Δύσκολη μέρα και μια ακόμα πιο δύσκολη νύχτα πέρασαν χθες κάτοικοι και τουρίστες στα νότια της Ζακύνθου (φωτ.), όπου μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ καιγόταν πευκοδάσος, ενώ έπνεαν εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στην περιοχή Λιθακιά, κοντά στο χωριό Κερί, και επεκτάθηκε προς τον οικισμό και βόρεια όπου βρίσκεται το χωριό Αγαλάς.
Με τα μέτωπα της φωτιάς να εκτείνονται σε περίπου επτά χιλιόμετρα, τα δύο χωριά εκκενώθηκαν, ενώ απαγορεύτηκε η κίνηση των οχημάτων με κατεύθυνση το Κερί (στη διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου - Κερίου) και τον Αργαλά (στη διασταύρωση της Ε.Ο. Ζακύνθου - Κοιλωμένου).
Αρχικά, απομακρύνθηκαν 120 τουρίστες από ξενοδοχείο στο Κερί και ακολούθως οι περίπου 180 κάτοικοι των δύο χωριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καεί κατοικία που βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε νωρίτερα και άλλο ένα σπίτι.
Από το πρωί, στη μάχη με τις φλόγες είχαν ριχτεί 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, για να φτάσουν τέσσερις ώρες αργότερα να γίνουν 37 πυροσβέστες με 15 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο.
Ως το σούρουπο, από αέρος έδιναν τη μάχη 5 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και 2 PZL, ενώ κατά τις 19.00 το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι τα οχήματα είχαν φτάσει τα 30, οι πυροσβέστες τους 111 και ότι θα μετέβαιναν στο νησί και 35 άτομα πεζοπόρων τμημάτων με C-27 από τη Θεσσαλονίκη.
Στη Ζάκυνθο, εξάλλου, κατευθυνόταν και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με την ειδική ομάδα Πρώτης Απόκρισης και αναμενόταν να προσγειωθεί στις 19.30, στην περιοχή της λίμνης Κερίου. Το δυσάρεστο ήταν ότι οι άνεμοι προβλεπόταν να συνεχιστούν με την ίδια ένταση όλη τη νύχτα και μόνο από σήμερα το πρωί αναμενόταν να πέσουν στο τρία Μποφόρ.
Μάχη όμως έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου και στο Λουτράκι αρχικά ανάμεσα στα Πίσια και το Σχίνο κι αργότερα στην Περαχώρα, λίγο έξω από το νεκροταφείο Λουτρακίου.
Η φωτιά που κατέκαιγε το πευκοδάσος είχε κατεύθυνση προς το βουνό και δεν απείλησε σπίτια, όμως ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμη, αφού η περιοχή είναι δύσβατη.
Το έργο το δυνάμεων πυρόσβεσης γινόταν δυσκολότερο λόγω των δυνατών ανέμων που δυσχέραιναν και τα εναέρια μέσα. Χρειάστηκε να εκκενωθούν ένα γηροκομείο στον περιφερειακό Λουτρακίου και τα μοναστήρια του Οσίου Παταπίου και του Προφήτη Ηλία.
Το ευτύχημα για χθες ήταν ότι, παρά την αλλαγή του ανέμου, που «έσπρωχνε» τη φωτιά προς την πόλη, αυτή δεν κινδύνευε, καθώς από την προχθεσινή φωτιά είχε σχηματιστεί μια αντιπυρική ζώνη από την ήδη καμένη περιοχή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας