Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»

  • A-
  • A+

Για την υπόθεση μετρό και σταθμός Βενιζέλου ζει κι ανασαίνει η Θεσσαλονίκη, και η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές ασχολήθηκε κατά βάση με το θέμα, παρότι εστάλησαν και τροχιοδεικτικές βολές στη νέα διοίκηση και για τον τρόπο που θα της ασκείται έλεγχος ακόμη και για ζητήματα ήσσονος σημασίας.

Οι δηλώσεις για το μετρό είναι ακατάπαυστες, χθες προστέθηκε και το υπερόπλο που λέγεται δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα στον σταθμό Βενιζέλου συνεχίζονται οι εργασίες...

Παρουσιάζοντας στόχους και προτεραιότητες, ο νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας επιδίωξε να εμφανιστεί συναινετικός και χαμηλών τόνων, με κεντρώο προσανατολισμό και δηλώσεις όπως «εμείς δεν ήρθαμε για να διχάσουμε την πόλη. Δεν θα διχάσουμε την πόλη σε προοδευτικούς και συντηρητικούς. Σε πατριώτες και προδότες».

Είδε οικονομικό πρόβλημα, αφού «οι υποχρεώσεις του δήμου ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στα ταμεία υπάρχουν λιγότερα χρήματα». Στην πρώτη τοποθέτηση απέφυγε κάθε αιχμή για το μετρό, παρότι ο πρωθυπουργός τον εμφάνισε ως έναν εκ των εισηγητών για την απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας έγινε ότι την αντιπολίτευση και τον έλεγχο της διοίκησης του δήμου θα ασκήσουν τρεις παρατάξεις της Αριστεράς και η παράταξη της Οικολογίας.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, βάζοντας το θέμα του μετρό ως πρώτη προτεραιότητα, επιτέθηκε στον δήμαρχο με σφοδρότητα, ρωτώντας «υιοθετήσατε το συμφέρον ποιανού; θέλουμε να τοποθετηθείτε» και συνέχισε «Υπάρχει μελέτη για την απόσπαση; Οχι. Ενώ υπάρχει μελέτη για την κατά χώρα παραμονή. Να αποφασίσει η πόλη για το κοινό καλό. Να μη δοθεί καμία παράταση και να παραμείνουν τα αρχαία. Ποιος σας ενημερώνει και έχετε αυτή την άποψη; Τι κερδίζει ο εργολάβος; Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε εκπρόσωπος των εργολάβων, αλλά δήμαρχος της Θεσσαλονίκης».

Με την ίδια ένταση και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας για επιχειρηματικά παιχνίδια πίσω από την υπόθεση του μετρό, τάχθηκε υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, ασκώντας έντονη κριτική τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που πολιτεύτηκαν στο ζήτημα και για εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Γαζάκης από την «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής» κατήγγειλε το πισωγύρισμα που επιχειρείται από την κυβέρνηση, σαρκάζοντας πως «αν στη Βενιζέλου είχε βρεθεί ο τάφος του Μεγαλέξανδρου, η λύση θα είχε βρεθεί σε μια βδομάδα…».

Παραμονή των αρχαιοτήτων ζήτησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητώντας «έναν νέο συμβιβασμό επ’ ωφελεία της πόλης». Καθαρή θέση υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων πήρε και ο Γιώργος Ρακκάς, από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Στη δευτερολογία του ο κ. Ζέρβας απευθύνθηκε κι αυτός με ένταση στην κ. Νοτοπούλου, σχολιάζοντας παλαιότερη αναφορά της «κάποιοι μίλησαν για Ελγιν. Αυτοί που κάνουν τους χαρακτηρισμούς δεν ξέρω εάν το 2013 είχαν ασχοληθεί με το ζήτημα. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εδώ δεν είναι Βουλή, εδώ φροντίζουμε για το καλό της πόλης» και ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το μετρό.

Γενικολογίες

O δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας

Οι άλλες δύο παρατάξεις της Δεξιάς (Ταχιάου – Ορφανού) ή ό,τι έχει απομείνει από αυτές, μετά τις προσχωρήσεις συμβούλων στον κ. Ζέρβα, φαίνεται ότι θα ψάχνουν βηματισμό από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Χθες, ο Νίκος Ταχιάος απουσίαζε και οι σύμβουλοί του το έριξαν στις γενικολογίες, ωστόσο κατά τα μεσάνυχτα ο Βασίλης Γάκης ως τροχιοδεικτική κίνηση έβγαζε κυριολεκτικά το λάδι του αντιδημάρχου Γιώργου Αβαρλή για μια απλή σύμβαση σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Μπορεί, τέλος, ο Γιώργος Ορφανός να φώναξε για τον τρόπο που ασκείται η δημοκρατία στον δήμο, αλλά μάταια, αφού άλλος ένας σύμβουλός του πήγε στον κ. Ζέρβα, έμεινε δηλαδή με μόλις 4 συμβούλους, ενώ είχε εκλέξει επτά. Οσο για τις παρατάξεις ακροδεξιών και εθνικιστικών αποκλίσεων που έχουν από έναν σύμβουλο, συνέχισαν και θα συνεχίσουν τον λόγο που εκπέμπεται συνήθως μετά τα μεσάνυχτα στους τηλεοπτικούς δέκτες σε περιθωριακά κανάλια.

Κι ενώ η μάχη για τον σταθμό Βενιζέλου μαίνεται ήδη σε όλα τα επίπεδα, χθες ανακοινώθηκε ότι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από αύριο στην οδό Βενιζέλου, αφού θα δοθεί στην κυκλοφορία η Βενιζέλου πάνω από την Εγνατία και θα κλείσει το τμήμα κάτω από την Εγνατία για τέσσερις μήνες. Δηλαδή τα έργα συνεχίζονται κανονικά κατά τον προηγούμενο σχεδιασμό.

Στο μεταξύ ο υπ. Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, παραδέχθηκε πως «επί ΣΥΡΙΖΑ, το μετρό -εκτός του σταθμού Βενιζέλου- προχώρησε σημαντικά» (πάνε τα περί μουσαμάδων), ωστόσο επέμεινε πως με την απόσπαση των αρχαιοτήτων «όχι μόνο δεν θα δώσουμε περισσότερα λεφτά στους εργολάβους, αλλά θα στοιχίσει 30 εκατ. ευρώ λιγότερα».

Δημοσκόπηση

Μέσα στην αναμπουμπούλα, έσκασε και η πρώτη δημοσκόπηση. Τη διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό της ιστοσελίδας Voria.gr. Δείχνει ότι οι Θεσσαλονικείς θέλουν να τελειώνει το έργο, πιστεύουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί από τη Ν.Δ. και τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής λύσης.

Το 57% πιστεύει ότι το έργο θα παραδοθεί μαζί με τον σταθμό Βενιζέλου τον Απρίλιο του 2023, μόνο το 22% πιστεύει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το έργο θα παραδιδόταν -χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου- μέσα στο 2020, αλλά στο θέμα της Βενιζέλου η υπεροχή υπέρ της λύσης της απόσπασης των αρχαίων είναι οριακά πάνω από τους μισούς (51%), έναντι 38% που επιθυμούν παραμονή των αρχαιοτήτων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
Μακέτες, τέλος. Ζήτω οι εικονικές περιηγήσεις! Δύο μήνες τώρα η Αττικό Μετρό (A.M.) παρουσιάζει βίντεο με περιηγήσεις, στις οποίες απεικονίζεται... η κυκλοφοριακή Χαναάν που μέλλεται να ζήσουν οι...
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαιολόγοι για φίλημα
Είναι η πιο ενεργητική πράξη υπεράσπισης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου η απόφαση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων να μην εργαστούν σε καμιά φάση απόσπασης αρχαιοτήτων.
Αρχαιολόγοι για φίλημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαύρη μέρα για την αρχαιολογία
Η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, όχι μόνο δεν πτόησε όσους επιθυμούν την παραμονή τους αλλά φαίνεται ότι τους πείσμωσε.
Μαύρη μέρα για την αρχαιολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωνές κατά Ζέρβα για τα αρχαία
Μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, ο οποίος δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον δήμαρχο, ζητώντας να παραμείνουν τα ευρήματα στη θέση τους.
Φωνές κατά Ζέρβα για τα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντεπίθεση για να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου
Η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» τεκμηριώνει επιστημονικά ότι απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα σημάνει την καταστροφή τους.
Αντεπίθεση για να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας