. Οικονόμου, όσο κι αν έκανε προσπάθειες να φανεί συναινετικός, μάλλον είναι εκτός πεδίου εξοικείωσης με τα θέματα των φυλακών και ίσως αυτή ήταν η αιτία που διάβαζε γραπτό κείμενο. 

Στην παρέμβασή του, ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας παρατήρησε το ευχολόγιο και την υιοθέτηση σειράς μέτρων που είχαν θεσπιστεί ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Με τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησής σας, δημιουργείται η πεποίθηση ότι η τακτική σας είναι ετεροβαρής, είναι μονοσήμαντη.

Δηλαδή, προσπαθώντας, επεκτείνοντας την ιδεοληψία που έχετε “νόμος - τάξη” και όλα αυτά θεραπεύουν τα πάντα, προσπαθείτε να εφαρμόσετε την πειθαρχία με τρόπους αυστηρής αστυνόμευσης».

Αναφέρθηκε στον ακραίο αποδεκατισμό του Κεντρικού Συμβουλίου των Φυλακών από τους ειδικευμένους επιστήμονες και καθηγητές και στην ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης όλων όσοι επιλαμβάνονται της τάξης στα ιδρύματα. 

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση της Σοφίας Νικολάου σε ερώτηση βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα του ορισμού μελών του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), τα ειδικά προσόντα τους και την τυχόν ύπαρξη επαγγελματικής ή συγγενικής σχέσης με την ίδια.

Ειδικότερα, επιβεβαίωσε ότι ορίστηκε συνεργάτης της, δικαιολογώντας την επιλογή με τη διάθεση δουλειάς ακριβώς λόγω της προηγούμενης συνεργασίας, ενώ για τα προσόντα του απάντησε ότι τα γνωρίζει η ίδια.

Τόνισε ότι «το ζήτημα των δραματικών ελλείψεων προσωπικού που δημιουργήθηκε μετά την επιστροφή των δημοτικών υπαλλήλων στις οργανικές τους θέσεις πρέπει να λυθεί, γιατί αυτό σημαίνει κίνδυνος αποδράσεων».

Από την πλευρά του, ο αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης αναρωτήθηκε: «Τελικά, επί προηγούμενης κυβέρνησης εκπονήθηκε ένα τέτοιο στρατηγικό σχέδιο. Και μόλις προ ημερών, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή για την Πρόληψη Βασανιστηρίων του ΟΗΕ το χαιρέτισε ως ένα θετικό βήμα. Το έχετε αξιοποιήσει αυτό το σχέδιο;».

Επέκρινε την πρόχειρη και μη τεκμηριωμένη απόφαση για τη μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο, ενώ θετικά εκφράστηκε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διευρύνθηκε σημαντικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εμείς και ο... Ορμπαν

Ο Σπύρος Λάππας, ως ποινικολόγος που 38 χρόνια επισκέπτεται τις φυλακές, σημείωσε ότι είμαστε πλέον το πρώτο κράτος στην Ευρώπη, εκτός από την Ουγγαρία του Ορμπαν, όπου η σωφρονιστική πολιτική αποτελεί θέμα ασφάλειας και όχι θέμα δικαιοσύνης.

«Δεν μπορείτε όμως, κύριε υπουργέ, να μιλάτε δέκα λεπτά και στα εννιά να αναφέρετε τις λέξεις πειθαρχία και ασφάλεια. Το 2006, όταν εκπονήθηκαν οι ευρωπαϊκοί σωφρονιστικοί κώδικες, υπήρχε ένα αξίωμα και μια βασική αρχή: απαγορεύεται η αστυνομία να διαπλέκεται με δύο ζητήματα, του σωφρονισμού και της δικαιοσύνης. Και τώρα το κάνετε ακριβώς σαν να αδιαφορείτε παντελώς για τις καταδίκες της χώρας».

Αμέσως μετά τη λήξη της ενημέρωσης, ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Με εμμονή στη ρητορεία της ασφάλειας και την εξαγγελία πειθαρχικής φυλακής, αλλά χωρίς σχέδιο και συνεκτική σωφρονιστική πολιτική, επιχειρεί η Ν.Δ. να διοικήσει τις φυλακές.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου, κατά τη σημερινή παρουσία του στην Επιτροπή Σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής, κραδαίνοντας τον φόβο της “απειθαρχίας”, επανέλαβε το δόγμα “τάξη και ασφάλεια”, μεταφέροντας έτσι την αυταρχική πολιτική της Ν.Δ. και στις φυλακές. Υποβάθμισε ωστόσο την ανθρωπιστική μεταχείριση και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει την έντονη αντίρρηση στην ιδιωτικοποίηση των φυλακών, που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω του συστήματος ΣΔΙΤ για τη νέα φυλακή στην Αττική. «Η φυλακή, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και πρέπει να παραμείνει υπόθεση δικαιοσύνης και όχι αστυνομίας ή επιχειρηματικότητας».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
Στα όρια της ειρωνείας οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές εν μέσω πανδημίας.
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλαλούμ στις διοικήσεις των φυλακών με τις κομματικές αλλαγές
Το γενικό αλαλούμ των διορισμών «ημετέρων» στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των προϊσταμένων ανέδειξαν με χθεσινή τους ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλαλούμ στις διοικήσεις των φυλακών με τις κομματικές αλλαγές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλουν απάνθρωπες φυλακές
Τι προβλέπει το νέο αυστηρότερο πλαίσιο που παρουσίασε στη Βουλή η γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου ● Δημιουργούνται καταστήματα υψίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες.
Θέλουν απάνθρωπες φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες
Απάντηση από τον κ. Χρυσοχοΐδη περιμένει η ερώτηση που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης και Θοδωρής Δρίτσας, με θέμα τις Νέες Ταυτότητες.
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες
Απάντηση από τον κ. Χρυσοχοΐδη περιμένει η ερώτηση που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης και Θοδωρής Δρίτσας, με θέμα τις Νέες Ταυτότητες.
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας