Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κυβέρνηση παρουσιάζει τις ΣΔΙΤ ως πανάκεια

Αδ. Γεωργιάδης, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Χατζηδάκης, Τ. Θεοδωρικάκος και Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ ενθάρρυναν δήμους και δημόσιους φορείς να δρομολογήσουν έργα με τη συγκεκριμένη μορφή

EUROKINISSI / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τις ΣΔΙΤ ως πανάκεια

  • A-
  • A+

Σε… μέγα χορηγό των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων μετατρέπεται η κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, που επισκέπτεται σήμερα τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία λειτουργεί με ΣΔΙΤ – και την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «έργο-πιλότο για την υπόλοιπη χώρα», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι και σήμερα θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα «κάντε το όπως η Ηπειρος».

Είναι και ένα πλήθος υπουργών που συστήνει στους δημόσιους φορείς της χώρας να παραχωρήσουν πεδίο στους ιδιώτες.

Ειδικότερα, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε χθες (με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, Υποδομών Κ. Καραμανλή) ενέκρινε το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», αλλά ταυτόχρονα, ούτε λίγο-ούτε πολύ, παρουσίασε τις ΣΔΙΤ ως… πανάκεια.

Ο αντίποδας

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που κατέληξε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης: «Η Διυπουργική Επιτροπή ενθαρρύνει περιφέρειες, δήμους και δημόσιους φορείς να προωθήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα τόσο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων όσο και άλλους τομείς μέσω ΣΔΙΤ, μέθοδο που έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα υλοποίησης, υψηλή ποιότητα έργων, προσέλκυση επενδύσεων και υψηλή αποδοχή από την κοινωνία».

Ωστόσο, στον ευρωπαϊκό… αντίποδα, υπάρχουν παραδείγματα που έχουν αποδείξει ότι οι ΣΔΙΤ, ενώ υποτίθεται ότι λύνουν ένα χρηματοδοτικό πρόβλημα για την υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας, στην πραγματικότητα αποτελούν κρυφή μορφή χρέους και καταλήγουν μακροπρόθεσμα πιο ακριβές για δημόσιους φορείς και πολίτες, όπως έχει τεκμηριώσει η μελέτη «Reclaiming Public Services» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Transnational Institute (TNI), Multinational Observatory, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (EPSU) και αρκετών ακόμη συνδικάτων και συλλογικοτήτων.

Ως προς το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη χθεσινή Διυπουργική εγκρίθηκε σχετική ομόφωνη απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας του έτους 2017.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπό υλοποίηση αυτή τη στιγμή στη χώρα», αναφέρει ο ΦοΔΣΑ, με την κατασκευή του να προβλέπει:

1. Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων δυναμικότητας 262.700 τόνων/έτος, που θα εξυπηρετεί 10 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (60% του δήμου), Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεαπόλεως-Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου), τους 10 δήμους των ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας (ΠΕ Κιλκίς).

2. Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 τόνων/έτος, που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεαπόλεως-Συκεών και το 35% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα προς επεξεργασία βιοαπόβλητα θα προκύπτουν έπειτα από διαδικασίες διαλογής στην πηγή. Η συνολική δυναμικότητα της μονάδας (σύμμεικτα και βιοαπόβλητα) ανέρχεται σε 300.800 τόνους/έτος.

Καθαρό λίπασμα

Τι θα παράγει η Μονάδα; Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μ. Γεράνης, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο είδη τεχνολογιών που μπορούν να αξιοποιηθούν: α) παραγωγή κομπόστ CLO, β) δευτερογενές καύσιμο τύπου SRF ή RDF, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως καύσιμο από άλλες μονάδες (π.χ. τσιμεντοβιομηχανίες).

Από τα βιοαπόβλητα θα προκύπτει καθαρό λίπασμα, διευκρινίζει ο κ. Γεράνης. «Στόχος είναι πάντοτε η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που πάνε προς ταφή», πρόσθεσε.

Για την επιλογή του αναδόχου, βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής θα είναι το χαμηλότερο τέλος που θα απαιτηθεί από τους εξυπηρετούμενους ΟΤΑ. Ως προς το σημείο όπου θα χωροθετηθεί η Μονάδα, θα υποδειχθούν από μελέτη που περιμένει ο ΦοΔΣΑ.

Τις σχετικές προϋποθέσεις πληρούν 2-3 σημεία στα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, αναφέρει ο κ. Γεράνης. Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, το Δημόσιο θα συμμετάσχει στην κατασκευή του έργου με έως 60 εκατ. ευρώ.

Το «Δυτικό Μέτωπο» προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των επεκτάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής

ΕUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ

Ζοφερό μέλλον στον απόηχο ενός μεθοδευμένου αδιεξόδου προδιαγράφεται για τη Δυτική Αττική και τη Δυτική Αθήνα, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των μελών της συλλογικότητας «Δυτικό Μέτωπο», κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Νέα χωματερή στη Φυλή, στην περιοχή της γ’ φάσης, συνεπάγεται ουσιαστικά, σύμφωνα με τη συλλογικότητα, η απόφαση 248/2019 του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που ελήφθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την 1η Αυγούστου.

Κάτι που σημαίνει ότι διατηρείται και επεκτείνεται το «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», που θα αποτελεί απειλή «τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές», όπως είχε αναφέρει το 2014 σε έκθεσή της για τον ΧΥΤΑ Φυλής η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οπως είχαμε προβλέψει, ο ασαφής και άτολμος Περιφερειακός Σχεδιασμός που είχε εκπονήσει η Ρ. Δούρου μαζί με τη διαφαινόμενη απροθυμία εφαρμογής του οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε κρίση σκουπιδιών στην Αττική.

»Κρίση που “ανακάλυψε” ο Γ. Πατούλης, αμέσως μετά την εκλογή του, αναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η οποία ξεχάστηκε μετά την πραξικοπηματική εν κρυπτώ απόφαση του ΕΣΔΝΑ για επέκταση της Φυλής.

»Μια απόφαση - ντροπή, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια και χωρίς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας που υποτίθεται ότι περίμενε οριστικό κλείσιμο της Φυλής», τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο», μέλη του οποίου θυμίζουν ότι προειδοποιούσαν συστηματικά την προηγούμενη περιφερειακή αρχή ότι ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική «οδηγούνταν στα βράχια, λόγω ατολμίας και ασάφειας στον σχεδιασμό», αλλά «είχαν φτάσει στο σημείο να μας λοιδορούν», όπως τόνισε ο Ν. Σακούτης, μέλος της συλλογικότητας.

Η εικόνα που περιέγραψαν τα μέλη του «Δυτικού Μετώπου» για την υφιστάμενη κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής έχει ως εξής:

● αυτή τη στιγμή «γεμίζουν» τα τελευταία κύτταρα της β’ φάσης,

● τα προς ταφή απορρίμματα πηγαίνουν στο λεγόμενα «πανωσήκωμα» (δηλαδή θάβονται σκουπίδια, πάνω στα σκουπίδια) που «αντέχει» μέχρι τον Νοέμβριο.

● ένα δεύτερο «πανωσήκωμα» δίνει «χρόνο ζωής» στον ΧΥΤΑ Φυλής ώς την άνοιξη του 2020.

Σύμφωνα με την απόφαση 248/2019 του ΕΔΣΝΑ, στα μέτρα «μεταβατικής λύσης» προβλέπεται η κατασκευή κυττάρου με «τουλάχιστον διετή» διάρκεια ζωής, με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικά μέτρα. «Λέει με τον χειρότερο τρόπο αυτό για το οποίο εμείς προειδοποιούμε: τη γ’ φάση», εξήγησε ο Τ. Κεφαλάς από το «Δυτικό Μέτωπο».

«Τα στενά χρονικά περιθώρια είναι τώρα δεδομένα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να γίνει άλλη μια φορά νέα χωματερή στη Φυλή. Η συνέχιση της λειτουργίας της δεν είναι μονόδρομος», τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο», προτείνοντας στον αντίποδα της παραπάνω επιλογής ένα μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, με μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους και νέους χώρους ταφής με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς «χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η κρίση που υφέρπει». «Αλλιώς θα οδηγηθεί η Αττική σε ακραίες λύσεις και μια από αυτές είναι και η καύση», προειδοποίησε ο κ. Κεφαλάς.

Σύμφωνα με τον Θ. Μπιζά, μέλος του «Δυτικού Μετώπου», η κατασκευή της γ’ φάσης, πέρα από τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις, απαιτεί και τη βαθιά εκσκαφή και κατεδάφιση ενός βουνού. «Πολύ πιθανό, χώροι για νέους χώρους ταφής να απαιτήσουν λιγότερο χρόνο», εκτίμησε.


 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Φυλής ζητά και τα ρέστα...
Για «στημένο παιχνίδι» μεταξύ Δήμου Φυλής και ΕΔΣΝΑ μιλά το συντονιστικό συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο», καταγγέλλοντας τις δημοτικές αρχές ότι χρησιμοποιούν τις επιδοτήσεις για εκμαυλισμό συνειδήσεων και όχι...
Ο Δήμος Φυλής ζητά και τα ρέστα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα αποφασίζει και μετά καλεί σε διαβούλευση ο Γ. Πατούλης
Η νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ● Αναντίστοιχος με τις προ ενάμιση μήνα δεσμεύσεις του περιφερειάρχη εμφανίζεται ο νέος κανονισμός, που αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια».
Πρώτα αποφασίζει και μετά καλεί σε διαβούλευση ο Γ. Πατούλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύντομος αποκλεισμός στη Φυλή
Σε δυναμική παρέμβαση και σύντομο αποκλεισμό της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή προχώρησαν φορείς και πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής
Σύντομος αποκλεισμός στη Φυλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για την προμήθεια-μαμούθ του ΕΔΣΝΑ
Νέο σημείο τριβής μεταξύ δήμων και Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής αποτελεί η διά περιφοράς απόφαση της διοίκησης να προκηρύξει διαγωνισμό για εξασφάλιση εξοπλισμού διαλογής απορριμμάτων στην...
Αντιδράσεις για την προμήθεια-μαμούθ του ΕΔΣΝΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπισθεν Πατούλη στις αναδρομικές χρεώσεις, εμμονή στα βιοαπόβλητα
Αναδίπλωση του περιφερειάρχη Αττικής μετά τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» ● Εστω κι εν μέρει κάνει πίσω στην τιμολόγηση των απορριμμάτων. Επιμένει, ωστόσο, στην εκτίναξη του κόστους των βιοαποβλήτων.
Οπισθεν Πατούλη στις αναδρομικές χρεώσεις, εμμονή στα βιοαπόβλητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για την τιμολόγηση των απορριμάτων
Εκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ τη Δευτέρα ● Ο Γ. Πατούλης υποστηρίζει, απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ότι οι αυξήσεις δεν θα χρεωθούν στα δημοτικά τέλη.
Αναβρασμός για την τιμολόγηση των απορριμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας