Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το σχολείο είχε τη δική του ιστορία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το σχολείο είχε τη δική του ιστορία

  • A-
  • A+
Το 5ο Λύκειο Αθηνών στη Νεάπολη Εξαρχείων όπου διέμεναν από το 2016 οικογένειες προσφύγων και εκκενώθηκε χθες από την αστυνομία, το είχαμε επισκεφθεί το 2017, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για ένα πρωτοποριακό σχέδιο ένταξης των ανέστιων κατατρεγμένων.

Αυτήν τη φωτογραφία δεν την έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία. Την είχαμε τραβήξει τον Νοέμβρη του 2017, όταν είχαμε επισκεφτεί τον χώρο στο πλαίσιο ρεπορτάζ που κάναμε για ένα πρωτοποριακό σχέδιο ένταξης των ανέστιων κατατρεγμένων που είχαν βρει καταφύγιο στο παλιό σχολείο, κυρίως οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι καλλιεργούσαν χωράφια στη Βοιωτία εξασφαλίζοντας φρέσκα λαχανικά σε μερικές καταλήψεις αλλά και ένα πενιχρό εισόδημα από τη διάθεση των αγαθών τους («Εφ.Συν.», 27.11.2017, Tα «χωράφια της αλληλεγγύης»: οι πρόσφυγες αυτοοργανώνονται).

Ηταν το όραμα ενός Σύρου πρόσφυγα στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, που τάχθηκε στη συνδρομή των συμπατριωτών του την ώρα που δοκιμάζονταν, αλλά και δεκάδων αλληλέγγυων που συσπειρώθηκαν γύρω από την ανακούφιση των μετακινούμενων πληθυσμών όταν έρχονταν κατά κύματα στη χώρα μας και η πολιτεία βρέθηκε για ακόμη μια φορά ανέτοιμη να τους υποδεχθεί αξιοπρεπώς. Η κριτική που έχει ασκηθεί για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των καταλήψεων δεν είναι του παρόντος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας, το κτίριο αυτό αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπου στεγαζόταν αρχικά η «Γερμανική Σχολή» και από το 1970 μέχρι το 1983 το «Βαρβάκειο».

Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε η αναμνηστική μαρμάρινη επιγραφή που είδαμε στην αυλή του ιστορικού σχολείου γράφει:

«Μαθητές του Ε’ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών που έπεσαν στην Εθνική Αντίσταση 1941-44
Δρακόπουλος Γιάννης Στη διαδήλωση κατά της επιστράτευσης Μάρτης 43
Κέντρος Δημήτρης Εκτελέστηκε από τους κατακτητές Μάης 44
Παναγιωτόπουλος Γιάννης Εκτελέστηκε από τους κατακτητές 9/5/44
Παπαγεωργίου Κώστας Κρεμάστηκε από τους κατακτητές 4/5/44
Ας είναι αιώνια η μνήμη τους και παράδειγμα ο πατριωτισμός η παληκαριά και η αυτοθυσία τους».

Είναι στην ίδια αυλή όπου αστυνομικά όργανα με ιατρικές μάσκες και λαστιχένια γάντια συγκέντρωσαν όσους είχαν βρει εκεί καταφύγιο προτού τους επιβιβάσουν στα λεωφορεία της αστυνομίας με άγνωστο προορισμό.

Μερικές εκατοντάδες ανέστιους έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα οι αστυνομικές επιχειρήσεις, που από «σκούπα» έχουν μετατραπεί σε «εκκενώσεις», με τους συνειρμούς να αποδίδουν εύγλωττα την ιδέα πίσω από τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας νεκρός δεν είχε ανασυρθεί από καμία κατάληψη, κάτι που δεν ισχύει για τις κρατικές δομές και τους θανάτους στα χέρια των αρχών.

Αν κάτι αναδεικνύουν οι καταλήψεις στέγης των προσφύγων είναι η κρατική ανεπάρκεια απέναντι στις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων: υπολόγιζαν τότε, στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας τους, ότι οι πέντε καταλήψεις είχαν στεγάσει παροδικά πάνω από 13.000 ανθρώπους.

Ελπίζουμε στη μελλοντική αποκατάσταση των ξεριζωμένων σε καλύτερες συνθήκες, στην ύπαρξη ενός σχεδίου, αν και η φημολογία για την εξοστράκισή τους σε απομακρυσμένα και εγκαταλειμμένα στρατόπεδα δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο. Ας μην προτρέχουμε...

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν για να δείξουν την «εξαθλίωση» δεν λένε καμία αλήθεια: πόσες φωτογραφίες έχουμε δει από το εσωτερικό των καταλυμάτων στα νησιά όπου τα κέντρα υποδοχής λειτουργούν σε συνθήκες ασφυξίας; Υπήρχε γι’ αυτούς άλλη επιλογή πλην του δρόμου;

Σε κάθε περίπτωση, οι καταλήψεις ήταν ένα μέτρο ανακούφισης μιας μεγάλης ανάγκης όπου η αλληλεγγύη έδωσε μια λύση πρόσκαιρη, αφού εξ ορισμού δεν υποκαθιστά την οργανωμένη πολιτεία και τις ευθύνες της. Ηταν όμως μια διέξοδος αξιοπρέπειας και πρόταση ενός διαφορετικού δρόμου πέραν της καταστολής, της απειλής απέλασης, της νόμιμης διαβίωσης σε συνθήκες εξαθλίωσης...

Αξίζει ίσως να ανεγερθεί ακόμη ένα μνημείο, μια αναμνηστική πλάκα που να αναφέρεται στην αδυναμία της πολιτείας, στο μεγαλείο της αλληλεγγύης και στο γεγονός ότι μερικές δεκαετίες μετά ο ίδιος τόπος που έδωσε μάρτυρες για τη λευτεριά της χώρας λειτούργησε και ως καταφύγιο για τους βίαια ξεριζωμένους...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγκάθια και... λουλούδια στον δρόμο εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου τους «Μετά το κοντέινερ - Διαπολιτισμική ματιά στην εκπαίδευση προσφύγων», οι δύο εκπαιδευτικοί Λ. Στεργίου και Γ. Σιμόπουλος μιλούν στην «Εφ. Συν.» για τα προβλήματα, κυρίως...
Αγκάθια και... λουλούδια στον δρόμο εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξάρχεια: δύο προσφυγόπουλα επέστρεψαν στο σχολείο τους
Χρειάστηκε ένας μήνας και συντονισμένες προσπάθειες διαφορετικών φορέων για να επιστρέψουν στο σχολείο τους, το 35ο Δημοτικό στα Εξάρχεια, δύο προσφυγόπουλα, από τα δεκάδες που εκτοπίστηκαν βίαια.
Εξάρχεια: δύο προσφυγόπουλα επέστρεψαν στο σχολείο τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το δράμα των «αόρατων» παιδιών
Το ανήλικο παιδί συλληφθείσας και ήδη κρατούμενης μητέρας που απασχόλησε τη δημοσιότητα πριν από λίγον καιρό ήταν από τα «τυχερά» για παιδί που βρέθηκε σε αυτές τις συνθήκες, αφού υπήρξε συγγενικό περιβάλλον...
Το δράμα των «αόρατων» παιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλoύν τη ζωή της διευθύντριας που κατήγγειλε την ξενοφοβία
Σε εξέλιξη νέο πογκρόμ ρατσιστικής ρητορικής απέναντι σε όποιον υπερασπίζεται τα προσφυγόπουλα, αλλά κυρίως κατά της διευθύντριας του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, για την οποία υπάρχουν ευθείες απειλές...
Απειλoύν τη ζωή της διευθύντριας που κατήγγειλε την ξενοφοβία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνελήφθη 23χρονη για το φονικό στη Μόρια
Μια 23χρονη Αφγανή, που το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σκότωσε με μια μαχαιριά στο λαιμό συνομήλικη ομοεθνή της στον καταυλισμό αιτούντων άσυλο της Μόριας, συνελήφθη από την αστυνομία.
Συνελήφθη 23χρονη για το φονικό στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν γίνονται έλεγχοι για κορονοϊό στο προαναχωρησιακό κέντρο Φυλακίου»
Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία –εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού– προχώρησε ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Ορεστιάδας, Ηλίας Ακίδης. 
«Δεν γίνονται έλεγχοι για κορονοϊό στο προαναχωρησιακό κέντρο Φυλακίου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας