«Κυριάκο Μητσοτάκη, άκου το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά» φώναξαν χθες χιλιάδες εργαζόμενοι στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στα απεργιακά καλέσματα των ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ.
Αξιοσημείωτη η συμμετοχή στην πορεία προς τη Βουλή, που έγινε υπό ψιλόβροχο, με τα συνδικάτα να προειδοποιούν με κλιμάκωση της δράσης οποιαδήποτε στιγμή η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση το επίμαχο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.
Συνδικαλιστές σημείωναν στην «Εφ.Συν.» ότι παρά το θολό τοπίο μετά τα γεγονότα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους και έδειξαν την αντίθεσή τους σε νεοφιλελεύθερης φύσης κυβερνητικούς σχεδιασμούς που θα φέρουν περαιτέρω απορρύθμιση και ελαστικοποίηση στα εργασιακά.
ΠΑΜΕ κατά ΓΣΕΕ
Η πολυπληθής συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Εκεί, τα μέλη του επανέλαβαν επί σκηνής το θεατρικό σκετσάκι που είχαν κάνει πριν από λίγες μέρες στο υπουργείο Εργασίας.
Σε αυτό η τέως υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο νυν υπουργός Γιάννης Βρούτσης συναγωνίζονται για το ποιος θα παρέχει περισσότερες διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ η ΓΣΕΕ εμφανίζεται ως συνδικάτο «μαϊμού» που κρατά μακριά από αντιδράσεις τους εργαζόμενους.
Στο τέλος, τα μέλη του ΠΑΜΕ διώχνουν τους εργοδότες από τα συνδικάτα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ. Από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν για άλλη μια φορά οι αιχμές για τη διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία έσπευσε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ως κοινωνικός εταίρος, ενώ την κατηγόρησε για άθλιους τακτικισμούς ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στην κινητοποίηση ήταν παρών και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που δήλωσε:
«Η σημερινή απεργία είναι μόνο η αρχή. Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη Βουλή για τα συμφέροντα των καπιταλιστών είναι κόλαφος για την εργατική τάξη, για τον λαό μας. Επιδιώκουν, στοχεύουν να διαλύσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να περιορίσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις λαϊκές-εργατικές ελευθερίες. Θέλουν να επιβάλουν στον λαό μας σιγή νεκροταφείου. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Το ταξικό κίνημα, το ΚΚΕ θα επαγρυπνούν. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ».
Δριμεία κριτική
Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, στην Κλαυθμώνος, έλαβε χώρα η κεντρική συγκέντρωση των ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Μυλωνάς, τόνισε ότι ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους και κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις, φέρνοντας μια εργασιακή ζούγκλα. Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που «προωθεί επώδυνες αλλαγές» άσκησε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, που -σημειωτέον- ήταν υποψήφιος με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κ.ά. είχαν προσυγκεντρώσεις λίγο πιο πίσω, στα Χαυτεία, και ακολούθησαν την πορεία που ξεκίνησε από την Κλαυθμώνος.
Στην Κλαυθμώνος βρέθηκαν και σημαίνοντα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποκαλύφθηκαν εκείνες οι πλευρές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που προσπαθούσε επιμελώς να κρύψει την προεκλογική περίοδο. Αναφέρομαι στα μέτρα ενάντια στον κόσμο της εργασίας που είδαμε καταρχήν να παίρνει λίγο πριν κλείσει η Βουλή τον Αύγουστο και τώρα ολοκληρώνονται στο όνομα της ανάπτυξης.
»Γίνεται φανερό πως η ανάπτυξη για τη σημερινή κυβέρνηση περνάει μέσα από την υλοποίηση όσων πολιτικών δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την περίοδο των μνημονίων. Χτυπάνε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Μία από τις εντολές που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταθεί στο πλάι του κόσμου της εργασίας, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και να αποτελέσει ανάχωμα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Ενδεχόμενο 48ωρης
Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πιο γρήγορα από το σύνηθες καθώς η βροχή δυνάμωνε, ωστόσο οι διοργανωτές έκαναν λόγο για αξιόλογη συμμετοχή και περαιτέρω κλιμάκωση εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση.
«Η απεργία κρίνεται επιτυχημένη, με μεγάλη προσέλευση. Θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι κατάπτυστο, είναι επικίνδυνο και καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις, φέροντας σαν επακόλουθο τις μειώσεις μισθών.
Εκτός αυτού, πρέπει να δούμε τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, την πώληση του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος" και της ΛΑΡΚΟ. Είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να μην περάσει. Θα κλιμακώσουμε από νωρίς τη δράση μας, δεν πάμε με τη λογική ότι θα προχωρήσουμε σε μια 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου», είπε στην εφημερίδα μας ο Ηλίας Γκιουλάκης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της προκήρυξης 48ωρης απεργίας.
Ανέστειλαν την αυριανή απεργία
Κανονικά θα γίνουν αύριο όλα τα δρομολόγια των τρένων, περιλαμβανομένων και αυτών του προαστιακού, αφού χθες η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών με ομόφωνη απόφασή της προχώρησε σε αναστολή των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει από τις 19/9, με βασικό αίτημα την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Οι σιδηροδρομικοί έχουν συμφωνήσει από τον Μάρτιο με τις διοικήσεις του ΟΣΕ και της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά η σύμβαση βρίσκεται από τότε σε εκκρεμότητα, γιατί δεν έχει δοθεί η έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Με βάση τη χθεσινή ενημέρωση, τη Δευτέρα η διοίκηση της ΠΟΣ θα έχει συνάντηση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα προχωρήσει στην κήρυξη 24ωρης απεργίας.
Χαρά Τζαναβάρα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας