Με επίσημες και σιωπηλές παρατάσεις, με ενημερωτικές καμπάνιες αλλά και τον «μπαμπούλα» των προστίμων, που δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν πριν από τη νέα χρονιά, η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου θα επιχειρήσει να πείσει τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν δήλωση για το ακίνητό τους.
Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να σταλούν ειδοποιήσεις και μέσω Taxisnet, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα ενοποιηθούν οι βάσεις δεδομένων για τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και στο Ε9.
«Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι το Κτηματολόγιο είναι μια διαδικασία με την οποία θα διασφαλίσουν την περιουσία τους» εξήγησε χθες ο νέος γενικός διευθυντής του φορέα, Στέφανος Κοτσώλης, ο οποίος στην πρώτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους προανήγγειλε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός».
Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αντιμετωπίζουν λειτουργικά ζητήματα. Θα προβλέπουν επίσης ενεργοποίηση των προστίμων για ακίνητα που δεν θα δηλωθούν εγκαίρως, αλλά τα ποσά θα διαμορφώνονται ανάλογα με την καθυστέρηση στην υποβολή της δήλωσης.
Προβληματισμός υπάρχει με ακίνητα που χαρακτηρίζονται «άγνωστου ιδιοκτήτη» και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιέρχονται στο Δημόσιο δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, που ανακοινώνεται με επίσημο τρόπο. Υπολογίζεται ότι στα τρία πρώτα προγράμματα, που κάλυψαν το 36,7% της χώρας, δεν έχει δηλωθεί το 1% των ακινήτων.
Η εμπλοκή έχει δημιουργηθεί με περιπτώσεις που έχουν τίτλο στο υποθηκοφυλακείο και για διάφορους λόγους δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.
Η συμμετοχή των πολιτών με ιδιοκτησίες στα Δωδεκάνησα, όπου στις 16/9 ολοκληρώθηκε ο κύκλος της υποβολής δηλώσεων, έφτασε στο 74,87%. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι σε δύο (Ρόδος και Κως) από τα τέσσερα νησιά του συγκεκριμένου προγράμματος λειτουργεί Κτηματολόγιο από την περίοδο της ιταλικής κατοχής!
Κοντά στο 50% θα κλείσει τις επόμενες ημέρες η κτηματογράφηση σε άλλες τρεις χωρικές ενότητες (Θεσσαλονίκη, Πιερία και Αρτα-Πρέβεζα-Λευκάδα), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, όπου οι προθεσμίες λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου, η συμμετοχή κυμαίνεται από 24,5% έως 36,4% και κρίνεται ικανοποιητική.
Από τις αρχές της χρονιάς το Κτηματολόγιο έχει πάρει μέτρα για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών.
◾ Στο ολυμπιακό συγκρότημα στο Γαλάτσι και στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν γραφεία υποδοχής δηλώσεων για τις περισσότερες περιοχές του προγράμματος, για να διευκολυνθούν ιδιοκτήτες που κατοικούν σε άλλη περιοχή. Τα γραφεία στην πραγματικότητα λειτουργούν για 15 ή και περισσότερες ημέρες μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων και οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κτηματολόγιο για να μην ταλαιπωρηθούν.
◾ Εχει θεσπιστεί η καταβολή του «κτηματόσημου» με δόσεις. Πρόκειται για το παράβολο των 35 ευρώ ανά δικαίωμα, το οποίο για βοηθητικούς χώρους είναι 20 ευρώ. Σε αγροτικές περιοχές οι ιδιοκτήτες πληρώνουν έως 70 ευρώ αν διαθέτουν περισσότερα από δύο ακίνητα στο ίδιο δημοτικό διαμέρισμα.
◾ Εχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης μέσω Διαδικτύου, που περιλαμβάνει την πληρωμή του λεγόμενου «κτηματόσημου» με τραπεζικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα.
◾ Εχει προβλεφθεί η υποβολή δήλωσης με λιγότερα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία ο ιδιοκτήτης θα έχει υποχρέωση να συμπληρώσει σε καθορισμένη ημερομηνία που θα συμφωνήσει με το μελετητικό γραφείο, για να ολοκληρωθεί η εγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
◾ Εχει δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για κινητά, μέσω της οποίας δίνονται οι συντεταγμένες των ορίων του ακινήτου για το οποίο δεν προσκομίζεται τοπογραφικό διάγραμμα.
Προθεσμία
Διευκρινίζεται ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας και ώς την οριστική ανάρτηση των κτηματολογικών χαρτών, αλλά οι ιδιοκτήτες θα ταλαιπωρηθούν για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά. Χθες ανακοινώθηκαν παρατάσεις για Λήμνο και Λέσβο.
Το σημαντικότερο πρόβλημα του μεγαλύτερου προγράμματος του Κτηματολογίου, που καλύπτει το 63,3% της χώρας και αφορά αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές, εντοπίζεται σε ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί «διά λόγου».
Η εγγραφή τους στο Κτηματολόγιο γίνεται με την προσκόμιση δύο εγγράφων δημόσιας αρχής, από τα οποία το ένα είναι η καταχώρισή του στο Ε9, ώστε να βεβαιώνεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας.
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ θα επιταχύνει την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και την αντικατάστασή τους από τα κτηματολογικά γραφεία, τα οποία θα καταγράφουν τον τίτλο ιδιοκτησίας αλλά και τη θέση του ακινήτου.
Ο νόμος 4512/2018 προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των 390 υποθηκοφυλακείων και τη δημιουργία 17 περιφερειακών κτηματολογικών γραφείων, που θα διαθέτουν 75 υποκαταστήματα.
Την περασμένη εβδομάδα λειτούργησε το τρίτο γραφείο στον Πολύγυρο, ενώ έχουν προηγηθεί η Βέροια και η Καρδίτσα. Υπάρχουν επίσης 120 μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας