Ψήφισμα για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφισμα για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»

Με ψήφισμά τους έξι πρωτοβάθμια σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού ζητούν «να σωθεί το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης», δηλαδή οι αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου.

Με το κείμενο που υπογράφουν τα σωματεία (Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Τμήμα ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής του ΥΠΠΟΑ, Σύλλογος Αυτοδυτών ΥΠΠΟ, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ) δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους «στην καταστροφική για την τύχη των αρχαιοτήτων πρωθυπουργική εξαγγελία για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό Μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη».

Και καλούν «την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού να μην προβούν σε αλλαγή της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε το 2017 μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που προβλέπει τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του τεχνικού έργου, προκρίνοντας τη λύση της κατά χώρα διατήρησης των αρχαίων και της κατασκευής του σταθμού κάτω από το επίπεδο των αρχαιοτήτων.

»Αυτή η λύση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεί τη μοναδική ορθή πρόταση για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου, χωρίς επιπλέον οικονομικές και χρονικές επιβαρύνσεις».

Παράλληλα η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μιλώντας «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» με τον Απόστολο Λυκεσά, έκανε λόγο για ρεβανσισμό ανθρώπων που βρέθηκαν σε θέσεις - κλειδιά και ήταν και στο παρελθόν απέναντι στους αρχαιολόγους.

«Ολη η Θεσσαλονίκη ξέρει γιατί έχει σημασία ένα σύνολο της κοσμικής Θεσσαλονίκης να σωθεί. Δεν μπορούν πια να μας λένε ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση, γιατί υπάρχει και άρχισε και υλοποιείται», είπε και σημείωσε: «στρώνουν το έδαφος επικοινωνιακά και έχουν αρχίσει οι πολεμικές κραυγές απ’ όλους όσοι έχουν πρωταγωνιστήσει στο ότι “δεν υπάρχει τεχνική λύση”».

Μιλώντας για την επόμενη φάση και τις κινητοποιήσεις των ενεργών πολιτών, είπε: «Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα τώρα γι’ αυτούς, αρκεί να ενεργοποιηθεί ο κόσμος που είχε ενεργοποιηθεί με πολύ κόπο. Ο κόσμος ξέρει σήμερα για τι παλεύει και πώς να το πετύχει να παρθεί πίσω η πρωθυπουργική εξαγγελία. Αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εντελώς αντίθετο στον αρχαιολογικό νόμο».

Παράλληλα, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο fb θυμίζει ότι οι αρχαιολόγοι είχαν προειδοποιήσει για ευρήματα που θα έβγαιναν από τη γη της Θεσσαλονίκης. «Για δείτε στην απόφαση του ΚΑΣ του 2004 (που έγινε Υπουργική Απόφαση) τι λέει ότι θα βρεθεί στον σταθμό Βενιζέλου: η διασταύρωση του decumanus με τον cardo. Και βρέθηκε. Αυτό που κανείς μας δεν μπορούσε να γνωρίζει είναι ότι θα βρεθούν ως ενιαίο σύνολο με τόσο καλή κατάσταση διατήρησης, όχι μόνο το σταυροδρόμι, αλλά και τα γύρω κτίσματα, ένα ολόκληρο κομμάτι της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης. Πάντως οι πολιτικοί δεν μπορούν να λένε ότι «δεν ήξεραν»».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πληθαίνουν οι φωνές για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»
Ψήφισμα εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Πληθαίνουν οι φωνές για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρό, αρχαιότητες και «δωμάτιο με μωρά»
Δεν θα είναι εύκολο για τη νέα κυβέρνηση να γυρίσει το ρολόι 7 χρόνια πίσω και να αλλάξει τα σχέδια για τον σταθμό Βενιζέλου και τον πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό στα έγκατά του.
Μετρό, αρχαιότητες και «δωμάτιο με μωρά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι ένα «αναγκαίο κακό»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό να αλλάξουν τον σχεδιασμό για τον σταθμό Βενιζέλου και τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί
Τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι ένα «αναγκαίο κακό»
Φωνές κατά Ζέρβα για τα αρχαία
Μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, ο οποίος δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον δήμαρχο, ζητώντας να παραμείνουν τα ευρήματα στη θέση τους.
Φωνές κατά Ζέρβα για τα αρχαία
Αντεπίθεση για να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου
Η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» τεκμηριώνει επιστημονικά ότι απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα σημάνει την καταστροφή τους.
Αντεπίθεση για να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»
Οι δηλώσεις για το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ακατάπαυστες, χθες προστέθηκε και το υπερόπλο που λέγεται δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα στον σταθμό Βενιζέλου συνεχίζονται οι εργασίες.
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»