Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε θέση μάχης οι ακτοπλόοι απέναντι στους ναυτεργάτες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε θέση μάχης οι ακτοπλόοι απέναντι στους ναυτεργάτες

  • A-
  • A+
Σήμερα η εκδίκαση της προσφυγής με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ● Εντονη αντίδραση από τα σωματεία ● Πρωτοφανής τακτική των πλοιοκτητών που καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη και ζητούν να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική και να μην πραγματοποιηθεί.

Κατά της απεργίας των ναυτεργατών που έχει προκηρύξει η ΠΝΟ για αύριο Τρίτη προσέφυγε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε η ΠΝΟ.

Η προσφυγή των ακτοπλόων εκδικάζεται σήμερα στις 9.30 το πρωί στο Πρωτοδικείο του Πειραιά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Η απόφαση του ΣΕΕΝ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη είχε συνέπεια τις έντονες αντιδράσεις των ναυτεργατικών σωματείων, που καλούν τα μέλη τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά.

Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναφέρει ότι «η προσφυγή αυτή είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση χτυπήματος των αγώνων ναυτεργατών και εργαζομένων και επιχειρείται μέσω της Δικαιοσύνης η ποινικοποίηση των δίκαιων κινητοποιήσεων των ναυτεργατών».

Η διοίκηση του σωματείου δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις, κυβέρνηση και εφοπλιστές, ότι «οι μεθοδεύσεις για την υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όχι μόνο δεν θα περάσουν αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον τους».

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι «οι εφοπλιστές πρωτοστατούν με την κυβέρνηση της Ν.Δ. όπως και με τις προηγούμενες, για να βάλουν ταφόπλακα στις ΣΣΕ, να συντρίψουν τη συνδικαλιστική δράση και με την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου-τερατούργημα που προετοιμάζουν για να μετατρέψουν κάθε καράβι και χώρο δουλειάς σε εργασιακά γκέτο».

Θυμίζουμε ότι μετά την απόφαση της ΠΝΟ να εξαγγείλει απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων αύριο, ο ΣΕΕΝ έστειλε στην Ομοσπονδία επιστολή με την οποία εξέφραζε την αντίδρασή του στην απόφασή της, τονίζοντας ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου την οποία διανύουμε έχουν αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στις μετακινήσεις τουριστών και ιδιαίτερα αλλοδαπών».

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης, ανέφερε ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο στο οποίο αντιδρά η ΠΝΟ δεν συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την Ομοσπονδία και ζητούσε από τη διοίκησή της να επανεξετάσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση της απεργίας.

◼ Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, αφού η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ προκήρυξε 24ωρη απεργία καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν σε αυτήν, καθώς «αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση, θα αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι, θα περικοπούν περαιτέρω δικαιώματα, αλλά θα μειωθούν και τα εισοδήματα σε πολλούς κλάδους».

Ενάντια στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και η ΑΔΕΔΥ

Το «παρών» θα δώσουν δάσκαλοι, καθηγητές, τραπεζο-ϋπάλληλοι, ενώ η απεργία θα είναι αισθητή και στον χώρο της Υγείας

Με κεντρικό αίτημα την απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου και με διεκδικήσεις για τον σεβασμό στις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της άρσης των εμποδίων που αποτρέπουν τη μονομερή προσφυγή των σωματείων στη Διαιτησία, ξεκινά, από τις πρώτες πρωινές ώρες, στις συγκοινωνίες, η 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, καθώς και δεκάδες Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ., ενώ δεν αποκλείεται μεμονωμένες στάσεις εργασίας να γίνουν και σήμερα σε εργασιακούς χώρους του Δημοσίου, όπου θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις, για να αποφασιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Κάλεσμα προς τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία απηύθυνε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε και η ΠΟΕΔΗΝ για τη συμμετοχή των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και Πρόνοιας.

Η απεργία στον χώρο της Υγείας θα γίνει αισθητή και λόγω συμμετοχής της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Το «παρών» στην απεργία θα δώσουν οι δάσκαλοι αλλά και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης με αποφάσεις της ΔΟΕ, η οποία καταγγέλλει την ενίσχυση της κρατικής και εργοδοτικής παρέμβασης στα συνδικάτα, αλλά και της ΟΛΜΕ, η οποία συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία εξέδωσε και το σωματείο των συμβασιούχων στις Υπηρεσίες Ασύλου.

Στην απεργιακή κινητοποίηση της 24ης Σεπτεμβρίου συμμετέχουν με τρίωρη στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί και φωτογράφοι στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από το διασωματειακό των 8 Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΦΕ), η στάση εργασίας σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 3.00 μ.μ.

«Με το νομοσχέδιο, προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους τα Δ.Σ. των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να «συμφωνήσουν» για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Προβλέπεται επίσης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, καθώς και «ρήτρα εξαίρεσης» από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα των «οικονομικών δυσκολιών».

Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές.

Xειρόφρενο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Ηλεκτρικό και στάσεις σε μετρό και τραμ

Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ και Ηλεκτρικό στην αυριανή κινητοποίηση κατά του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου. Στο μετρό και το τραμ θα γίνουν στάσεις εργασίας, αλλά οι συρμοί θα αρχίσουν να αποσύρονται νωρίτερα και θα επανέλθουν σταδιακά.

Κανονικά θα γίνουν αύριο όλα τα δρομολόγια στο δίκτυο του Προαστιακού, καθώς οι σιδηροδρομικοί έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 26/9, οπότε θα ακινητοποιηθούν όλα τα τρένα.

Με βάση τις ανακοινώσεις των σωματείων των εργαζομένων που είχαν εκδοθεί έως χθες, αύριο:

■ Δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων, των τρόλεϊ και του Ηλεκτρικού.

■ Το δίκτυο του μετρό θα λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., καθώς οι στάσεις των εργαζομένων θα γίνουν από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. ώς τη λήξη της βάρδιας.

■ Τα δρομολόγια του τραμ θα γίνονται από τις 7 π.μ. ώς τις 11 μ.μ., καθώς οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάσεις από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 7 π.μ. και από τις 11 μ.μ. ώς τη λήξη της βάρδιας.

■ Θα γίνουν κανονικά όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού, ακόμη και αυτά που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

■ Στην κινητοποίηση δεν μετέχουν τα υπεραστικά ΚΤΕΛ Αττικής και τα ταξί.

Την Πέμπτη έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), λόγω της οποίας οι συρμοί του μετρό που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο θα τερματίζουν στον σταθμό Δ. Πλακεντίας. Η κινητοποίηση ξεκινά από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλά οι ακυρώσεις δρομολογίων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα αρχίσουν νωρίτερα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγή ακτοπλόων κατά της απεργίας των ναυτεργατών
Εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο του Πειραιά η προσφυγή που κατέθεσαν οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ) κατά της απεργίας των 4 ναυτεργατικών σωματείων αλλά και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έχουν κηρύξει για αύριο Τετάρτη 2...
Προσφυγή ακτοπλόων κατά της απεργίας των ναυτεργατών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς πλοία την ερχόμενη Τετάρτη
Η ΠΝΟ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων με τους ακτοπλόους για την ανανέωση για το 2019 της συλλογικής σύμβασης στην επιβατηγό ναυτιλία και μια σειρά άλλων αιτημάτων.
Χωρίς πλοία την ερχόμενη Τετάρτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση του ΣΕΒ στους λιμενεργάτες
Ο ΣΕΒ με προσφυγή στο ΣτΕ, που θα εκδικαστεί στις 2 Δεκεμβρίου, ζητεί την εξαίρεση των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Επίθεση του ΣΕΒ στους λιμενεργάτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έβγαλαν παράνομη την απεργία των ναυτεργατών
«Παράνομη» έκρινε πριν από λίγο το Πρωτοδικείο Πειραιά την αυριανή απεργία των 4 ναυτεργατικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά μετά την προσφυγή που κατέθεσαν οι ακτοπλόοι.
Έβγαλαν παράνομη την απεργία των ναυτεργατών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλήρης επιτυχία της πρώτης, επί Ν.Δ., «παράνομης» απεργίας
«Στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν θα κριθούν οι ΣΣΕ, η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία, έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες». Από την ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων.
Πλήρης επιτυχία της πρώτης, επί Ν.Δ., «παράνομης» απεργίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας