Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Πατούλης ψάχνει ένα... παλάτι για την Περιφέρεια
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Πατούλης ψάχνει ένα... παλάτι για την Περιφέρεια

  • A-
  • A+
Ο περιφερειάρχης Αττικής αναζητά νέο χώρο για το περιφερειακό συμβούλιο αν και το αμφιθέατρο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια είναι ευρύχωρο και λειτουργικό. Κριτήριο φαίνεται πως είναι ο αποκλεισμός των αγωνιστικών παρεμβάσεων και συλλογικών διεκδικήσεων, όπως αυτή που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση από γονείς που ζήτησαν την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων.

Χώρο που να… χωράει το μεγαλείο του φαίνεται να αναζητά ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, για τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Επειτα από εννέα συναπτά χρόνια, το συλλογικό όργανο «μετακομίζει», παρότι το αμφιθέατρο στο οποίο στεγαζόταν από τη «γέννηση» του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, σε κτίριο του υπουργείου Υποδομών στον Χολαργό, καλύπτει αποδεδειγμένα τόσο τις ανάγκες των συνεδριάσεων όσο και την πρόσβαση των πολιτών.

Οι λόγοι της αλλαγής της αίθουσας συνεδριάσεων φαίνεται σε πρώτο βαθμό να είναι καθαρά υποκειμενικοί, με βάση όσα εξηγούσαν στην «Εφ.Συν.» συνεργάτες του περιφερειάρχη. Ξεδιπλώνοντας τις διαθέσεις του κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο κ. Πατούλης εξήγησε ότι έχει ζητήσει από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες του να αναζητήσουν ιδιόκτητο χώρο της Περιφέρειας όπου μπορούν να διεξάγονται οι συνεδριάσεις.

Μέχρι νεωτέρας, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, οι συνεδριάσεις θα γίνονται στο ίδιο αμφιθέατρο όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε ειδικές περιπτώσεις όμως θα λαμβάνουν χώρα στις περιφερειακές ενότητες, αν το απαιτεί η θεματολογία των συνεδριάσεων ή συντρέχουν λόγοι «ουσιαστικοί ή σημειολογίας», όπως είπε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Χρ. Θεοδωρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι συνεδριάσεις θα γίνονται «άνευ οικονομικού αντιτίμου», δηλαδή σε χώρους ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Η επόμενη συνεδρίαση, πάντως, αποφασίστηκε να γίνει την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο. Οσοι αναζητούν τη σημειολογία, πιθανόν να θυμούνται μια περίπτωση που απασχόλησε την επικαιρότητα: τον περασμένο Ιανουάριο είχαν κλείσει αίθουσα στο Πολεμικό Μουσείο οι Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού και η International Hellenic Association για τη διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο «Μακεδονία μία και ελληνική».

Εν τέλει, το Πολεμικό Μουσείο αρνήθηκε να παραχωρήσει αίθουσα για την εκδήλωση. Ηταν η περίοδος που ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ φρόντιζε να συμμετέχει σε κάθε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

Πρώτα η «ασφάλεια»

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Φαίνεται, όμως, ότι ο περιφερειάρχης Αττικής αναζητά για τις συνεδριάσεις του συμβουλίου έναν χώρο εύκολα περιφρουρούμενο στο ενδεχόμενο αγωνιστικών παρεμβάσεων και συλλογικών διεκδικήσεων. «Δεν μπορεί το περιφερειακό συμβούλιο να λειτουργεί υπό την κηδεμονία ομάδων», υποστήριξε χθες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης κινητοποίησης στο νέο περιφερειακό συμβούλιο.

Στην αίθουσα παρευρέθησαν γονείς και εκπαιδευτικοί από περιοχές της Δυτικής Αθήνας και Αττικής (Μενίδι, Αιγάλεω, Περιστέρι κ.ά.) ζητώντας άμεσα πλήρη αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων, ελέγχους για την καταλληλότητά τους και άμεσες επισκευές σε όσες ζημιές έγιναν από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου.

«Στα σχολειά μας πάνε του λαού παιδιά, πάρτε τώρα μέτρα αντισεισμικά», ήταν το κεντρικό σύνθημα των συγκεντρωθέντων, το οποίο αναγραφόταν και σε πανό που αναρτήθηκε. Οι εκπρόσωποι γονέων και δασκάλων προειδοποίησαν ότι ο Εγκέλαδος είναι απρόβλεπτος, τονίζοντας ότι και χθες έγινε σεισμός που «κούνησε» την Αττική και, μεταξύ άλλων, περιέγραψαν:

■ Στο Μενίδι, 4 σχολικές μονάδες, λόγω ρωγμών, «θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τη Δευτέρα και αν...»

■ «Ούτε ένας αντισεισμικός έλεγχος» δεν έχει γίνει σε σχολεία του Μενιδίου.

■ Υπάρχουν στην περιοχή σχολεία όλων των βαθμίδων που «λειτουργούν από το 1999 ακόμα σε λυόμενο».

Για την αποκατάσταση βλαβών και τη διενέργεια ελέγχων ζήτησαν από την περιφερειακή αρχή να κόψει έκτακτο κονδύλι και να συνδράμει με συνεργεία. «Μαζί σας», ήταν συνοπτικά η απάντηση του κ. Πατούλη, που παράλληλα πέταξε το μπαλάκι στα αρμόδια υπουργεία και τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», που έχουν την αρμοδιότητα – άρα και το όποιο φταίξιμο, θέλησε να υπονοήσει.

Οπως ενημέρωσε ο περιφερειάρχης, έχει στείλει επιστολή στην ΚτΥπ, ζητώντας τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και επισκευών. Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων τέθηκε χθες εκτός ημερήσιας διάταξης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αποφασίστηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύονται οι παρατάξεις δημάρχων και περιφερειαρχών
Πριμοδότηση με την οποία διασφαλίζεται πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη σε κρίσιμες επιτροπές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ».
Ενισχύονται οι παρατάξεις δημάρχων και περιφερειαρχών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκηνές απείρου κάλλους με τη διοίκηση Πατούλη
Πυρά από την αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για τις πρωτοβουλίες συνδιοργάνωσης ποδηλατοδρομίας και εκδήλωσης για τους Σαλαμινομάχους! Ούτε λέξη από τον περιφερειάρχη για το ζήτημα του ΧΥΤΑ...
Σκηνές απείρου κάλλους με τη διοίκηση Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοίρασε καρέκλα ακόμα και για Ιατρικό Τουρισμό
Μια θέση ευθύνης για κάθε εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο της παράταξής του, καθώς και για δύο συνεργαζόμενους συμβούλους, επιφύλαξε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.
Μοίρασε καρέκλα ακόμα και για Ιατρικό Τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το όραμα Πατούλη: δήμαρχοι... μονάρχες
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει αλλαγές στα όρια της αντισυνταγματικότητας ζητώντας ενίσχυση των εξουσιών των δημάρχων σε βάρος των συμβουλίων.
Το όραμα Πατούλη: δήμαρχοι... μονάρχες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εδωσαν τα χέρια για το καλό της Περιφέρειας
Οι εκλογές τελείωσαν. Αντίπαλος πλέον είναι τα προβλήματα της Αττικής. Σε αυτό ομονόησαν κατά τη χθεσινή, πρώτη μετεκλογική τους συνάντηση –στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής– η απερχόμενη περιφερειάρχης Ρένα...
Εδωσαν τα χέρια για το καλό της Περιφέρειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτιστικό «περιτύλιγμα» βάζει ο Μπακογιάννης στο «Τοσίτσειο σχολείο»
Λίγες ώρες μετά την εξόρμηση της Αστυνομίας στο «Τοσίτσειο σχολείο» ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας «Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων», καθηγητή Γ....
Πολιτιστικό «περιτύλιγμα» βάζει ο Μπακογιάννης στο «Τοσίτσειο σχολείο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας