Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΔΟΜ: αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων για τη φιλοξενία προσφύγων

Εκατοντάδες άτομα από τη Μόρια μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΟΜ: αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων για τη φιλοξενία προσφύγων

  • A-
  • A+
Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, επισήμανε την ανάγκη αποσυμφόρησης των ΚΥΤ στα νησιά μέσω μεταφοράς των αιτούντων άσυλο σε εξοπλισμένους χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα υπό κατασκευή κέντρα της Κορίνθου, του Καραβόμυλου και της Νέας Καβάλας, στη διακοπή από την κυβέρνηση των προγραμμάτων σε ξενοδοχεία, αλλά και στα προβλήματα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα για τους αιτούντες άσυλο, ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Τζιανλούκα Ρόκο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την επέκταση των υπαρχουσών δομών αλλά και την κατασκευή νέων, ενέργειες οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο και οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περίπου 4.000 νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η δομή στην Κόρινθο, που είναι ήδη εξοπλισμένη με μεγάλης χωρητικότητας σκηνές, η δομή στον Καραβόμυλο η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των συζητήσεων αλλά και αυτή της Νέας Καβάλας, όπου πρόσφατα μεταφέρθηκαν περίπου 640 άτομα από τη Λέσβο, την οποία όμως χαρακτήρισε ακατάλληλη για μακράς διάρκειας διαμονή ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης να διακόψει το πρόγραμμα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ως ένα ασύμφορο οικονομικά πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που σήμερα εξυπηρετεί όμως περίπου 4.600 άτομα.

Δεδομένης της εκφρασμένης κυβερνητικής πρόθεσης να προχωρήσει στη διακοπή του εν λόγω προγράμματος ο κ. Ρόκο υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί σύντομα απόφαση για την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας, τονίζοντας ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν οι νέες αυτές θέσεις θα είναι μέσα σε κέντρα φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα, καθώς ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για τη διακοπή του προγράμματος φιλοξενίας στα ξενοδοχεία.

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, είπε ότι η διανομή των θέσεων πρέπει να γίνει σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεδομένων των αλλαγών στην αγορά ακινήτων κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

Για τον ΑΜΚΑ

Σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών-προσφύγων από τις δομές και τα ΚΥΤ στα σχολεία εξήγησε ότι το πρόγραμμα που πέρυσι μετέφερε περίπου 3.800 παιδιά έχει παγώσει. Μέχρι σήμερα, η μεταφορά γινόταν από έκτακτες χρηματοδοτήσεις, ενώ τώρα θα γίνεται από το Ταμείο για το Ασυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση (AMIF).

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ τόνισε ότι από την πλευρά του οργανισμού που εκπροσωπεί είναι όλα έτοιμα και ότι εκκρεμούν ορισμένες διοικητικές διαδικασίες, οι οποίες καθυστέρησαν λόγω εκλογών.

Σε ερώτηση που του έγινε για τη λειτουργία των απογευματινών τάξεων ένταξης (ΔΥΕΠ - Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων), για τις οποίες δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση, αποκάλυψε ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών κυρίως σε ό,τι αφορά τη γλώσσα στην οποία γίνονται τα μαθήματα, ενώ αναφορικά με την ανάκληση της διευκρινιστικής εγκυκλίου της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την ταχύτερη απόδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σε ξένους υπηκόους από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον περασμένο Ιούλιο, είπε ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται χάρη στην καλή προαίρεση των επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου. Φυσικά τόνισε ότι κρατά στάση αναμονής επί του θέματος.

Ως προς αυτό το τελευταίο, χθες, ο Συνήγορος του Πολίτη σε ανακοίνωσή του πρότεινε την τροποποίηση της ΚΥΑ για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης προς τις πρόνοιες του ενωσιακού δικαίου, με τον Ανδρέα Ποττάκη να ζητά παράλληλα την άμεση επίλυση του ζητήματος που προκύπτει από την αναστολή της διαδικασίας στην πρόσβαση των μεταναστών και προσφύγων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επισημαίνοντας μάλιστα την πολυετή καθυστέρηση της έκδοσης της προβλεπόμενης κάρτας υγείας (ΚΥΠΑ).

Εθελούσιες επιστροφές

Ο Τζιανλούκα Ρόκο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης HELIOS, που ξεκίνησε τον Αύγουστο και στο οποίο συμμετέχουν μέχρι στιγμής 2.000 άτομα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας για ένα εξάμηνο, εργαστήρια συμβουλευτικής και υποστήριξη των προσφύγων για ενοικίαση καταλυμάτων, όπως εξήγησε ο κ. Ρόκο, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα χρηματοδότηση από την DG HOME ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2020 και, στη συνέχεια, η υλοποίηση του προγράμματος θα περάσει στο ελληνικό κράτος με την υποστήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ μίλησε για τη συνεργασία του οργανισμού με την ελληνική κυβέρνηση στο πρόγραμμα των εθελούσιων επιστροφών, που ανανεώθηκε μετά τη λήξη του τον περασμένο Αύγουστο, στόχος του οποίου είναι η εθελοντική επιστροφή 16.000 ατόμων μέσα σε διάστημα τριών ετών, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας μετεγκατάστασης υπάρξει, όπως αυτή που έγινε μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας, Γαλλίας και Γερμανίας.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΔΟΜ σχολίασε ότι οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και την αναγγελία για ένα συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, που ανακοινώθηκε προ ημερών από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η δε μείωση του χρόνου στη διαδικασία απονομής ασύλου τον βρίσκει σύμφωνο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι διαφωνεί με την πλήρη κατάργηση των δευτεροβάθμιων Επιτροπών Ασύλου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εσβησε τον ανθρωπισμό με 3 γραμμές
Δύο μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα υπ. Εργασίας, ο Γ. Βρούτσης κατάργησε διευκρινιστική εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή υπουργών και υφυπουργών και η οποία διευκόλυνε την απονομή ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών.
Εσβησε τον ανθρωπισμό με 3 γραμμές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαχαίρωσαν 18χρονη στο κέντρο κράτησης της Μόριας
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει στο νοσοκομείο Μυτιλήνης 18χρονη από το Αφγανιστάν, η οποία δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι τα ξημερώματα από 20χρονο Αφγανό μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας.
Μαχαίρωσαν 18χρονη στο κέντρο κράτησης της Μόριας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεύτερος θάνατος στη Μόρια σε δέκα μέρες
Δεύτερος θάνατος στη Μόρια φέτος μέσα σε 10 μέρες. Μετά τον Χουσείν ανήμερα των Φώτων- υπόθεση που έφερε στο φως η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου, άφησε την Τρίτη την τελευταία του πνοή στο...
Δεύτερος θάνατος στη Μόρια σε δέκα μέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
O tempora, ω Μόρια
Οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» στα άδυτα του πολυσυζητημένου στρατοπέδου προσφύγων, στο οποίο δοκιμάζεται ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός.
O tempora, ω Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο «έγκλημα» στη Μόρια
Νεκρό βρέφος από αφυδάτωση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ● Στο προσκήνιο ξανά με τον πιο τραγικό τρόπο οι τρομακτικές συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη επαρκούς φροντίδας στις δομές της Λέσβου.
Νέο «έγκλημα» στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θα αποτρέψουμε τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στο “Αμ. Φλέμινγκ”»
Δεν κάνει πίσω η δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης, και εμμένοντας στην αρχική της θέση, αρνείται το ενδεχόμενο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Πτέρυγα Μπόμπολα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».
«Θα αποτρέψουμε τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στο “Αμ. Φλέμινγκ”»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας