Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα «μαύρα» στατιστικά της κρίσης

Μέσα στη διετία 2011-2012 υπήρξε στην Ελλάδα αύξηση των αυτοκτονιών, που οφείλονται κυρίως στην οικονομική λιτότητα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας

Τα «μαύρα» στατιστικά της κρίσης

  • A-
  • A+

Tελικά τα μνημόνια δεν κόστισαν μόνο χρήμα αλλά και ανθρώπινες ζωές... Αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35% στη διετία 2011-2012 κατέγραψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open» με τίτλο «Ο αντίκτυπος της οικονομικής λιτότητας και των περιόδων ευημερίας στο φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα».

Στη μελέτη συμμετείχαν Ελληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, με τον Γεώργιο Ραχιώτη, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να συντονίζει την έρευνα.

Οι πιο ευάλωτοι

Η αύξηση των περιστατικών αυτοκτονιών οφείλεται κυρίως στην οικονομική λιτότητα και στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σύμφωνα με όσα καταγράφονται από τη νέα έρευνα, ενώ οι παράγοντες αυτοί φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τους άντρες που έχασαν τη δουλειά τους αλλά και τους ηλικιωμένους συνταξιούχους.

Τα στοιχεία που αναλύθηκαν αφορούσαν την περίοδο 2003-2012, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ένα «άλμα» στα περιστατικά αυτοκτονιών μετά το 2010, δηλαδή μετά τη χρονιά που πρωτοεφαρμόστηκαν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυτοκτονιών αυξήθηκε σε 4,56 ανά 100.000 κατοίκους το 2012, από 3,37 που ήταν το 2010. Την ένταση του φαινομένου καταδεικνύει και ο μέσος δείκτης αυτοκτονιών, ο οποίος την περίοδο 2003-2010 ήταν 3,35 ανά 100.000 κατοίκους και αυξήθηκε σε 4,42 μέσα σε δύο μόλις χρόνια (2011-2012).

Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν γενικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όμως η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρέασε ιδιαίτερα τους άντρες ηλικίας 20-59 ετών, με την αύξηση να φτάνει το 34% (από 6,58 σε 8,81 ανά 100.000 άτομα).

Στους άντρες άνω των 60 ετών τα νούμερα αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ το ποσοστό αυτοκτονιών στους νέους έως 19 ετών παρέμεινε σταθερό. Αύξηση παρατηρήθηκε και στον δείκτη που αφορούσε τις γυναίκες από 20 έως 59 ετών, ο οποίος από 1,37 που ήταν προ κρίσης αυξήθηκε σε 1,84 κατά την περίοδο 2011-2012.

Οι ερευνητές μελέτησαν δώδεκα χρονικές περιόδους (τέσσερα γεγονότα που σχετίζονται με την ευημερία των πολιτών και οκτώ που έχουν σχέση με λιτότητα και οικονομική ύφεση) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση σχετίζεται άμεσα με τα περιστατικά αυτοκτονίας.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωσαν στοιχεία από την περίοδο του 1997, όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, την περίοδο 2000-2002, όταν η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ και υιοθέτησε το ευρώ ως νόμισμα, και το 2004 όταν διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, περίοδοι κατά τις οποίες σημειώθηκε μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών.

Υποτίμησαν το φαινόμενο

Αντίθετα, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την έναρξη της κρίσης το 2008 μέχρι το 2012 με τα πακέτα «διάσωσης», τα μνημόνια, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και με αποκορύφωμα την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού στην πλατεία Συντάγματος, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, καταδεικνύουν αύξηση σε αυτούς που επιλέγουν να δώσουν οι ίδιοι τέλος στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα έρχονται ως απάντηση σε όσους εκφράζουν την άποψη ότι η οικονομική κρίση και η λιτότητα δεν έχουν καμία επίπτωση στην υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική των Ελλήνων, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα να τονίζουν ότι έχει υποτιμηθεί γενικότερα το φαινόμενο.

Το επιχείρημα των μελετητών ενισχύεται και από στοιχεία άλλων χωρών, τα οποία αποδεικνύουν την ίδια συσχέτιση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και τις αυτοκτονίες. Αλλες πρόσφατες έρευνες προειδοποιούν ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν την κορυφή μόνο του παγόβουνου στον τομέα της ψυχικής υγείας λόγω κρίσης, καθώς η κατάθλιψη και το άγχος πλήττουν τους Ελληνες αλλά και τους πολίτες της Νότιας Ευρώπης οι οποίοι γίνονται επίσης αποδέκτες παρόμοιων πολιτικών λιτότητας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποια Αριστερά και ποια Ευρώπη, όταν πεινάνε τα παιδιά;
Με πάνω από 200.000 μαθητές δημοτικού (ο ένας στους τρεις!) να κινδυνεύουν από υποσιτισμό, σύμφωνα μάλιστα με επίσημες ανακοινώσεις, τα μικρογεύματα -εν είδει συσσιτίου- για ορισμένους μαθητές και για ορισμένο...
Ποια Αριστερά και ποια Ευρώπη, όταν πεινάνε τα παιδιά;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρεις γενιές συντηρεί η σύνταξη του... παππού
Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα τίθεται πραγματικό θέμα επιβίωσης και έλλειψης βασικών αγαθών, όπως τροφή, στέγη, ένδυση, ωστόσο στη Γερμανία δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και ο άνεργος θεωρεί πρόβλημα...
Τρεις γενιές συντηρεί η σύνταξη του... παππού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνοι τους στην κρίση οι Ελληνες
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, οι Ελληνες νιώθουν μοναξιά σε ποσοστό κοντά στο 10% και κοινωνική απομόνωση σε ποσοστό 43%, από τα υψηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Μόνοι τους στην κρίση οι Ελληνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλαλούμ με τα αναδρομικά συνταξιούχων καθηγητών ΤΕΙ
Η καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Οσον αφορά στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ΤΕΙ, ίσως είναι η πρώτη φορά που το Δημόσιο πλήρωσε χωρίς...
Αλαλούμ με τα αναδρομικά συνταξιούχων καθηγητών ΤΕΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βροντοφώναξαν «όχι» στη μνημονιακή λαίλαπα
Απολύτως ειρηνικές ήταν οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Μικροένταση σημειώθηκε μόνο στη νότια πύλη...
Βροντοφώναξαν «όχι» στη μνημονιακή λαίλαπα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο αντίκτυπος της κατάστασης της οικονομίας στα νοικοκυριά, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές, που φτωχοποιούνται με ισοπεδωτικούς ρυθμούς, γεγονός που μεταφράζεται στην...
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας