Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Zackie Oh ζητάει δικαίωση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Zackie Oh ζητάει δικαίωση

  • A-
  • A+
Ενα χρόνο μετά τη... διπλή δολοφονία του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλου, μεγάλη και πολύχρωμη πορεία στο κέντρο της Αθήνας τίμησε τη μνήμη του, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη ● Οι δύο φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ακόμα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ και οι τέσσερις αστυνομικοί θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος.

-«Η Ζάκι θα μας λείψει» λένε.
- Ποια είναι η Ζάκι;
- Δεν ξέρω, έτσι λένε!

(κουβέντα μεσήλικων περαστικών που παρακολουθούσαν από απόσταση την πορεία).

Στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Ομόνοια, βρίσκεται ένας πεζόδρομος με την ταμπέλα «Οδός Γλάδστωνος». Μια παρέα νεαρών τοποθετεί μια δεύτερη ταμπέλα ακριβώς από κάτω: «Οδός Zackie Oh». Σε αυτήν την οδό, η Zackie Oh, ο Ζακ, ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος, ένα χρόνο πριν, μέρα μεσημέρι, δολοφονήθηκε... δύο φορές.

Μία από τους φυσικούς αυτουργούς, τον κοσμηματοπώλη, τον μεσίτη και τους αστυνομικούς, και μία ακόμα από τα μέσα ενημέρωσης που μιλούσαν τις πρώτες μέρες για τον «ναρκομανή οροθετικό που πήγε να κλέψει».

Σε αυτήν την οδό, στις δύο το μεσημέρι του Σαββάτου, έναν ακριβώς χρόνο από τη δολοφονία του Ζακ, συγκεντρώθηκε για την πορεία μνήμης πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων η οικογένεια και φίλοι του, απλοί πολίτες, άτομα από αριστερές, κομμουνιστικές και ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, αναρχικές συλλογικότητες, ακτιβιστές και μέλη οργανισμών, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

«Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία», ακούστηκε το περασμένο Σάββατο, ακριβώς όπως και πέρσι, πολλές φορές μπροστά από το κοσμηματοπωλείο, όπου διαπράχθηκε η δολοφονία.

Λουλούδια, κεριά και πλακάτ με φράσεις όπως «Γκλίτερ και αγάπη, όχι άλλοι θάνατοι» διακοσμούσαν τον χώρο. Στον πεζόδρομο, κάτω από τη λέξη «Δολοφόνε» για τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, γράφτηκε με σπρέι «Η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί».

Ανοιχτή συνέλευση

Οι παρευρισκόμενοι ήταν πολύχρωμοι, διάφορες ηλικίες, διάφορα συναισθήματα, αλλού χαμόγελα, αλλού δάκρυα, αλλά και πολλές αγκαλιές. Με τη φράση «Με αγάπη και γκλίτερ, όπως μας έμαθε η Zackie, να ξορκίσουμε τον θάνατο», ξεκίνησε η πορεία, συνοδευόμενη από ροζ καπνογόνα και γκλίτερ, τα οποία γέμισαν το κέντρο της Αθήνας.

Δεν ήταν μόνο μια πορεία μνήμης αυτή που διοργανώθηκε το Σάββατο από την πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie και την ανοιχτή συνέλευση για τον Ζακ/τη Zackie, αλλά και μια κραυγή για την ταχύτερη απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης.

Οι δύο φυσικοί αυτουργοί, ο 74χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο 56χρονος μεσίτης, παραμένουν ακόμα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ και οι τέσσερις αστυνομικοί θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος.

«Νιώθουμε οργή, νιώθουμε αδικημένοι, αλλά πιο πολύ τιμούμε τη μνήμη ενός ανθρώπου που άφησε το στίγμα του σε όλους και μας άγγιξε για όλους τους λογούς που η κοινωνία μας λέει πως δεν θα έπρεπε. Δε θα σταματήσουμε να περπατάμε και να διαδηλώνουμε, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» μια νεαρή διαδηλώτρια. Στο τέλος της πορείας, στα Προπύλαια, έγινε ενημέρωση από την δικηγόρο της οικογένειας, Χρύσα Πετσιμέρη, για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και ακριβώς μετά ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, όπου ο καθένας μπορούσε να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Η πορεία έκανε στάση μπροστά στη Βουλή για ενός λεπτού σιγή για τον άνθρωπο που μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια περαστικών.

Για τη Zackie που βαφτίστηκε «ληστής, πρεζάκι με μαχαίρι», μια κατηγορία που γρήγορα διαψεύστηκε. Για τη Zackie, ακτιβιστή, οροθετικό, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, για το «αλλιώτικο παιδάκι», όπως τραγουδά εις μνήμην του ο Παύλος Παυλίδης, που έγινε σύμβολο.

Υπόμνημα για μετατροπή της κατηγορίας και αναγνώριση ρατσιστικού κινήτρου

Την προηγούμενη εβδομάδα, η οικογένεια του Ζακ υπέβαλε υπόμνημα προς το δικαστικό συμβούλιο, με το οποίο ζητά να μετατραπεί η κατηγορία από θανατηφόρο σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

«Ο εισαγγελέας δέχεται ότι τα χτυπήματα στον Ζακ ήταν τόσο βαριά, που επέφεραν τον θάνατο. Ομως παρ’ όλο που το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης δείχνει καθαρά ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, αφού οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται ότι είχαν τη γνώση ότι με τέτοια χτυπήματα μπορεί να προκληθεί θάνατος, παραπέμπει τους δύο κατηγορούμενους με την κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και τους αστυνομικούς με αυτή της επικίνδυνης σωματικής βλάβης με αποτέλεσμα τον θάνατο. Κατά συνέπεια, θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος», υπογράμμισε η δικηγόρος Χρύσα Πετσιμέρη.

Η ίδια έκανε αναφορά για την απουσία του ρατσιστικού κινήτρου από το πόρισμα, το οποίο ζητά από την αρχή της ανάκρισης, ματαίως μέχρι σήμερα, η οικογένεια. Υπενθυμίζεται πως ο μεσίτης αποτελεί μέλος του ακροδεξιού Πατριωτικού Μετώπου και ανέβαζε ρατσιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ακόμα και μετά τη δολοφονία.

Σχετικά με το περιβόητο μαχαίρι, η Χρύσα Πετσιμέρη είπε: «Ο εισαγγελέας αναγνωρίζει ότι οι μαρτυρίες για το μαχαίρι είναι αντιφατικές, παρόλο που δεν τολμά να κάνει μια τομή περαιτέρω, ως προς τη διαβάθμιση στις κατηγορίες. Αναφέρει ότι επειδή βρέθηκε ίχνος DNA του Ζακ πάνω στο μαχαίρι, μπορεί και να το είχε ο ίδιος, παρ’ όλο που το άγγιξαν πολλοί με γυμνά χέρια».

Τέλος, η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ανακρίσεις των μαρτύρων δεν ήταν επαρκείς όχι μόνο στο θέμα του μαχαιριού αλλά και για κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης, επισημαίνοντας ελλείψεις και στην περίπτωση της ανάκρισης του μάρτυρα με το κίτρινο μπλουζάκι.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήπως τελικά δεν αξίζουν όλες οι ζωές το ίδιο;
Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, η Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie, η Διεθνής Αμνηστία, η ομάδα Forensic Architecture αλλά και 101.146 πολίτες που υπογράφουν, ζητούν την απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση...
Μήπως τελικά δεν αξίζουν όλες οι ζωές το ίδιο;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μνήμη, συν-αίσθημα και αγωνιστικότητα»
Πέρασε ένας χρόνος από τη στυγερή δολοφονία στην οδό Γλάδστωνος, με διαδηλώσεις στον δρόμο, με την οικογένεια, τους φίλους του και πολίτες στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο να απαιτούν δικαιοσύνη.
«Μνήμη, συν-αίσθημα και αγωνιστικότητα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινωνικό θέατρο για τις «άλλες» ζωές
Η δολοφονία στη Γλάδστωνος, το 2018, πόσο απέχει από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Stonewall 50 χρόνια πριν; Τέτοιου είδους ερωτήματα θέτει η παράσταση «A new era (?)», που θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό...
Κοινωνικό θέατρο για τις «άλλες» ζωές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκλειστικό: Ταυτοποιήθηκε ο «άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι»
Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι ταυτοποιήθηκε. Εντός ενός εικοσιτετραώρου από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» κι ενώ υπήρχε η υποψία ότι ο φερόμενος ως μάρτυρας-κλειδί στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου είναι...
Αποκλειστικό: Ταυτοποιήθηκε ο «άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Forensic Architecture: Ποιος είναι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι στη δολοφονία του Ζακ;
Το ερώτημα που θέτει η προκαταρκτική έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού που αφορά τον βίαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.
Forensic Architecture: Ποιος είναι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι στη δολοφονία του Ζακ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας