• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.6°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  0 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.3°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 26.6°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  55%

O δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Ιωάννινα δείχνουν τον δρόμο: όχι στην αποκομιδή από ιδιώτες

 • A-
 • A+

Εναν πόντο κέρδισαν οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσια υπόθεση και δεν χρειάζονται ιδιωτικές εταιρείες, μετά το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων που συνεδρίασε την Τετάρτη.

Η δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ στο πρώτο της δημοτικό συμβούλιο έθεσε το θέμα της σύναψης δημόσιας σύμβασης για αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Περάματος, Μπιζανίου, Ανατολής και Παμβώτιδας - περιοχές γύρω από την κεντρική ενότητα της πόλης. Σε δύο από αυτές, ιδιωτική εταιρεία κάνει πολλά χρόνια τώρα την αποκομιδή, αλλά η σύμβαση ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα, ενώ οι άλλες δύο μπαίνουν για πρώτη φορά στο κάδρο.

Η θέση του δημάρχου ότι χρειάζεται ιδιωτική εταιρεία λόγω έκτακτων αναγκών που δημιουργούνται από ελλείψεις της υπηρεσίας καθαριότητας σε προσωπικό, οχήματα κ.λπ. για χρονικό διάστημα ενός έτους, ωσότου αναδιαρθρωθεί το σύστημα αποκομιδής του δήμου και αναλάβει ξανά, δεν πλειοψήφησε, αντίθετα με την πρόταση της αντιπολίτευσης που πήρε περισσότερες ψήφους, προτείνοντας να μη γίνει καμία αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, που θα άνοιγε και την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα, δεν έγινε σε ήπιο κλίμα, αντίθετα χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, μετά και την ανάδειξη των πολιτικών διαστάσεων του θέματος από πολλές πλευρές.

Η μια πλευρά ήταν των εργαζομένων του δήμου, που μαζί με εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν και εντός του δημοτικού συμβουλίου την αντίθεσή τους σε κάθε εκδοχή ιδιωτικοποίησης.

Σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων, σχηματίστηκε ένα ευρύ μέτωπο διαφωνίας και αντίθεσης προς τη δημοτική αρχή, με βασική αιχμή την πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις χωρίς ιδιωτικές εργολαβίες για την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη το τελευταίο διάστημα με την αποκομιδή. Πρόβλημα που εντείνεται και με το αυξημένο ρεύμα επισκεπτών και τουριστών ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Ο δήμαρχος κατά τη συνεδρίαση τόνισε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας διασφαλίζεται όπως και όλες οι θέσεις των εργαζομένων και ότι με την πρόταση για την ανάθεση σε ιδιώτη δύο επιπλέον Δημοτικών Ενοτήτων θα δοθεί χρόνος στη δημοτική αρχή για να αναδιοργανώσει την υπηρεσία, να εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο και να ενημερώσει τους πολίτες με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει τόσο για την ανακύκλωση όσο και για τη συμβολή τους ώστε να διατηρηθεί η πόλη καθαρή.

Από τη μεριά του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, που θεωρεί ότι πέτυχε μια «μεγάλη νίκη», τονίζει ότι «η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη σήμερα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να ξεκινήσει σήμερα τον διαγωνισμό για την αγορά 4 απορριμματοφόρων που έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη και εν τω μεταξύ να εφαρμόσει την ψηφισμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για προσλήψεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πονοκέφαλος» ο νέος φόρος για τα σκουπίδια
Οι δήμοι της Ηπείρου προσθέτουν τη φωνή τους στις αντιδράσεις για την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων από την 1η Ιανουαρίου, που αναμένεται να αυξήσει το κόστος διαχείρισης και την επιβάρυνση των δημοτών.
«Πονοκέφαλος» ο νέος φόρος για τα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Επαναπατρισμός» για το παλιό Πανεπιστήμιο
Το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η πολύχρονη εγκατάλειψη του κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς το Δημόσιο δεν φρόντισε να προασπίσει την περιουσία του.
«Επαναπατρισμός» για το παλιό Πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα Γιάννινα σηκώνουν το πέπλο της σιωπής
Ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1944, πάνω από 1.900 Γιαννιώτες Εβραίοι συγκεντρώνονται από τις γερμανικές δυνάμεις στην άκρη της λίμνης, στον Μώλο των Ιωαννίνων. Από εκεί θα ξεκινήσει ο μακρύς δρόμος του...
Τα Γιάννινα σηκώνουν το πέπλο της σιωπής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος διεκδικεί πάρκο από το Δημόσιο
Με ένα Ηπειρώτικο γλέντι οι Γιαννιώτες θυμίζουν στο κράτος ότι το «Πάρκο Πυρσινέλλα» είναι δημοτική έκταση και έχουν σχέδιο για να την αξιοποιήσουν.
Δήμος διεκδικεί πάρκο από το Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα... κάγκελα οι ΟΤΑ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου αναφέρει με χτεσινή του ανακοίνωση ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013, τα έσοδα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων που προκύπτουν ως εισόδημα από την...
Στα... κάγκελα οι ΟΤΑ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας