• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 4.7°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.1°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 3.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / 3.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 10.3°C
  6 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -4.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.9°C
  0 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.2°C / -0.5°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.9°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.7°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.2°C / 4.2°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερευνα για τη μη έκπτωση των αδελφών Ψωμιάδη από το δημοτικό συμβούλιο

 • A-
 • A+
Εισαγγελέας για τη συμμετοχή των αδελφών Ψωμιάδη στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στο μικροσκόπιο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης γιατί δεν κίνησε άμεσα τις διαδικασίες έκπτωσής τους από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Προς αναβολή η δίκη τους για την πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια».

Προκαταρκτική εξέταση με το ερώτημα της τέλεσης παράβασης καθήκοντος από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Ιωάννη Σάββα και κάθε άλλο αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα παρήγγειλε στην εισαγγελέα Αθηνά Κωνσταντινίδου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκατζιάς.

Η έρευνα ανέκυψε ύστερα από δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και ακολούθως της voria.gr καθώς ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο τότε αντινομάρχης αδελφός του, Διονύσης, εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι στο επονομαζόμενο σκάνδαλο με τα «45άρια έργα» και βρίσκονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από την ανακρίτρια διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ όμως εξελέγησαν με δικό τους συνδυασμό και συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τίθεται, λοιπόν, σύμφωνα με τον νόμο, θέμα έκπτωσής τους από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, διαδικασία για την οποία το Εφετείο Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει στην Αποκεντρωμένη όλα τα απαιτούμενα έγγραφα αμέσως μετά την έκδοση του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος.

Στους αδελφούς Ψωμιάδη, που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα και πρόκειται να δικαστούν για τα «45άρια», έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από την ανακρίτρια και εμπίπτουν σαφώς στην περίπτωση του νόμου 3852/10, παράγραφος 1, εδάφιο Β, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «(...) Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εφόσον έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, δεν κωλύει τη θέση σε αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα».

Η περίπτωση των αδελφών Ψωμιαδη απασχόλησε και τη νέα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, που όμως αναμένει σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με την έκπτωση των δύο αδελφών.

Τέτοια απόφαση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, παρότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και είναι εύλογο το ερώτημα γιατί ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Ιωάννης Σάββας δεν έχει προχωρήσει το θέμα...

Θυμίζουμε ότι το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης με αμετάκλητο βούλευμά του στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αδελφό του Διονύση για την πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια» έργα. Μαζί τους, παραπέμπονται να δικαστούν και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της άλλοτε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί χθες, όμως είχε τον αριθμό 15 στο πινάκιο και κρατήθηκε από το δικαστήριο για την προσεχή Πέμπτη. Χθες στο δικαστικό μέγαρο βρίσκονταν όλοι οι μάρτυρες και κατηγορούμενοι της υπόθεσης, πλην των δύο αδελφών.

Οι κατηγορίες που καταλογίζονται στους αδελφούς Ψωμιάδη και τους άλλους κατηγορουμένους αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση με τα «45άρια», στο βασικό σκέλος της, περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το κατηγορητήριο είναι… βαθύ
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος των 19 κατηγορουμένων που φέρεται ότι είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση και λυμαίνονταν τη λειτουργία του ΟΛΘ.
Το κατηγορητήριο είναι… βαθύ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικογενειακές αυθαιρεσίες στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
«Μαγαζάκι τους» φέρεται πως είχαν κάνει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο πρώην πρόεδρος (και νυν αντιπρύτανης) Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, η σύζυγος και η κόρη του (!). Οπως προκύπτει από σχετικό πόρισμα ελεγκτών δημόσιας...
Οικογενειακές αυθαιρεσίες στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακοίνωση του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς, Χριστόδουλου Οικονομίδη για τη δίωξή του
Απαντητική ανακοίνωση στα δημοσιεύματα, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση (βλ. «Εφ.Συν.» 10/10/2017) για αδήλωτα εισοδήματα 1,2 εκατ. ευρώ, εξέδωσε...
Ανακοίνωση του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς, Χριστόδουλου Οικονομίδη για τη δίωξή του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
Ενας δρόμος... κακουργήματα! Νέα ποινική δίωξη, τη δεύτερη μέσα στον Αύγουστο, παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, για το σκάνδαλο με τις επιπλέον πληρωμές σηράγγων της...
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα τούνελ της... αμαρτίας
Τα τούνελ της Εγνατίας οδηγούν στο σκαμνί του Κακουργιοδικείου... Πριν στεγνώσει το μελάνι από την αγωγή της διοίκησης σε 20 πρώην στελέχη της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ήρθαν και οι πρώτες ποινικές διώξεις από τον...
Τα τούνελ της... αμαρτίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δρόμος είχε τη δική του... αμαρτωλή ιστορία
Νέο επεισόδιο στο σκάνδαλο με τα τούνελ της Εγνατίας οδού. Δεύτερη παραγγελία του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση, προς την οικονομική αστυνομία να διερευνήσει ζημιά 43,7 εκατομμυρίων ευρώ σε...
Ο δρόμος είχε τη δική του... αμαρτωλή ιστορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας