• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  6 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  78%

Συνεχίζονται οι έρευνες με κατ΄αντιπαράσταση εξετάσεις των υπόπτων

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερευνες για την απώλεια οπλισμού

 • A-
 • A+
Η εξαφάνιση αντιαρματικών, οπλοβομβίδων, χειροβομβίδων και δεκάδων σφαιρών από στρατόπεδο στη Λέρο εξετάζεται από υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και την Αντιτρομοκρατική. Το σενάριο της αρπαγής από ένοπλη οργάνωση εξασθενεί έναντι του διαχειριστικού–λογιστικού λάθους.

Ολα τα σενάρια εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., που διερευνούν την απώλεια οπλισμού που σημειώθηκε στην Υπηρεσία Ναυτικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) και έγινε γνωστή προχθές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης - παραλαβής στη στρατιωτική μονάδα.

Αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας το σκέλος της αρπαγής του οπλισμού από μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης της χώρας μας εξασθένησε, με συνέπεια να προκρίνεται περισσότερο το σενάριο του διαχειριστικού–λογιστικού λάθους, εντούτοις στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Η «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού» -όπως χαρακτηρίζεται επισήμως η υπόθεση της απώλειας από το Πολεμικό Ναυτικό- έγινε αντιληπτή όταν ο νέος υπεύθυνος για τη φύλαξη των πυρομαχικών ζήτησε να γίνει καταμέτρηση, παρουσία του παραδίδοντος οπλονόμου.

Σε αυτήν διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά και το πολεμικό υλικό, που είναι χαρακτηρισμένα ως «φόρτος μάχης» (αφού δεν χρησιμοποιούνται σε ασκήσεις) και τα οποία προορίζονται για χρήση από κομάντος των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (βατραχάνθρωποι), υπολείπονταν αυτών που ήταν καταγεγραμμένα.

Συναγερμός

Ακολούθησε δεύτερος έλεγχος και σε αυτόν πιστοποιήθηκε ότι έλειπαν δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, βραδύκαυστο φιτίλι και μερικές δεκάδες σφαίρες, ενώ στη θέση τους ήταν όλα τα πολεμικά όπλα τύπου G3 και FN, τα οποία βρίσκονταν στην ίδια αποθήκη.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό και στους επιτελείς των ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι ενθυμούμενοι την κλοπή πυρομαχικών από το Συκούριο ζήτησαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη συνδρομή και της Αντιτρομοκρατικής στις έρευνες. Ετσι, μαζί με τους αξιωματικούς της Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού αναχώρησε και κλιμάκιο αξιωματικών από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Εντούτοις, αξιωματούχοι του Αρχηγείου με πείρα σε θέματα τρομοκρατίας εκτιμούσαν ότι το ενδεχόμενο της κλοπής από μέλη τρομοκρατικής ομάδας είναι αμυδρό αφού, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει σήμερα καμιά ομάδα που να έχει τις υποδομές και τις επιχειρησιακές δυνατότητες να κάνει κάτι τέτοιο».

Τα δεδομένα, δε, που υπήρχαν συνηγορούσαν υπέρ της άποψής τους, αφού η αποθήκη όπου φυλασσόταν το πολεμικό υλικό δεν είχε ίχνη παραβίασης – δεν διαπιστώθηκαν συγκεκριμένα στις διπλές κλειδαριές της ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης και δεν είχε ηχήσει ο συναγερμός της.

Επίσης, για καλύτερη ασφάλεια, έχουν τοποθετηθεί και κάμερες επιτήρησης, το υλικό των οποίων θα εξεταστεί λεπτομερώς για όλο το διάστημα των τριών μηνών που καταχωρίζονται βίντεο στη μνήμη του κλειστού κυκλώματος της αποθήκης.

Η απώλεια του υλικού, όπως άφηναν να διαρρεύσει ορισμένοι, μπορεί να έγινε οποιαδήποτε στιγμή από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 που πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος επίσημος έλεγχος. Εντούτοις ανώτερες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει, αφού σε ανάλογες αποθήκες γίνεται καταμέτρηση του υλικού δύο φορές τη μέρα, με συνέπεια το μυστήριο γύρω από την υπόθεση να πυκνώνει.

Εκδοχή την οποία ενισχύουν οι δηλώσεις που έκανε στο news247.gr ο τέως υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Συγκεκριμένα ο απόστρατος ναύαρχος ανέφερε:

«Οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. […] Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί-αποθηκάριοι. […] Δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».

Δήλωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος διείδε στα λεγόμενα του Αποστολάκη πολιτικές αιχμές:

«Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή (σ.σ. η απώλεια) εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου (...) Το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες» δήλωσε ο υπουργός, για να καταλήξει: «Θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή για φτηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Παλαιότερες υποθέσεις κλοπής πυρομαχικών

ΚΑΒΑΛΑ

Παραμονές Χριστουγέννων του 1977, ομάδα αγνώστων εισήλθε από αφύλακτη μάντρα στο 645 ΜΤΠ της Ελευθερούπολης Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) και έκλεψε 36 αχρησιμοποίητα 45άρια. Οι εκτεταμένες έρευνες που ακολούθησαν δεν έφεραν αποτέλεσμα και η υπόθεση παρέμενε νεφελώδης. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1986, όταν αποκαλύφθηκε εξαιτίας μιας πλημμύρας η γιάφκα της οδού Καλαμά 25 στα Σεπόλια.

ΣΥΚΟΥΡΙΟ

H σημαντικότερη κλοπή ρουκετών από στρατόπεδο ήταν εκείνη του Συκουρίου Λάρισας, την 24η Δεκεμβρίου 1989. Oμάδα της «17 Νοέμβρη», αποτελούμενη από τους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Κωνσταντίνο Τέλιο, Θωμά Σερίφη, Κωνσταντίνο Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη και Δημ. Κουφοντίνα, μετά πολύμηνη παρακολούθηση, εισέβαλε σε δύο αποθήκες πυρομαχικών και απέσπασε με πάσα ευκολία 113 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, επτά χιλιάδες φυσίγγια και χειροβομβίδες. H οργάνωση ανέλαβε εξαρχής την ευθύνη (με προκήρυξη στις 5/2/1990) και χρησιμοποίησε τη «λεία» της για «δυναμικά» χτυπήματα. Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκε από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.

ΚΩΣ

Στις 3 Αυγούστου 2002, εκλάπησαν στην Κω τρία οπλοπολυβόλα, δεκαεπτά 45άρια και τρία αυτόματα G3. Τηλεφώνημα αγνώστου στο αστυνομικό τμήμα του νησιού συνέδεε την κλοπή με τη «17 Νοέμβρη». Η κλοπή είχε γίνει με τη μέθοδο του ριφιφί καθώς οι άγνωστοι δράστες τρύπησαν τον τοίχο διπλανής αποθήκης ιματισμού και μπήκαν μέσα στην αποθήκη των πυρομαχικών.

Διαπιστώθηκε από τους αξιωματικούς φρουράς στη διαδικασία καταμέτρησης υλικού και αμέσως ενημερώθηκαν η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και η διοίκηση του ΓΕΣ. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και η έρευνα… συνεχίζεται
Παρά τις εκτιμήσεις περί τάχιστης διαλεύκανσης της υπόθεσης με την αρπαγή πολεμικού υλικού στη Λέρο, οι έως τώρα έρευνες δεν έβγαλαν αδιάσειστα στοιχεία ώστε να κατηγορηθούν συγκεκριμένα άτομα.
Και η έρευνα… συνεχίζεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιφατικές καταθέσεις για τα χαμένα όπλα της Λέρου
Με την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των βασικών υπόπτων μεταξύ τους και με τους άλλους μάρτυρες συνεχίζονταν χθες οι έρευνες των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών για την αρπαγή οπλισμού από την ΥΝΤΕΛ.
Αντιφατικές καταθέσεις για τα χαμένα όπλα της Λέρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν με βγάζουν γιατί θα κάνω αποκαλύψεις»
Επιστολή στην οποία ισχυρίζεται ότι ένας πυρήνας της «17 Νοέμβρη» βρίσκεται εκτός φυλακής έστειλε προ ημερών ο Αλέκος Γιωτόπουλος. Η επιστολή δημοσιεύτηκε χθες στο «Εθνος». Σε αυτήν, ο φερόμενος ως αρχηγός της...
«Δεν με βγάζουν γιατί θα κάνω αποκαλύψεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραλαβές ελικοπτέρων και αναβαθμισμένου αεροσκάφους
Διήμερο παραλαβών το τελευταίο αφού σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το «ενδιάμεσης λύσης» (interim solution) Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Ρ-3 ΗΝ...
Παραλαβές ελικοπτέρων και αναβαθμισμένου αεροσκάφους
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Φαντάρος «πρωταγωνιστής» επεισοδίου πυροβολισμών
Οι πυροβολισμοί του νεαρού καταδρομέα-αλεξιπτωτιστή αναστάτωσαν, χθες το πρωί, το Μάλεμε της Κρήτης. Ο 21χρονος φαντάρος, ο οποίος βρισκόταν μία εβδομάδα στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (1η ΜΑΛ) στο Μάλεμε και...
Φαντάρος «πρωταγωνιστής» επεισοδίου πυροβολισμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητώντας τα δέματα «φαντάσματα»
​Σε επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται οι αστυνομικές υπηρεσίες για τον τυχόν εντοπισμό και άλλων «εκρηκτικών» δεμάτων μετά την ανεύρεση των οκτώ προχθές, ενώ παράλληλα επιχειρείται να συγκεκριμενοποιηθεί η...
Αναζητώντας τα δέματα «φαντάσματα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας