• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 4.7°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.1°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 3.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / 3.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 10.3°C
  6 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -4.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.9°C
  0 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.2°C / -0.5°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.9°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.7°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.2°C / 4.2°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  75%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιδιά και πρόσφυγες χωρίς περίθαλψη με υπογραφή Ν.Δ

 • A-
 • A+

Εκδόθηκε, χθες, η εγκύκλιος για την απονομή ΑΜΚΑ από το υπουργείο Εργασίας, εγκύκλιος η οποία παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τον καθορισμό των κατηγοριών πολιτών –ημεδαπών και αλλοδαπών– που δικαιούνται ή όχι να έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 80320/42862/Δ18.2718/2019, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ μεταξύ άλλων «Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς» και «Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Με απλά λόγια, η εγκύκλιος εξαιρεί τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που μπορεί να βρίσκονται στο στάδιο έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, καθώς και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμών, όπως είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Ο τέως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» την εγκύκλιο και δίνει μία εξαιρετικά δυσάρεστη διάσταση στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει πρακτικά τόσες χιλιάδες κόσμου από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:

«Με την εγκύκλιο για απόδοση ΑΜΚΑ από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκληρώνεται η εξαίρεση από τους κανόνες που διέπουν τις κρατικές υποχρεώσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, για παράδειγμα, στερούνται απολύτως τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και όσοι έχουν απολέσει τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα.

»Οι προϋποθέσεις που θέτει αυτή η εγκύκλιος αναιρούν τα ουσιώδη στάδια της διαδικασίας για απόδοση διεθνούς προστασίας ή προσωρινής διαμονής και εν τέλει δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις εγγυήσεις για τη δημόσια υγεία που εξασφαλίζονται με την απόδοση ΑΜΚΑ, όπως οριζόταν στις σχετικές διαδικασίες της ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης», λέει ο Τ. Πετρόπουλος, τονίζοντας ότι με την καταργημένη πλέον εγκύκλιο, για την οποία συνεργάστηκαν τρία υπουργεία (Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας) επί ΣΥΡΙΖΑ, η αίτηση ασύλου ή διαμονής αποτελούσε το νομιμοποιητικό έγγραφο για την απονομή ΑΜΚΑ.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλέγμα μέτρων και πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με εμφανή στόχο να κάνει τον βίο αβίωτο στους πρόσφυγες και μετανάστες, επαναφέροντας το δόγμα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Οι κυβερνώντες, αν και είχαν το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστούν μία σοβαρή πρόταση, καταφεύγουν για μία ακόμη φορά σε πρόχειρες αποφάσεις, που περισσότερο επικίνδυνες είναι και εν τέλει εξυπηρετούν μόνο το μισαλλόδοξο κοινό τους, παρά είναι σύμφωνες με διεθνείς συμβάσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αριστεία και στην Πρόνοια
Δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί, ακόμη και... τραγουδιστές αναλαμβάνουν να διοικήσουν ένα κέντρο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών δομών παιδικής προστασίας και υποστήριξης ατόμων με αναπηρία.
Αριστεία και στην Πρόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν λέτε για όλους... πόσους εννοείτε;
Οριζόντια αλλά όχι για όλους τα μέτρα στήριξης της οικογένειας δήλωσε η υφ. Εργασίας αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου σε χθεσινή της τηλεοπτική συνέντευξη.
Οταν λέτε για όλους... πόσους εννοείτε;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα παιδί... χαμένο στην άβυσσο της γραφειοκρατίας
Η μικρή Ριάνα έχει φτάσει 3,5 ετών αλλά ακόμα δεν έχει ΑΜΚΑ και πολλά ακόμα πιστοποιητικά • «Δεν υπάρχει κάποια ελληνική αρχή που να μπορεί να μας βοηθήσει;», απευθύνει έκκληση μέσω της «Εφ.Συν.» ο πατέρας...
Ενα παιδί... χαμένο στην άβυσσο της γραφειοκρατίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα παιδιά «είδαν» στη δυστοπία το παρόν
Το Dystopia__Corinth 2097 είναι η ταινία μικρού μήκους των μαθητών της έκτης τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου, που πήρε το πρώτο βραβείο μυθοπλασίας στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών.
Τα παιδιά «είδαν» στη δυστοπία το παρόν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλήγμα για τη Ν.Δ. η υπόθεση Λιγνάδη
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αλλά και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Prorata για τις καταγγελίες κακοποίησης στον καλλιτεχνικό χώρο και το ελληνικό #ΜeΤoo.
Πλήγμα για τη Ν.Δ. η υπόθεση Λιγνάδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας