Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δώρο εκατομμυρίων του πρωθυπουργού στον εργολάβο»

Γιάννης Μυλόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης και Αλέξης Τσίπρας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δώρο εκατομμυρίων του πρωθυπουργού στον εργολάβο»

  • A-
  • A+

Επέστρεψε η κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων στους εργολάβους. Πρωί πρωί χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κυριολεκτικά «στάση Μετρό»: εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τις εξαγγελίες του σχετικά με την τύχη του σταθμού της Βενιζέλου και παράλληλα κάλεσε να ενωθούν όλες οι δυνάμεις για να προστατέψουν τις αρχαιότητες.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον τέως δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και μέλη της Κίνησης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον απερχόμενο πρόεδρο της «Αττικό Μετρό» Γιάννη Μυλόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής εξελίχθηκε σε στοιχισμένο πυρ κατά της ανακοίνωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου.

«Επειτα από πάρα πολλά χρόνια δυστυχώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα των καθυστερήσεων, των υπέρογκων αποζημιώσεων στους εργολάβους και της βάναυσης αδιαφορίας απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και άρα στην ταυτότητα της πόλης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του προχώρησε το Μετρό Θεσσαλονίκης 3,5 φορές γρηγορότερα από ό,τι τα τελευταία 10 χρόνια, αφού «αρχές του 2016 ήμασταν στο 30% και τώρα είμαστε στο 75%».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, σχολίασε ότι, ενώ είχε προχωρήσει ο σχεδιασμός που προέβλεπε σταθμό και σωτηρία των αρχαιοτήτων, λειτουργία του Μετρό στα τέλη του 2020 -χωρίς τον σταθμό της Βενιζέλου-, τώρα με την εξαγγελία για απόσπαση των αρχαιοτήτων η λειτουργία του Μετρό μετατίθεται στο 2023.

Τα συμπεράσματα του κ. Τσίπρα ήταν φωτιά:

«Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια γκάφα και μια προχειρότητα από πλευράς του πρωθυπουργού, ο οποίος ήρθε στη ΔΕΘ και έδωσε πάσα στον νέο εθνικό εργολάβο παραδεχόμενος καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ωραίο δώρο στον νέο εθνικό εργολάβο ο οποίος από αυτή την καθυστέρηση στην πλάτη των πολιτών της Θεσσαλονίκης θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ίσως περισσότερα από ό,τι θα διεκδικούσε αν τον αφήναμε και δεν τον σταματούσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να αυξήσει τα διόδια στην Αττική Οδό. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων στους εργολάβους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις αρχαιότητες «πολιτιστικό θησαυρό ο οποίος τώρα βάναυσα κακοποιείται» και κάλεσε «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε αυτό το ατόπημα να είναι απλώς γκάφα και να μην επιμείνουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους».

«Να το παλέψουμε»

Ο Γιάννης Μπουτάρης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη συνάντηση, είπε ότι κατανοεί μεν την κούραση των Θεσσαλονικέων με το θέμα, αλλά «ο πολιτισμός για τη Θεσσαλονίκη είναι ένα περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορώ να ανεχθώ να το πετάξουμε στα σκουπίδια».

Τόνισε δε πως «το θέμα δεν είναι πολιτικό, πρέπει όλοι μαζί, το είπα πριν από λίγο στον πρόεδρο, όσοι πιστεύουν σε αυτή την ιστορία, συριζαίοι, νεοδημοκράτες, κουκουέδες ή ό,τι είναι ο καθένας, πρέπει να παλέψουμε ώστε να διατηρηθούν in situ τα αρχαία που είναι ανάλογα της Πομπηίας. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τέλος του 2020-αρχές του 2021 το Μετρό θα λειτουργεί. Εναν χρόνο δεν λειτουργούσε ο σταθμός Μοναστηράκι στην Αθήνα και κανένας δεν είπε τίποτα. Ολο το θέμα ξεκίνησε από μια μικροπολιτική παραγόντων της Θεσσαλονίκης, τα ονόματά τους είναι στις εφημερίδες κάθε μέρα». Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αιτιάσεις ότι δεν υπάρχει μελέτη, ανέφερε χαρακτηριστικά «μπούρδες».

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Τσίπρα, με τον εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να αναφέρει σε γραπτή δήλωση πως «ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά τις λέξεις “εργολάβος” και “διαπλοκή”. Τις χρησιμοποιεί μάλιστα όταν μιλάει για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ ο ίδιος, παρά τη γνώση του στο θέμα, δεν εγκαινίασε τίποτα άλλο από “μουσαμάδες”».

Ο κ. Πέτσας επαναλαμβάνει την κοινή δήλωση φορέων της πόλης και σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός τόνισε στη ΔΕΘ ότι η πρόταση της κυβέρνησης διασφαλίζει την προστασία των αρχαιοτήτων, ότι δεν θα εκτοξευθεί το κόστος και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Ετσι ώστε, επιτέλους, οι Θεσσαλονικείς να έχουν “και Μετρό και αρχαία”».

Τρία ερωτήματα απευθύνει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, καλώντας τον να αφήσει τα ευφυολογήματα:

«Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης επιλέγει την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτύχει την επίσπευση του έργου τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι μέχρι το 2014 και είχε με σαφήνεια ορίσει την έναρξη λειτουργίας στα τέλη του 2020; Ποιο θα είναι το επιπλέον κόστος για το ελληνικό Δημόσιο από τον νέο σχεδιασμό; Ποιο θα είναι το όφελος του νέου εθνικού εργολάβου από τις καθυστερήσεις που με πρωτοφανή τρόπο προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, δίνοντας νομικό πάτημα για επιπλέον αξιώσεις του αναδόχου;»

Συνάντηση με Ζέρβα

Ο τέως πρωθυπουργός με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Το Μετρό κυριάρχησε στη συνάντηση του κ. Τσίπρα και με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, που ήταν πάντα υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων. Η συνάντηση θα πρέπει να καταγραφεί ως απολύτως εθιμοτυπική, αφού έπειτα από αυτήν ο μεν κ. Τσίπρας δεν έκανε δηλώσεις, ο δε κ. Ζέρβας σε χαμηλούς τόνους επανέλαβε τις απόψεις του με στρογγυλεμένες διατυπώσεις.

«Θα υπάρχουν και αρχαία και Μετρό», είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως «η πόλη δεν θα διχαστεί, θα βρει την καλύτερη λύση. Την πιο άμεση και οικονομική. Και εγώ ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα είμαι ο φύλακας, αυτός που θα φροντίσει ούτως ώστε το Μετρό να γίνει με τον καλύτερο τρόπο».


 

 


 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γορίλες» στα φούμαρα
Την ώρα που ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας δίνει μάχη υπέρ του τεμαχισμού των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, την ίδια στιγμή έχει αναλωθεί σε διαφημιστική εκστρατεία υπέρ του… αυθεντικού.
«Γορίλες» στα φούμαρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωνές κατά Ζέρβα για τα αρχαία
Μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, ο οποίος δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον δήμαρχο, ζητώντας να παραμείνουν τα ευρήματα στη θέση τους.
Φωνές κατά Ζέρβα για τα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»
Οι δηλώσεις για το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ακατάπαυστες, χθες προστέθηκε και το υπερόπλο που λέγεται δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα στον σταθμό Βενιζέλου συνεχίζονται οι εργασίες.
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φτηνές δικαιολογίες Ν.Δ. για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Η κυβέρνηση επιχειρεί να... μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αφού ο πρωθυπουργός βρέθηκε έκθετος με τις δηλώσεις του περί δήθεν ανύπαρκτης μελέτης κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου ● Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη...
Φτηνές δικαιολογίες Ν.Δ. για το Μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρό με αρχαία, χωρίς αρχαία ή αρχαία χωρίς... μετρό στη Βενιζέλου;
Σειρά σοβαρών ερωτημάτων τίθενται τις τελευταίες μέρες σχετικά με το ενδεχόμενο απόσπασης των αρχαιοτήτων απο το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης ενάντια στη βούληση αρχαιολόγων και Γιάννη Μπουτάρη.
Μετρό με αρχαία, χωρίς αρχαία ή αρχαία χωρίς... μετρό στη Βενιζέλου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας