Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.3° 29.2°
4 BF
39%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.5° 26.9°
3 BF
33%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
31.5° 26.6°
3 BF
62%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
34%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
3 BF
39%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 26.2°
1 BF
44%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.4° 25.1°
0 BF
26%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 32.4°
3 BF
32%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
30.8° 28.8°
3 BF
56%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.9° 27.9°
4 BF
37%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.4° 27.8°
4 BF
54%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.7° 25.1°
0 BF
65%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
61%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 29.5°
3 BF
29%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 28.5°
3 BF
40%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
30°C
33.8° 28.8°
5 BF
50%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.1° 30.8°
3 BF
27%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.6° 26.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
29.7° 27.0°
3 BF
51%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.2° 26.2°
1 BF
39%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πτωχευμένο ρουχάδικο «αναγεννήθηκε» στην πλάτη των απλήρωτων

Μια καραμπινάτη περίπτωση εταιρικής παραπλάνησης ξεσκεπάζουν οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας Raxevsky, της ιστορικής βιομηχανίας και αλυσίδας γυναικείων ενδυμάτων που έβαλε οριστικά λουκέτο τον περασμένο Φεβρουάριο, αφήνοντας απλήρωτους περίπου 100 εργαζόμενους και χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε Δημόσιο, τράπεζες και προμηθευτές.

«Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις εις βάρος των τέως εργαζομένων της Raxevsky, εις βάρος της νομιμότητας και εις βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας» καταγγέλλουν οι απολυμένοι υπάλληλοι, στους οποίους οφείλεται το σύνολο των αποζημιώσεων και μισθοί 14 μηνών.

Τον Φεβρουάριο, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι κλείνει, οι εργαζόμενοι είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για τις πραγματικές αιτίες του οικονομικού ναυαγίου ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα και καταθέτοντας μήνυση στην Οικονομική Εισαγγελία.

Η βασική ανησυχία των εργαζομένων είναι ότι η αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσε η εταιρεία το 2016 για υπαγωγή στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα δεν σκόπευε στην πραγματική ανάκαμψη της επιχείρησης, η οποία αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα, αλλά λειτούργησε παρελκυστικά, για να πείσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτοι, με αντάλλαγμα ψεύτικες υποσχέσεις περί διάσωσης των θέσεων εργασίας.

«Δυστυχώς οι ανησυχίες μας δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν» καταγγέλλουν στην πρόσφατη ανοιχτή επιστολή τους προς τα ΜΜΕ και την πολιτεία οι πρώην εργαζόμενοι. Οπως γράφουν, τον Μάιο του 2019, ενάμιση μήνα μετά το λουκέτο, εμφανίστηκε νέα εταιρεία, με την ίδια επωνυμία, που διακινεί γυναικεία ρούχα μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) από την ιστοσελίδα raxevsky.com.

Η ιστοσελίδα raxevsky.com, αργά χθες το βράδυ, έσπευσε να αλλάξει το κείμενο που την ταυτίζει με την αυθεντική εταιρεία ρούχων, αφαιρώντας τις επίμαχες φράσεις όπως "η μάρκα που όσες την έχετε γνωρίσει την εμπιστεύστε" και «εχει αφιερώσει 30 χρόνια για να κρατάει ικανοποιημένες τις χιλιάδες πελάτισσές της». Η αλλαγή έγινε αφού επικοινωνήσαμε μαζί τους και ενημερώσαμε για το δημοσίευμα της Εφ.Συν.

Η χρήση του εμπορικού σήματος εγείρει ζητήματα νομιμότητας, καθώς η επωνυμία είναι κατασχεμένη από τις τράπεζες, η εταιρεία βρίσκεται υπό πτώχευση και η αίτηση πτώχευσης εκδικάζεται τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, ακόμα και αν έχουν ακολουθηθεί νομότυπες διαδικασίες, το συνοδευτικό κείμενο της ιστοσελίδας raxevsky.com δεν αφήνει περιθώρια σύγχυσης ότι στοχεύει στο ίδιο αγοραστικό κοινό που αγόραζε τα ρούχα της χρεοκοπημένης Raxevsky, εγείροντας υπόνοιες για παραπλάνηση των καταναλωτών.

«Η Raxevsky, μια μάρκα που, όσες έχετε γνωρίσει, την εμπιστεύεστε για την ποιότητα και τον σχεδιασμό των ρούχων, αλλά και για τη λογική πάντα σχέση ποιότητας - τιμής, μπορεί να σας εξυπηρετεί μέσω ενός ανανεωμένου ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) που μπορείτε να “επισκέπτεστε” όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

»Με τη γνωστή, προσαρμοσμένη στον ελληνικό γυναικείο σωματότυπο εφαρμογή των ρούχων και την προσεχτική ενσωμάτωση των επιταγών της μόδας, η Raxevsky έχει αφιερώσει 30 χρόνια για να κρατάει ικανοποιημένες τις πολλές χιλιάδες πελάτισσές της σε όλη τη χώρα».

Οι εργαζόμενοι, μέσω των δικηγορικών εταιρειών που τους εκπροσωπούν, θέτουν στις αρμόδιες αρχές τα εξής σοβαρά ερωτήματα:

«• Ποιοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από τη νέα αυτή εταιρεία, η οποία εμφανίζει εαυτήν ως την κανονική εταιρεία “Raxevsky”»;

• Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται μια τέτοια εταιρεία, δραστηριοποιούμενη στην αγορά, εκμεταλλευόμενη τη φήμη της εταιρείας “Raxevsky”, ενόσω υπάρχουν εκατομμύρια χρέη στο Δημόσιο, σε τράπεζες και στους τέως εργαζόμενούς της, χωρίς να έχει μέχρι και σήμερα αντιδράσει η Πολιτεία προκειμένου να προστατέψει αφενός τα συμφέροντά της και αφετέρου τη δικαιική τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα; Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου θα μπορούσαν να εξελίσσονται, ανεμπόδιστα, τέτοια φαινόμενα;»

Δυστυχώς, αν και η Οικονομική Εισαγγελία διεξάγει σχετική έρευνα για την υπόθεση, στην πράξη τίποτα δεν έχει γίνει για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και του ίδιου του Δημοσίου που χάνει εκατομμύρια ενώ κάποιοι εξακολουθούν να αποκομίζουν κέρδη χρησιμοποιώντας την επωνυμία της εταιρείας, η οποία ώς το 2010 ήταν στην πρώτη πεντάδα της ελληνικής μόδας με ετήσιο τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την εταιρεία που χρησιμοποιεί την επωνυμία Raxevsky και ο νομικός της σύμβουλος δήλωσε ότι «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Raxevsky».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Style and Beauty Fashion IKE, που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα, ανήκει σε στενή συνεργάτιδα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Raxevsky, κ. Μουρτζούχου.

Η πλευρά των εργαζομένων εκφράζει βάσιμες υπόνοιες ότι το πρόσωπο αυτό διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον χρεοκοπημένο επιχειρηματία, ο οποίος βρήκε αυτή την πλάγια, ενδεχομένως παράνομη, μέθοδο να αποκομίζει κέρδη, αφήνοντας ανεξόφλητα τα υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη της επιχείρησης που εκτιμώνται συνολικά σε 25 εκατ. ευρώ.

«Η εταιρεία μάς εξαπατούσε για 8 χρόνια, υποσχόμενη ότι θα μπει σε άρθρα εξυγίανσης, μας ζήταγε «να παλέψουμε» με τη διαβεβαίωση ότι κάποια στιγμή θα ορθοποδήσει, έστω σε μικρότερη κλίμακα, και θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας μας.

»Οσο παλεύαμε σε αυτή την κατεύθυνση, τα κανόνισε μια χαρά (σ.σ. ο διευθύνων κ. Μουρτζούχος), καταφέρνοντας να φτιάξει την περιουσία του ώστε να μη φαίνεται πουθενά. Αποτέλεσμα, να μας ξεγελάει και να μας εκμεταλλεύεται. Μέχρι τέλος Γενάρη βάζαμε πλάτη τους μισθούς μας και μια μέρα λέει «εμείς κλείνουμε».

Σε ενάμιση μήνα, εκεί που χρωστάει τόσα εκατομμύρια, εκεί που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ανοίγει εταιρεία που είναι ακριβώς η ίδια επωνυμία, το ίδιο site. Μια πελάτισσα δεν καταλαβαίνει ότι έχει αλλάξει κάτι. Εμείς απαιτούμε οποιαδήποτε εταιρεία βγάζει χρήματα με αυτή την επωνυμία να μας δώσει αυτά που μας χρωστάει -κατά μέσο όρο 25.000 σε κάθε εργαζόμενο.

Μιλάμε για 100 οικογένειες που αυτή τη στιγμή είναι σε ακραία κατάσταση» μας λέει εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων που δούλευε δεκαετίες στην αλυσίδα (τα στοιχεία της στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).

«Θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας στα δικαστήρια. Τώρα δηλώνουμε δημοσίως την αδικία που έχει γίνει εις βάρος μας. Το καταλαβαίναμε και πριν, αλλά δεν είχαμε αποδείξεις. Η πιο τρανή απόδειξη είναι αυτή τώρα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πτωχευμένο ρουχάδικο «αναγεννήθηκε» στην πλάτη των απλήρωτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας