• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.9°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 31.8°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.1°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.8°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 31.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  3 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 30.5°C / 35.9°C
  4 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.0°C / 32.8°C
  4 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.1°C
  4 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 33.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  25%
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνες καθυστερήσεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το έζησε και αυτό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την υπεξαίρεση και τα βαριά κακουργήματα των μελών τής έκπτωτης διοίκησης του Ιδρύματος. Η πολιτική αγωγή, που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Γηροκομείου σε αγαστή συνεργασία με την προσωρινή διοίκηση, πέραν όλων όσα έχουν προηγηθεί, βρίσκεται με τις παραλείψεις της ένα βήμα πριν τινάξει τη δίκη στον αέρα.

Μετά την εισαγγελέα που εγκάλεσε πρόσφατα τη νομική σύμβουλο του ιδρύματος (για το αδίκημα της απιστίας συνηγόρου) και μοναδική πλέον συνήγορο της πολιτικής αγωγής, τώρα η πρόεδρος του δικαστηρίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, δεδομένου ότι λήγει οσονούπω η προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων εγκλήσεων από πλευράς Γηροκομείου, διαφορετικά λόγω και της ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα, αν παρέλθει το χρονικό όριο η δίκη σταματάει και οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα, τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης (άρθ. 375 Π.Κ.) και της απιστίας (άρθ. 390 Π.Κ.) διώκονται πλέον κατ’ έγκληση (άρθ. 381 και 405 Π.Κ.) και επειδή ως ηπιότερος νόμος οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και στα προ της εισαγωγής του νέου Π.Κ. εγκλήματα, με το άρθρο 464 Π.Κ. θεσπίστηκε ότι για να συνεχιστεί η διαδικασία πρέπει ο δικαιούμενος εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την 1η Ιουλίου να υποβάλει έγκληση ότι επιθυμεί την τιμωρία των δραστών των εναντίον της περιουσίας του ως άνω εγκληματικών πράξεων. Εάν δεν υποβληθεί έγκληση από τον αμέσως ζημιωθέντα, δηλαδή το Γηροκομείο, οι πράξεις τους θεωρούνται ανέγκλητες και οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται.

Στη δικάσιμο της 24ης Σεπτεμβρίου η πρόεδρος αναγκάστηκε να επισημάνει τις διατάξεις και τις προθεσμίες του νέου ποινικού κώδικα στην πολιτική αγωγή, ζητώντας μάλιστα να γραφτεί η επισήμανσή της αυτή στα πρακτικά. Προφανώς η δικαστική λειτουργός ήθελε να είναι σαφές σε όλους ότι έπραξε το καθήκον της ενημερώνοντας τη «σιωπηλή» πολιτική αγωγή για τις συνέπειες των καθυστερήσεων.

Ο συνήγορος, που εσπευσμένα απέλυσε η προσωρινή διοίκηση Κολιού, Ιωάννης Βλάχος, είχε ήδη επισημάνει το θέμα του χρόνου και ετοίμαζε τις εγκλήσεις, ενώ η ενημέρωση του Δ.Σ. του Γηροκομείου αποτελεί ευθύνη της προϊσταμένης της νομικής υπηρεσίας και μοναδικής πλέον συνηγόρου πολιτικής αγωγής Μαρίας Στραϊτούρη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εάν δεν υποβληθεί η έγκληση εγκαίρως, τότε και τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του Γηροκομείου είναι βέβαιο ότι θα ελεγχθούν για απιστία.

Η «Εφ.Συν.», σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα από τη διαπίστωση της μεγάλης κατάχρησης και της σπατάλης της περιουσίας του ιδρύματος, έχει αποτυπώσει την αγαστή συνεργασία μεταξύ του κατηγορουμένου Μπούμπα και του προέδρου του Δ.Σ. του Γηροκομείου, Κολιού, γεγονός που επιβεβαίωσαν κατά καιρούς εργαζόμενοι αλλά και άλλα μέλη της διοίκησης.

Η στάση του Δ.Σ.

Ετσι, μέχρι σήμερα σε καμιά από τις επίσημες συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Γηροκομείου δεν ελήφθη απόφαση -ούτε καν έγινε συζήτηση- για την αναγκαία υποβολή εγκλήσεως κατά των κατηγορουμένων που δικάζονται για τις παραπάνω κακουργηματικές πράξεις, ενώ αντίθετα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την υποβολή μηνύσεων κατά των εργαζομένων και των μαρτύρων κατηγορίας. Οι μηνύσεις αυτές έχουν προσκομιστεί και στο δικαστήριο.

Η μάρτυρας κατηγορίας Π. Πραστάκου ολοκλήρωσε τη μαραθώνια κατάθεσή της, παραθέτοντας στοιχεία για τις ελάχιστες μισθώσεις κτιρίων που ανήκουν στο ίδρυμα και τα ανεξόφλητα υπόλοιπα (2007-2012) που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια κατέθεσαν ο υδραυλικός του γηροκομείου και η διευθύντρια του περιπτέρου ΕΣΤΙΑ. Και οι δύο ανέδειξαν την αδιαφορία της διοίκησης του κατηγορούμενου, ιερέα Μπούμπα.

Ο υδραυλικός κ. Σκουλαρίκης κατέθεσε ότι δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για μίσθωση των ακινήτων και πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι έρχονταν και ξαναέρχονταν. Είπε επίσης ότι για τις υδραυλικές εργασίες που έκανε στα σπίτια του άλλου κατηγορούμενου κ. Διονυσόπουλου πληρωνόταν από το Γηροκομείο. «Μήνες απουσίαζαν εργάτες από το Γηροκομείο, δουλεύοντας στα σπίτια του Διονυσόπουλου, οι μισθοί τους πληρώνονταν κανονικά και οι κάρτες προσέλευσής τους υπογράφονταν από τον Μπούμπα». Η διευθύντρια κ. Σακοράφου μίλησε για την πλήρη απαξίωση του πολυτελούς περιπτέρου ΕΣΤΙΑ, δωρεά ιδρύματος Γουλανδρή. Τελικά, αμέσως μετά το κλείσιμο της προχθεσινής δικασίμου -και κυρίως μετά την αυστηρή προειδοποίηση της προέδρου- το προσωρινό Δ.Σ. συγκλήθηκε εκτάκτως χθες προκειμένου, εκτός από τις διάφορες μηνύσεις και αναφορές, να αποφασίσει την υποβολή έγκλησης για το Εφετείο Κακουργημάτων.

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ο μάρτυρας Π. Προύτζος (λογιστής) και έκπτωτο μέλος της διοίκησης Μπούμπα, ενώ κατέθετε ως μάρτυρας κατηγορίας, φάνηκε τελικά σε πολλά σημεία να υποστηρίζει με τα λεγόμενά του τους κατηγορούμενους, ενώ κρίσιμα ζητήματα δήλωσε ότι δεν τα θυμόταν. Στο τέλος, και ο ίδιος κατέθεσε ότι οι καταγγελίες σε βάρος των κατηγορουμένων είχαν υπόσταση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
Με πρόσχημα την ανάγκη διερεύνησης του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στο Γηροκομείο, την εγγραφή νέων μελών στο ίδρυμα και την αξιοποίησης της περιουσίας του, ο προσωρινός πρόεδρος Ζώης Κολιός ζήτησε την...
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βάζει τώρα με τους εργαζόμενους το «καθεστώς» του Γηροκομείου
Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατηθούν στη διοίκηση του Γηροκομείου εκείνοι που το οδήγησαν σε πλήρη αφανισμό ● Διαφωτιστικές επιστολές για τις συνθήκες που επικρατούν και τους κινδύνους που διατρέχουν...
Τα βάζει τώρα με τους εργαζόμενους το «καθεστώς» του Γηροκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές
Κύκλοι που φέρονται να πρόσκεινται στην παλιά διοίκηση, η οποία φέσωσε το Γηροκομείο Αθηνών με 40 εκατ. ευρώ, δημιουργούν εμπόδια πριν από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Κι όλα αυτά ενώ η...
Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών
Η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά για να στηρίξει τους 110 γέροντες και τους περίπου 100 εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι από το 2010. Τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης,...
Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
Την έντονη αντίδραση των δικαστών προκαλούν οι εκτός θέματος απαντήσεις του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος χαρακτηρίζει με ευκολία ψευδείς τις καταθέσεις αρκετών...
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας