• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.8°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  2 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  4 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.1°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.6°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.9°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.3°C
  3 BF
  31%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  41%

Η κλωστική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια βαμβακιού, καθώς υπερτερεί σε ποιότητα, ανθεκτικότητα και ευκολία καλλιέργειας

Πότε θα πούμε κι εμείς «Yes we CANnabis»;

 • A-
 • A+

Αυτή τη φορά οι κρατούντες δεν μπορούν να επικαλεστούν έλλειψη γνώσης, αφού ως αντιπολίτευση είχαν ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα. Και ήταν ακριβώς αυτή η έγνοια τους ένα από τα μοναδικά σημεία σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. καθώς βουλευτές και των δύο κομμάτων είχαν καταθέσει επερωτήσεις στη Βουλή ζητώντας διευκρινίσεις και δεσμεύσεις για την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης που θα έδινε το πράσινο φως για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης και στη χώρα μας έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. που καλλιεργούν αυτή την επιδοτούμενη καλλιέργεια.

Σήμερα κι ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και κινδυνεύει να χαθεί ακόμη μια εποχή σποράς για την πειραματική δοκιμή των κατάλληλων σπόρων ώστε να ξεκινήσει η πολύπαθη καλλιέργεια.

Κατηγορηματικά υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κάθε καθυστέρηση στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης πλήττει καίρια τους αγρότες μας και την εθνική οικονομία», ανέφεραν πριν από μερικούς μήνες στην ερώτησή τους στη Βουλή προς το αρμόδιο υπουργείο τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κατριβάνου, Κοδέλα, Σταθάκης) εκ των οποίων ένας κατέχει σήμερα κυβερνητική θέση. Επισήμαναν μάλιστα πως, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η βιομηχανική κάνναβη «θα βοηθήσει σημαντικά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στην αμειψισπορά σε ζιζανιοβριθείς και εντομόπληκτους αγρούς.

Ως φυτό πολλαπλών χρήσεων, βιομηχανικών, κτηνοτροφικών, διατροφικών, θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη γεωργία, τη βιομηχανία, το εμπόριο και την έρευνα δίνοντας ώθηση στην τοπική και εθνική οικονομία».

Τι κάνουν λοιπόν από θέση ευθύνης; Ως πότε θα καθυστερούν; Σε επικοινωνία μας με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Οικονόμου, ο οποίος είχε στο παρελθόν επίσης υπογράψει σχετική ερώτηση για την κάνναβη, ο συνεργάτης του που μας μίλησε έδειξε γνώστης της κατάστασης, μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ακριβώς πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ που θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της καλλιέργειας ώστε επιτέλους να προχωρήσει το θέμα.

Ποτάμι... επιχειρημάτων

Τη σκυτάλη πήρε τώρα η αντιπολίτευση: το θέμα ήρθε πάλι στη Βουλή αυτή τη φορά από πέντε βουλευτές του Ποταμιού (Γ. Ψαριανός, Χ. Ταχιάου, Σ. Δανέλλης, Ιάσ. Φωτήλας και Αλ. Χατζηδημητρίου) που με ερώτησή τους στους αρμοδίους, στις αρχές Μαρτίου, θίγουν την ήδη απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, επισημαίνουν για ακόμη μία φορά αυτά που επισήμαναν όταν ήταν στην αντιπολίτευση οι σημερινοί κρατούντες και ζητούν να μάθουν το «χρονοδιάγραμμα που προτίθενται να εφαρμόσουν για την πλέον σύντομη ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης της χρονίζουσας ΚΥΑ».

Εν τω μεταξύ σημαντικές πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα της βιομηχανικής κάνναβης αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις -ανάμεσα σε άλλα παροχή και οκτώ στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στην Εύβοια για να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική-πειραματική καλλιέργεια σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- έχουν καταθέσει σε υπόμνημά τους προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού εκπρόσωποι των «Ηλιόσπορων» και του υπό ίδρυση παραγωγικού συνεταιρισμού «το Καννάβι» που από την εκλογή της νέας κυβέρνησης περιμένουν να συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο υπόμνημά τους «Ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας κλωστικής κάνναβης» τεκμηριώνουν για ακόμη μία φορά τους λόγους για τους οποίους η κλωστική κάνναβη μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, αναφέρουν την υψηλή διατροφική αξία μερών της, τις απορρυπαντικές της ιδιότητες ως καλλιέργειας για την αποκατάσταση εδαφών και οικοσυστημάτων και τις ευεργετικές της επιπτώσεις στο περιβάλλον.

«Η κλωστική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια βαμβακιού καθώς είναι πιο ανθεκτική (έως 3 φορές) και ποιοτική ίνα και έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση από το βαμβάκι που απαιτεί τουλάχιστον 14 φορές περισσότερη ποσότητα νερού και πολλά χημικά. Το κόστος απόληψης των ινών με τεχνολογία και εξοπλισμό νέας γενιάς είναι έξι φορές μικρότερο από το αντίστοιχο του εκκοκκισμού βάμβακος. Επίσης μπορεί να αντικαταστήσει τον χαρτοπολτό από ξυλεία αφού είναι πιο ανθεκτική και πιο αποδοτική ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, σώζοντας με αυτόν τον τρόπο πολύτιμα δάση και πόρους. Το χαρτί από κλωστική κάνναβη μπορεί να ανακυκλωθεί μέχρι 7 φορές, ενώ το κανονικό μόνο τρεις», επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Και μπορεί στην Ευρώπη να καλλιεργούνται 150.000 στρέμματα σε τουλάχιστον 11 χώρες, ωστόσο στην Κίνα ανήκει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες.

«Πρωταγωνίστρια θετικών αλλαγών» τη χαρακτηρίζει ο Ηλίας Εμμανουηλίδης, εκ των συντακτών της εγκεκριμένης μελέτης που υιοθέτησε ο σχετικός νόμος, ο οποίος ζητά σε επιστολή του επίσης άμεση υπογραφή της ΚΥΑ και έχει κατ’ επανάληψη εκθέσει στην «Εφ.Συν.» τι κοστίζει στην οικονομία και την αγροτική παραγωγή της χώρας η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καλλιέργειά της.

«Η μελέτη μας ανέδειξε τα παρακάτω:

Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας είναι οι άριστες για την ανάπτυξη των φυτών της κάνναβης και οι σύγχρονες ποικιλίες της βιομηχανικής κάνναβης θα έχουν στην Ελλάδα πολύ ανώτερη παραγωγή, ποσοτικά και ποιοτικά, από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ετσι οι αγρότες μας μπορούν να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα από μια νέα καλλιέργεια.

Το κόστος απόληψης των ινών και γενικά επεξεργασίας των φυτών της κάνναβης με τη σύγχρονη τεχνολογία είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ετσι η βιομηχανία μεταποίησης της κάνναβης μπορεί να αναπτυχθεί με σχετικά χαμηλό κόστος.

Η εισαγωγή της καλλιέργειας της κάνναβης στην αμειψισπορά των 15 εκατομμυρίων στρεμμάτων αροτραίων καλλιεργειών (βάμβακος, καλαμποκιού, σιταριών, ηλίανθου, τεύτλων, βιομηχανικής ντομάτας κ.λπ.) θα ήταν εξόχως ευεργετική καθότι η κάνναβη ενεργεί ως «αποπνικτικό» ζιζανίων, περιορίζοντας δραστικά τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων.

Με προβλεπόμενη ανάπτυξη καλλιεργειών της βιομηχανικής καλλιέργειας σε ένα εκατομμύριο στρέμματα είναι δυνατή η δημιουργία δυναμικής βιομηχανίας, με πολλές νέες θέσεις εργασίας, για παραγωγή πλήθους προϊόντων, όπως νήματα για υφαντουργία, σκοινιά, χαρτί, σπόροι για κτηνοτροφία, έλαια βρώσιμα και για βιομηχανική χρήση, μέχρι οικοδομικά υλικά και άλλα».

Επαναφέρουμε λοιπόν το ερώτημα: Θα προλάβει τούτη τη φορά το υπουργείο;

Και κλείνουμε με τη δήλωση που μας είχε κάνει πέρσι ως βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης: «Η πίεσή μας για να εφαρμοστεί ο νόμος θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί».

Εφτασε η ώρα των αποδείξεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φυτεύουν» mall με αντισταθμιστικά
Με μερικές υποσχέσεις μέτρων που θα «ισοφαρίσουν» τις συνέπειες οι οποίες θα προκύψουν από την ανέγερση του Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος χρυσώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το χάπι της...
«Φυτεύουν» mall με αντισταθμιστικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο στόχαστρο των Αρχών το «No Border Camp»
​Σε ατμόσφαιρα... ηλεκτρισμένη το κάμπινγκ αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, που ξεκίνησε από χθες στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Η διοργάνωση μπήκε και επισήμως στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Να τηρηθεί η...
Στο στόχαστρο των Αρχών το «No Border Camp»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψάχνουν το «όχι» έναν χρόνο μετά
Με παλμό αλλά χωρίς μεγάλη μαζικότητα έγιναν πορείες διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ και οργανώσεων της Αριστεράς στην Αθήνα. Η απάντηση του λαού στις 5 Ιουλίου ’15 δεν ηττήθηκε, λένε συμμετέχοντες αναζητώντας...
Ψάχνουν το «όχι» έναν χρόνο μετά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξ οικείων... βουλευτών τα βέλη περί κάνναβης
Ερώτηση Νο 8 (!) από 20 μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την κυβερνητική αδράνεια όσον αφορά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την καλλιέργεια βιομηχανικής/κλωστικής κάνναβης,...
Εξ οικείων... βουλευτών τα βέλη περί κάνναβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε
Δύο υπουργεία, δύο ΔΕΚΟ, δύο κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και απροσδιόριστο αριθμό τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προβλέπει το...
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταξύ ακροδεξιών και ΜΑΤ διαδήλωσε ο κόσμος της υπαίθρου
Με ένα δυναμικό, μαζικό συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή όλων των τάξεων του πρωτογενούς τομέα από ολόκληρη την επικράτεια, ο κόσμος της υπαίθρου κήρυξε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων,...
Μεταξύ ακροδεξιών και ΜΑΤ διαδήλωσε ο κόσμος της υπαίθρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας