Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γαλάζιοι» μπελάδες στην ΚΕΔΕ

Τη διακήρυξη της νεοσυσταθείσας παράταξης του Λάζαρου Κυρίζογλου έχουν μέχρις στιγμής υπογράψει 64 αιρετοί, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως προσκείμενοι στη Ν.Δ., αλλά και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεξιά, ο Δημήτρης Παπαστεργίου θα απευθυνθεί κυρίως σε δημάρχους με μοντέρνες αντιλήψεις από κάθε πολιτική αφετηρία. 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γαλάζιοι» μπελάδες στην ΚΕΔΕ

  • A-
  • A+
Στις επικείμενες εκλογές της Κεντρικής Ενωσης Δημάρχων Ελλάδας τη θέση του προέδρου θα διεκδικήσουν δύο δήμαρχοι που έχουν αναφορές στον χώρο της Ν.Δ. Ο λόγος για τον Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, που θεωρείται ότι ανήκει στο «σαμαρικό» κομμάτι της Ν.Δ., και τον Δημήτρη Παπαστεργίου, δήμαρχο Τρικκαίων, έναν συνεργάσιμο δήμαρχο όπως έχουν αποδείξει οι ενέργειές του για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ● Ποιοι είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Εξι ψηφοδέλτια και ισάριθμοι επικεφαλής αναμένεται, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, να διεκδικήσουν την προεδρία του ανώτατου συλλογικού οργάνου των δημάρχων.

Τη μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες για τη διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Δημάρχων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κάνει η «διχοτόμηση» στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Αν και με πολύ διαφορετικό μεταξύ τους προφίλ, είναι δύο οι δήμαρχοι με αναφορές στον χώρο της Ν.Δ. που έχουν ανακοινώσει επισήμως υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Ο λόγος για τον Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Δημήτρη Παπαστεργίου, δήμαρχο Τρικκαίων.

Αν και προ ημερών εμφανίστηκαν σενάρια για κατέβασμα των δύο σε κοινό ψηφοδέλτιο, την ηγεσία του οποίου θα αναλάμβανε όποιος συγκέντρωνε τους περισσότερους σταυρούς στην επικείμενη εκλογική διαδικασία -οι εκλογές στην ΚΕΔΕ υπολογίζονται για τον Οκτώβριο, εκκρεμεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα-, όλα δείχνουν ότι οι δύο αιρετοί θα αποτελέσουν διακριτές υποψηφιότητες.

Κάλεσμα συσπείρωσης

Τα βλέμματα θα στραφούν σήμερα στον κ. Κυρίζογλου, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ (10.30 π.μ.) θα απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης στην «Πανελλήνια Αυτοδιοικητική Συνεργασία». Τη διακήρυξη της νεοσυσταθείσας παράταξης έχουν μέχρις στιγμής υπογράψει 64 αιρετοί, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι (στην πλειονότητά τους από δήμους της Βόρειας Ελλάδας), κυρίως προσκείμενοι στη Ν.Δ., αλλά και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από δήμους της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσά τους και μέλη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, εκλεγμένα με την παράταξη του απερχόμενου προέδρου, Γ. Πατούλη.

Ο κ. Κυρίζογλου θεωρείται ότι ανήκει στο «σαμαρικό» κομμάτι της Ν.Δ. Το όνομά του είχε ακουστεί και για τις εκλογές της προεδρίας της ΚΕΔΕ το 2014, έκανε όμως πίσω μετά την υποψηφιότητα Πατούλη. Φέτος, ο κ. Κυρίζογλου είχε εξαρχής διαμηνύσει σε κάθε συνομιλητή του ότι θα συνεχίσει ακάθεκτος για τη διεκδίκηση της ΚΕΔΕ, προσπερνώντας κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Χθες, ωστόσο, δήλωσε επισήμως «παρών» για την ΚΕΔΕ και ο κ. Παπαστεργίου. Πρόκειται για έναν μετριοπαθή πολιτικό και συνεργάσιμο δήμαρχο, όπως έχουν αποδείξει οι ενέργειές του για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αν και πληροφορίες θέλουν τον δήμαρχο Τρικκαίων να παραμένει ανοιχτός σε προτάσεις για κοινή κάθοδο με τον κ. Κυρίζογλου, στην περίπτωση που προχωρήσει αυτόνομα θα απευθυνθεί κυρίως σε δημάρχους με μοντέρνες αντιλήψεις, από κάθε πολιτική αφετηρία.

Ο κ. Παπαστεργίου εστιάζει στο μομέντουμ που, όπως περιγράφει, διαμορφώνεται για την Αυτοδιοίκηση. Οπως αναφέρει στη χθεσινή δήλωσή του: «Με δεδομένο πως η πολιτική συγκυρία φέρνει στο πλευρό μας ανθρώπους με γνώση και διάθεση να κάνουν τομές στο κράτος, μακριά από ιδεοληψίες και αποτυχημένα μοντέλα διοίκησης», «τώρα είναι μία μοναδική ευκαιρία να φροντίσουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας, αλλά παράλληλα να μιλήσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση».

Οικονομική αυτοτέλεια

Ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα του τον στόχο για οικονομική αυτοτέλεια και διοικητική αναδιοργάνωση των δήμων, αλλά και θέματα περιβάλλοντος. «Περισσότερη αποκέντρωση. Περισσότερη δημοκρατία με περισσότερη αυτοδιοίκηση», είναι η σύνοψη των διεκδικήσεων του κ. Κυρίζογλου, ο οποίος, περαιτέρω, με τον στόχο που έχει θέσει για «επούλωση των “κλεισθένειων” ατελειών» στον αυτοδιοικητικό θεσμό, δείχνει και σε ποιο ακροατήριο θέλει να απευθυνθεί.

Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα όσον αφορά την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη. Ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής είχε από πέρυσι αποσαφηνίσει ότι θα είναι για άλλη μια φορά υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Η παράταξή του «Νέα Αυτοδιοίκηση» θα διατηρήσει τα υπερκομματικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά της, ενώ ο ίδιος θα επιμείνει στις πάγιες διεκδικήσεις της δημοτικής αυτοδιοίκησης, επιδιώκοντας ενισχυμένο ρόλο στον θεσμό, από τη στιγμή που η χώρα έχει βγει σε έναν βαθμό από τις περιοριστικές πολιτικές των μνημονίων.

Διαχείριση απορριμμάτων

Πέρα από οικονομικές και θεσμικές διεκδικήσεις, ο κ. Ιωακειμίδης θα τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα του και διεκδικήσεις αναφορικά με τρεις σύγχρονες προκλήσεις: διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση, ενεργειακή αναβάθμιση και κλιματική αλλαγή, έξυπνες πόλεις και δήμοι προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για τομείς που συνδέονται και με τη διεκδίκηση αντίστοιχων πόρων.

Αναφορικά με το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), συζητήσεις αυτοδιοικητικών στελεχών εστιάζουν στο όνομα του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος το καλοκαίρι εκλέχθηκε επικεφαλής της παράταξης. Πληροφορίες τον θέλουν να επιθυμεί να ηγηθεί του ψηφοδελτίου. Σε συνομιλητές του υπογραμμίζει ως προτεραιότητα τη συσπείρωση της παράταξης. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα.

Δεδομένη είναι η συμμετοχή ακόμη δύο παρατάξεων στις εκλογές της ΚΕΔΕ. Στο άμεσο χρονικό διάστημα θα ξεκαθαρίσει ποιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ). Πιθανός επικεφαλής είναι ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω και έμπειρος αυτοδιοικητικός, Δημήτρης Μπίρμπας. Στις εκλογικές διαδικασίες για την ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει και το ΚΚΕ με ψηφοδέλτιο στελεχωμένο από αιρετούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας και της κατανομής εδρών στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κοινοποίησε η Ενωση. Νέος πρόεδρος –πρώτος σε σταυρούς στην...
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονόχρωμη η ΚΕΔΕ
Εκλέχθηκε μονοπαραταξιακό προεδρείο στην ΚΕΔΕ, με μέλη μόνο από την πλειοψηφούσα παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» (Ν.Δ.), παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης να στελεχωθεί διαπαραταξιακά.
Μονόχρωμη η ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
Εργα στον αέρα, δήμαρχοι σε ομηρία. Πραγματική «βόμβα» έριξε στη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δημοτικών έργων υποδομών,...
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη
Επιστολές με τρεις αποδέκτες από τον δήμαρχο Λαρισαίων • Στόχος η συγκρότηση μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής προοδευτικής παράταξης ενόψει των επικείμενων εκλογικών διαδικασιών στην ΚΕΔΕ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρ ομαδόν από τους δημάρχους
Ο δήμαρχος Λ. Κυρίζογλου, που έδωσε το έναυσμα για κριτική στην κυβέρνηση, μίλησε για «λάθη, αβελτηρίες και αστοχίες» στα Πρ. Διατάγματα που δρομολογούν τις εκλογικές διαδικασίες για ΚΕΔΕ και Δήμους.
Πυρ ομαδόν από τους δημάρχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπαναχώρηση από Ν.Δ., δεν περνά στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η προεκλογική εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους αν και η σχετική ρύθμιση είχε εξαγγελθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο...
Υπαναχώρηση από Ν.Δ., δεν περνά στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας