• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 29.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 26.4°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 25.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.4°C / 28.8°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.4°C
  0 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ομίχλη
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 29.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.0°C
  1 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.1°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  74%

Ο Νίκος Ταχιάος

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το κόστος των αρχαίων στη Βενιζέλου και η «λύση» Ταχιάου

 • A-
 • A+

Τελικά λύση υπάρχει για να κατασκευαστεί ο σταθμός του Μετρό στη Βενιζέλου χωρίς απόσπαση των αρχαιοτήτων μόνο που είναι… ακριβή, διότι θα αποκτούσαμε ένα μουσείο 1.600 τ.μ.! Τι κι αν διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους οι πολέμιοι των αρχαιοτήτων εδώ και εφτά χρόνια ότι «λύση δεν υπάρχει, τελεία και παύλα», ο νυν πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Νίκος Ταχιάος έβαλε το ζήτημα σε άλλη βάση. Καθαρά οικονομική.

Κληθείς να ισορροπήσει ανάμεσα στις ιαχές της αντιπολιτευτικής χορωδίας της προηγούμενης κυβέρνησης περί «μουσαμάδων» και την ανάγκη να δείξει ότι τώρα προχωρά πλέον το έργο, αλλάζει τη ρητορική. Μόνο που ο κ. Ταχιάος εμφανίζεται να μιλά πολύ, σχετικά με τις λίγες μέρες που είναι πρόεδρος της εταιρείας, και οδηγείται σε λάθη και αστήρικτες υπερβολές, τόσο σχετικά με την κριτική του όσο και, κυρίως, τις αντιπροτάσεις του.

Εμφανίστηκε λοιπόν στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» για να κάνει γνωστό ότι έγινε ήδη (;) «μία σοβαρή προεργασία από τις τεχνικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τον ανάδοχο στις λίγες ημέρες που ανέλαβε η νέα διοίκηση για μία λύση, που θα έχει πολύ χαμηλότερο κόστος και ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά τα αρχαία». Εννοεί προφανώς να αποσπαστούν τα αρχαία, διότι η μόνη λύση που διαθέτει και μελέτη είναι αυτή της παραμονής των αρχαιοτήτων και κατασκευής παράλληλα του σταθμού.

Όλα τα άλλα είναι θεωρίες, αλλά η μελέτη που έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» δεν είχε καμιά αναφορά σε κόστος. Το υπολόγισε όμως ο κ. Ταχιάος, λέγοντας ότι θα έφτανε στα 85-90 εκατομμύρια, δηλαδή 40 εκατομμύρια πάνω από το συμβατικό κόστος για τον σταθμό οπότε, σχολίασε «θα κάναμε ένα μουσείο 1.600 μέτρων, που θα κόστιζε 40 εκατ. ευρώ. Είναι τρομακτικό το κόστος». 

Η προηγούμενη διοίκηση υπολόγιζε το παραπανίσιο κόστος στα 20 με 25 εκατομμύρια, αλλά το θέμα είναι αυτό ακριβώς που σχολιάζει αρνητικά ο κ. Ταχιάος, δηλαδή το Μουσείο. Ένα υπόγειο, μοναδικό στον κόσμο, Μουσείο που θα αναδείκνυε την καθημερινή ζωής της Θεσσαλονίκης από τον 6ο αιώνα. 

Πόσα θα πλήρωναν οι έχοντες την ίδια άποψη με τον κ. Ταχιάο για να έχουν αυτά τα ευρήματα;

Ο κ. Ταχιάος επιμένει ότι η μελέτη της απόσπασης και επανατοποθέτησης είναι συνηθισμένη υπόθεση, αφού «ούτως ή άλλως έγινε η απόσπαση του ίδιου δρόμου του Decumanus Maximus στην Αγίας Σοφίας, αλλά και η απόσπαση 8 μέτρων του δρόμου που βρέθηκε στη Βενιζέλου» που «είναι μία μελέτη μέσα στα όρια των πιθανών αποκλίσεων του έργου αλλά σε κάθε περίπτωση το κόστος δεν μπορεί να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Σας εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα θα είναι άψογο». 

Αυτό που δεν θέλει μάλλον να θυμάται ο κ. Ταχιάος είναι οι αρχαιότητες του σταθμού της Σοφίας αφαιρέθηκαν το 2012 και φυσικά δεν πρόκειται να επιστρέψουν, αφού δεν υπάρχει χώρος να τοποθετηθούν. Τι είδους αρχαιότητες βρέθηκαν στη Σοφίας και τι στη Βενιζέλου δεν έχει προφανώς κάποια σημασία.

Κι αυτές οι… «αποκλίσεις»; Πόσο θα κοστίσουν; Πόσα από τα 1.600 τ.μ. θα επιστρέψουν;

Αλλά είπε και κάτι άλλο χθες ο κ. Ταχιάος, ότι «αν δεν συνδυαστεί ο σταθμός της Βενιζέλου με το συνολικό έργο δεν θα γίνει ποτέ. Και αν δεν γίνει θα έχουμε ένα κολοβό μετρό». Αυτό που δεν λέει καθαρά είναι πως με την απόσπαση των αρχαιοτήτων, η κατασκευή του σταθμού θα γίνει διά της μεθόδου του ανοιχτού ορύγματος, οπότε όντως το Μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το αντίστροφο ακριβώς θα γινόταν με τη μελέτη που έχει παρουσιαστεί και ήταν στη φάση των παρατηρήσεων. 

Δηλαδή και τα αρχαία στη θέση τους και λειτουργία του Μετρό το 2021 χωρίς τη Βενιζέλου. Με όσα προτείνουν, όμως, η λειτουργία μετατίθεται στο… 2023, κι αυτό είναι ήδη τραγωδία, αλλά αναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και χειροκροτήθηκε από όσους θεωρούσαν το 2021 ήδη… αποτυχία.

Για να μην παραπονεθεί, πάντως, η «χορωδία» ο κ. Ταχιάος δήλωσε πως από τώρα και στο εξής «δεν θα πουλάμε παραμύθι ούτε θα εγκαινιάζουμε μουσαμάδες» και, για παράδειγμα, «στον Ευκλείδη μπήκε ψευδοροφή για να παρουσιαστεί ότι ο σταθμός είναι έτοιμος και τώρα πρέπει να αποξηλωθεί για να γίνουν οι καλωδιώσεις». 

Αν αυτή η αποξήλωση ψευδοροφής είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα, σκεφτείτε τι γίνεται με τα αρχαία στη Βενιζέλου…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα όπλα των Θεσσαλονικέων για τις αρχαιότητες στο Μετρό
Οι αντιδρώντες στις μεθοδεύσεις της «Αττικό Μετρό» κρύβουν άσο στο μανίκι τους, τον οποίο θα εμφανίσουν στο ΚΑΣ και φυσικά στο ΣτΕ όπου θα προσφύγουν εφόσον η μελέτη περάσει από το Συμβούλιο.
Τα όπλα των Θεσσαλονικέων για τις αρχαιότητες στο Μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη...
Η «Αττικό Μετρό» ανέθεσε σε τεχνικό γραφείο έρευνα για την καθίζηση που θα υφίσταντο τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου αν παρέμεναν στη θέση τους, παράλληλα με την κατασκευή του Μετρό.
Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να παραμείνουν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου
Διακόσιοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές θεωρούν απαράδεκτη την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό, σύμφωνα με ψήφισμά τους σε επιστημονικό συνέδριο.
Να παραμείνουν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο κατάλογος χώρεσε μόνο τους «δικούς μας»
Η πρωτοβουλία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα να οργανώσει ανοιχτή συζήτηση για την τύχη των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της Βενιζέλου, πυροδότησε διαμαρτυρίες καθώς ο κατάλογος όσων επισήμως καλούνται,...
Ο κατάλογος χώρεσε μόνο τους «δικούς μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
Η Επιθεώρηση Εργασίας στο εργοτάξιο της Βενιζέλου μετά τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ● Στο φως οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ● Ηδη αναγκάστηκαν σε διορθωτικές κινήσεις
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας