Ψήφισμα για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφισμα για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»

Με ψήφισμά τους έξι πρωτοβάθμια σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού ζητούν «να σωθεί το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης», δηλαδή οι αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου.

Με το κείμενο που υπογράφουν τα σωματεία (Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Τμήμα ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής του ΥΠΠΟΑ, Σύλλογος Αυτοδυτών ΥΠΠΟ, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ) δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους «στην καταστροφική για την τύχη των αρχαιοτήτων πρωθυπουργική εξαγγελία για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό Μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη».

Και καλούν «την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού να μην προβούν σε αλλαγή της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε το 2017 μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που προβλέπει τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του τεχνικού έργου, προκρίνοντας τη λύση της κατά χώρα διατήρησης των αρχαίων και της κατασκευής του σταθμού κάτω από το επίπεδο των αρχαιοτήτων.

»Αυτή η λύση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεί τη μοναδική ορθή πρόταση για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου, χωρίς επιπλέον οικονομικές και χρονικές επιβαρύνσεις».

Παράλληλα η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μιλώντας «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» με τον Απόστολο Λυκεσά, έκανε λόγο για ρεβανσισμό ανθρώπων που βρέθηκαν σε θέσεις - κλειδιά και ήταν και στο παρελθόν απέναντι στους αρχαιολόγους.

«Ολη η Θεσσαλονίκη ξέρει γιατί έχει σημασία ένα σύνολο της κοσμικής Θεσσαλονίκης να σωθεί. Δεν μπορούν πια να μας λένε ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση, γιατί υπάρχει και άρχισε και υλοποιείται», είπε και σημείωσε: «στρώνουν το έδαφος επικοινωνιακά και έχουν αρχίσει οι πολεμικές κραυγές απ’ όλους όσοι έχουν πρωταγωνιστήσει στο ότι “δεν υπάρχει τεχνική λύση”».

Μιλώντας για την επόμενη φάση και τις κινητοποιήσεις των ενεργών πολιτών, είπε: «Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα τώρα γι’ αυτούς, αρκεί να ενεργοποιηθεί ο κόσμος που είχε ενεργοποιηθεί με πολύ κόπο. Ο κόσμος ξέρει σήμερα για τι παλεύει και πώς να το πετύχει να παρθεί πίσω η πρωθυπουργική εξαγγελία. Αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εντελώς αντίθετο στον αρχαιολογικό νόμο».

Παράλληλα, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο fb θυμίζει ότι οι αρχαιολόγοι είχαν προειδοποιήσει για ευρήματα που θα έβγαιναν από τη γη της Θεσσαλονίκης. «Για δείτε στην απόφαση του ΚΑΣ του 2004 (που έγινε Υπουργική Απόφαση) τι λέει ότι θα βρεθεί στον σταθμό Βενιζέλου: η διασταύρωση του decumanus με τον cardo. Και βρέθηκε. Αυτό που κανείς μας δεν μπορούσε να γνωρίζει είναι ότι θα βρεθούν ως ενιαίο σύνολο με τόσο καλή κατάσταση διατήρησης, όχι μόνο το σταυροδρόμι, αλλά και τα γύρω κτίσματα, ένα ολόκληρο κομμάτι της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης. Πάντως οι πολιτικοί δεν μπορούν να λένε ότι «δεν ήξεραν»».

Διώκονται οι μη αρεστοί
Εντιμο και τολμηρό αρχαιολόγο με ήθος, επιστημονική επάρκεια και υψηλό αίσθημα υπηρεσιακού καθήκοντος είναι τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στον Γιώργο Σκιαδαρέση οι συνάδελφοί του.
Διώκονται οι μη αρεστοί
Το μετρό, τα αρχαία και ο Τσακοπιάκος
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού φέρνει στο ΚΑΣ με διαδικασίες-εξπρές το θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης.
Το μετρό, τα αρχαία και ο Τσακοπιάκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πληθαίνουν οι φωνές για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»
Ψήφισμα εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Πληθαίνουν οι φωνές για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρό, αρχαιότητες και «δωμάτιο με μωρά»
Δεν θα είναι εύκολο για τη νέα κυβέρνηση να γυρίσει το ρολόι 7 χρόνια πίσω και να αλλάξει τα σχέδια για τον σταθμό Βενιζέλου και τον πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό στα έγκατά του.
Μετρό, αρχαιότητες και «δωμάτιο με μωρά»
Μαύρη μέρα για την αρχαιολογία
Η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, όχι μόνο δεν πτόησε όσους επιθυμούν την παραμονή τους αλλά φαίνεται ότι τους πείσμωσε.
Μαύρη μέρα για την αρχαιολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία»
Εκκωφαντική απάντηση έδωσαν χθες βράδυ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στα κυβερνητικά σχέδια για αποξήλωση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.
«Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία»