Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πτωχή πλην... τιμία η ΕΡΤ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πτωχή πλην... τιμία η ΕΡΤ

  • A-
  • A+

Ανατρεπτικά σε σχέση με την εικόνα απαξίωσης της ΕΡΤ που επιχείρησε να φιλοτεχνήσει η σημερινή κυβέρνηση είναι τα συμπεράσματα πανευρωπαϊκής έρευνας του Reuters Institute της Οξφόρδης για την αξιοπιστία μεγάλων δημόσιων δικτύων της Ευρώπης.

Η ΕΡT, σε αντιδιαστολή με το συγκρότημα του ΣΚΑΪ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κανάλια που δεν τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του λαϊκιστικού κοινού, στοιχείο που ενισχύει το προφίλ της για την περίοδο που προηγήθηκε.

Μάλιστα η ΕΡΤ κατέχει τον υψηλότερο δείκτη σε μη λαϊκιστικό κοινό από τα υπόλοιπα 7 ευρωπαϊκά κρατικά κανάλια που ερευνήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη. O ΣΚΑΪ δεν κατατάσσεται ως μέσο με ροπή προς τον λαϊκισμό, αλλά ως το μέσο εκείνο που προσελκύει σημαντικό ακροατήριο με τη συγκεκριμένη τάση.

Η έρευνα μελέτησε τη στάση του κοινού απέναντι στα δημόσια δίκτυα σε 8 αντιπροσωπευτικές ευρωπαϊκές χώρες με διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης (Φινλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα) και κατέληξε σε συμπεράσματα για την πολιτική στάση των μέσων, αλλά και τον βαθμό που αυτά υποκύπτουν στον πειρασμό του λαϊκισμού.

Η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό από τα εξεταζόμενα μέσα ενημέρωσης στις 8 χώρες που κατάφερε έστω και ελάχιστα (παραμένοντας σε χαμηλά νούμερα) να βελτιώσει τη διαδικτυακή διείσδυσή της στο νεανικό ακροατήριο (κάτω των 25 ετών) κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας (2016-2019).

Οι περισσότεροι δημόσιοι φορείς ενημέρωσης που καλύπτονται από την έκθεση φτάνουν στους ανθρώπους με και χωρίς λαϊκιστικές νοοτροπίες σε ίσους βαθμούς. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο είναι η Ελλάδα, όπου ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός δεν προσεγγίζει τα άτομα με λαϊκιστικές συμπεριφορές καθώς οι ιδιωτικοί ανταγωνιστές της δημόσιας τηλεόρασης φαίνεται να είναι καλύτεροι στην τροφοδοσία των λαϊκιστών.

Ενδεικτικό της πόλωσης της προηγούμενης περιόδου είναι και το γεγονός πως η ΕΡΤ προσέλκυσε κατά την προηγούμενη τριετία ξεκάθαρα (αυτοπροσδιοριζόμενο ως) αριστερό ακροατήριο και ο ΣΚΑΪ αντίστοιχο δεξιό.

Δεν είναι όλα τα πορίσματα της έρευνας θετικά για την ΕΡΤ, καθώς η δημόσια ραδιοτηλεόραση διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο συνολικό ακροατήριο από τις οχτώ εξεταζόμενες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η ΕΡΤ έχει αισθητά τα λιγότερα έσοδα ανά κάτοικο, συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα δημόσια δίκτυα (Ελλάδα 17 ευρώ, Βρετανία 102, Ισπανία 19, Ιταλία 41, Γαλλία 57, Τσεχία 31, Γερμανία 112).

Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη διατηρούν ακόμα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις περισσότερες χώρες, αλλά πασχίζουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα λιγότερο μορφωμένα ακροατήρια, όπως και στους νέους.

Οι νέοι σε όλες τις χώρες, ηλικίας 18 με 25, ξεκάθαρα προτιμούν το Facebook και το Youtube για τη διαδικτυακή τους ενημέρωση. Στην Ελλάδα 60% των νέων ενημερώνεται πρωτογενώς από το Facebook και 42% από το... Υoutube, στοιχείο που μόνο πρόβληματισμό προκαλεί στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης.

Οι λαϊκιστές και οι δεξιοί-συντηρητικοί στην Ευρώπη δείχνουν πολύ μικρότερη εμπιστοσύνη στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα οποία προσελκύουν αναλογικά το ίδιο λαϊκιστές και μη λαϊκιστές. Το κοινό των συγκεκριμένων μέσων παρουσιάζεται γερασμένο ηλικιακά, μορφωμένο, με πλουραλισμό πολιτικών τοποθετήσεων.

Στις περισσότερες χώρες δεν καταφέρνουν τα εξεταζόμενα μέσα να παρέχουν, εξίσου με το εθνικό επίπεδο, ειδήσεις με διεθνές ενδιαφέρον και βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο, στο οποίο κινδυνεύουν να απολέσουν το ενδιαφέρον μαζικών ακροατηρίων.

Παρά τη συνεπή προτίμηση των νέων ακροατηρίων για online ειδήσεις, το BBC εμφανίζεται ως το μόνο μέσο στην έρευνα που έχει σημαντικά υψηλότερη εμβέλεια στο διαδίκτυο μεταξύ των νέων ακροατηρίων από ό,τι στο ευρύτερο κοινό.

Σε κάθε άλλη χώρα αντίστοιχα η εμβέλεια είναι χαμηλότερη ή, στην καλύτερη περίπτωση, περίπου η ίδια. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο (ιστοσελίδες των ΜΜΕ) για να διαβάσουν ειδήσεις αποτελούν ήδη κοινό των συγκεκριμένων ΜΜΕ. Με άλλα λόγια, το κοινό τους δεν διαφοροποιείται.

Στις οχτώ χώρες που καλύπτονται από την έκθεση, το BBC είναι το μόνο μέσο του οποίου οι συνδυασμένες ειδήσεις (διαδίκτυο, τηλεόραση, ραδιόφωνο) φτάνουν κατά 10 μονάδες υψηλότερα από τον συμβατικό τρόπο μετάδοσης (τηλεόραση).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δες πώς θα είσαι στα γεράματα...
Δεκάδες εκατ. χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- χρησιμοποίησαν μαζικά μια εφαρμογή, όπου φόρτωναν μια σημερινή φωτογραφία τους για να δουν «πώς θα είναι σε 30 χρόνια». Την τρίτη ημέρα, τη...
Δες πώς θα είσαι στα γεράματα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονομαχία στο... Ελ Διαδίκτυο
Λένε ότι η μόδα ταξιδεύει αργά από τη μιαν άκρη του Ατλαντικού στην άλλη. Επτά ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ και την πρωτοφανή εκστρατεία του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πρώτη φορά...
Μονομαχία στο... Ελ Διαδίκτυο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσοχή, διώκονται και τα likes!
Αγωγή 28.000 ευρώ για... καρδούλες στο facebook από τον διάσημο βουλευτή-δημοσιογράφο Κ. Μπογδάνο κατά άγνωστης χρήστριας του Διαδικτύου.
Προσοχή, διώκονται και τα likes!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Τwitter «απειλεί» τους δημοσκόπους
Η χρονιά που διανύουμε θα ολοκληρωθεί με μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ δεκάδες δημοσκοπήσεις θα δημοσιευτούν. Κι όμως, είναι πιο πιθανό να καταλάβουμε αν ο Αλ. Τσίπρας ή ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι ο...
Το Τwitter «απειλεί» τους δημοσκόπους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζιο» δίκτυο αντιγραφών μέσω facebook
Λίγους μήνες μετά το κρούσμα αντιγραφής στο Παν. Πάτρας, στο οποίο εμπλέκονταν μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αποκαλύπτεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μια πολύ σοβαρότερη υπόθεση μαζικής αντιγραφής σε...
«Γαλάζιο» δίκτυο αντιγραφών μέσω facebook
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η νοσηρότητα στις οθόνες των παιδιών μας
«Μπλε φάλαινα» - είναι ο σύγχρονος «Μπαμπούλας» που παραμονεύει για τους έφηβους στο διαδίκτυο. Δύο κρούσματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων ένα στην Κατερίνη και δεύτερο...
Η νοσηρότητα στις οθόνες των παιδιών μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας