Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανω-κάτω οι άγονες γραμμές

Σοβαρά προβλήματα στις Κυκλάδες είχε προκαλέσει η δρομολόγηση του «Αρτεμις» στη Σαμοθράκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανω-κάτω οι άγονες γραμμές

  • A-
  • A+
Εκπτωτη κηρύχτηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας η εταιρεία τού «ΣΑΟΣ ΙΙ» που προξένησε αφάνταστη ταλαιπωρία στη Σαμοθράκη παραμονές του Δεκαπενταύγουστου ● Δρομολογείται και πάλι από σήμερα στο νησί του Βόρειου Αιγαίου το ταχύπλοο «Andros Jet», ενώ το «Αρτεμις» επιστρέφει στις Κυκλάδες έπειτα από διαμαρτυρία βουλευτών και δημάρχων ● Καθυστερεί η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού ● Ελκυστικές προτάσεις λέει πως αναζητά η κυβέρνηση.

Οι «παρενέργειες» και τα προβλήματα μετά το κομφούζιο που σημειώθηκε τον Αύγουστο στη Σαμοθράκη από τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού συνεχίζονται, ενώ ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά, μόνιμη λύση για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής γραμμής δεν έχει δοθεί, με αποτέλεσμα αυτή να εξυπηρετείται από διάφορα πλοία της ακτοπλοΐας που δρομολογούνται για μικρό χρονικό διάστημα.

Επίσης, δεν έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές, ανάμεσα σε αυτές και η επίμαχη Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης, ο οποίος συνήθως προκηρύσσεται τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης τον έχει προαναγγείλει τουλάχιστον εδώ και δύο εβδομάδες. Κάποιες πληροφορίες έλεγαν ότι πιθανότατα σήμερα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη και η καθυστέρηση υπήρξε, καθώς η κυβέρνηση αναζητά ελκυστικές προτάσεις, προκειμένου να υπάρξουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.

Κατά τ’ άλλα ο πλοιοκτήτης Φώτης Μανούσης φαίνεται ότι δεν κατάφερε με το υπόμνημα που κατέθεσε να πείσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας πως οι λόγοι που δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια από το πλοίο του «ΣΑΟΣ ΙΙ» δεν οφείλονταν σε υπαιτιότητα της εταιρείας, με αποτέλεσμα την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία του «Αγιος Ευστάθιος Ναυτική Εταιρεία» από την επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη, ενώ ο Φ. Μανούσης καλείται να επιστρέψει την εγγυητική επιστολή, ποσού 22.287,52 ευρώ, στο ελληνικό Δημόσιο.

Η σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης δρομολογιακής γραμμής και με επιστροφή είχε υπογραφεί το 2009 με την ανάδοχο εταιρεία, πλοιοκτήτρια του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΣΑΟΣ ΙΙ» και έληγε στις 31/10/2019.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο «Διαύγεια» και όπως αναφέρεται σε αυτή οι «κυρώσεις επιβάλλονται, καθόσον η εταιρεία με την επωνυμία “Αγιος Ευστάθιος Ναυτική Εταιρεία” από την 6η Αυγούστου 2019 και εντεύθεν δεν εκτελεί τα εγκεκριμένα δρομολόγιά της παρ’ όλη την πίστωση χρόνου που της χορηγήθηκε, είτε για να ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του υπό πλοιοκτησίας της Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ Ν.Π. 10599 είτε να αντικαταστήσει αυτό με άλλο πλοίο κατά παράβαση των συμβατικών της υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής δρομολογιακής γραμμής Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη και επιστροφή».

«Ανωτέρα βία»

Στην απόφαση γίνεται αναφορά στο υπόμνημα θέσεων που κατέθεσε στο υπουργείο στις 26.08.2019 η ανάδοχος εταιρεία και στο οποίο ανάμεσα στ’ άλλα υποστηρίζει ότι η αιτία της αδυναμίας εκτέλεσης δρομολογίων από το «ΣΑΟΣ ΙΙ» βρίσκεται εκτός της σφαίρας υπαιτιότητάς της και οφείλεται σε ανωτέρα βία, δηλαδή στην απρόβλεπτη μηχανική βλάβη, η οποία ήταν αναπόφευκτη. Τονίζει ακόμα ότι βάσει εκτιμήσεων των αρμόδιων τεχνικών το πλοίο θα είναι σε θέση να επανέλθει στα εγκεκριμένα δρομολόγιά του την 01.09.2019, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη.

Στο σκεπτικό της απόφασης, οι ισχυρισμοί της εταιρείας χαρακτηρίζονται «αόριστοι, ανεπαρκείς, αβάσιμοι, αναπόδεικτοι, αλυσιτελείς και ασαφείς», επισημαίνεται ότι η βλάβη του πλοίου δεν οφείλεται σε ανωτέρα βία, αλλά σε υπαιτιότητα της εταιρείας, γιατί το πλοίο βρισκόταν για το χρονικό διάστημα από 28.12.2018 μέχρι και 11.06.2019, δηλαδή περίπου 5,5 μήνες, σε ακινησία, προκειμένου να αποκαταστήσει προηγούμενη βλάβη του, ενώ οι δηλώσεις του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας για μελλοντική έναρξη δρομολογίων προβάλλονται επίσης «αλυσιτελώς αναφορικά με τις αναλυτικά αναφερόμενες ημερομηνίες».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 6 Αυγούστου η Σαμοθράκη αποκλείστηκε ακτοπλοϊκά, όταν χάλασαν τα δύο πλοία που εξυπηρετούσαν τη γραμμή «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» και στη συνέχεια το «Ζέφυρος», και τα τρία της ίδιας εταιρείας, προκαλώντας τον εγκλωβισμό στο νησί χιλιάδων τουριστών και τη σοβαρή οικονομική ζημιά των επαγγελματιών του τόπου.

Επιστρέφει από σήμερα στις Κυκλάδες και στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Αρτεμις», καθώς χθες έκανε τα τελευταία δρομολόγια του στη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη, όπου είχε εκτάκτως δρομολογηθεί.

Τη θέση του παίρνει και πάλι το ταχύπλοο - επιβατηγό «Αndros Jet», ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, άμεσα θα δοθεί λύση και στη δρομολόγηση οχηματαγωγού πλοίου για τη μεταφορά φορτηγών οχημάτων. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για τη μεταφορά των οχημάτων είχε χρησιμοποιηθεί το πλοίο ΑΝΑΧ.

Πώς και πώς

Την επιστροφή του «Αρτεμις» στις Κυκλάδες περίμεναν πώς και πώς κάτοικοι και φορείς των νησιών, καθώς με την αποδρομολόγησή του είχαν προκύψει σοβαρά προβλήματα στις ενδοκυκλαδικές γραμμές, τα οποία είχαν καταγγείλει οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων και της Ν.Δ., οι δήμαρχοι, το Επιμελητήριο κ.ά.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δήμαρχοι 4 νησιών, της Μήλου (Εμμανουήλ Μικέλης), της Σίφνου (Μαρία Εμμ. Ναδάλη), της Σερίφου (Κωνσταντίνος Ρεβίνθης) και της Κιμώλου (Κωνσταντίνος Εμμ. Βεντούρης), συνέταξαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία ανέφεραν ότι το «Αρτεμις» αποδρομολογήθηκε από την επιδοτούμενη ενδοκυκλαδική γραμμή ξαφνικά και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος προγραμματισμός, με αποτέλεσμα την τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών, την οικονομική ζημιά στους επαγγελματίες και μεγάλα προβλήματα στις προγραμματισμένες μετακινήσεις των επισκεπτών ή ακόμα και ακύρωσή τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα νησιών του Αργοσαρωνικού
Η ασφαλής ακτοπλοϊκή σύνδεση του Πόρου, των Σπετσών, της Ύδρας και της Τροιζηνίας-Μεθάνων ήταν το βασικό θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας υπό τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη...
Σύσκεψη για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα νησιών του Αργοσαρωνικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κανονικά δρομολόγια για το «Μυρτιδιώτισσα»
Κανονικά συνεχίζει τα δρομολόγιά του το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Μυρτιδιώτισσα» από τον Αγιο Κωνσταντίνο προς Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, ενώ από σήμερα θα εκτελεί και το καθημερινό δρομολόγιο από Βόλο προς...
Κανονικά δρομολόγια για το «Μυρτιδιώτισσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτακτα μέτρα γιαΕκτακτα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά τις μετακινήσεις στα νησιά
Eκτακτα μέτρα έλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας για τις μετακινήσεις των πολιτών στα νησιά της χώρας μετά την αύξηση που σημειώθηκε στις μετακινήσεις από την ηπειρωτική χώρα προς τη νησιωτική.
Εκτακτα μέτρα γιαΕκτακτα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά τις μετακινήσεις στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προτάσεις Συρμαλένιου για την αντιμετώπιση του ιού στα νησιά
Τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός και να μη φτάσει στα νησιά ζητά με ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Ναυτιλίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ ο βουλευτής Κυκλάδων του...
Προτάσεις Συρμαλένιου για την αντιμετώπιση του ιού στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητείται άμεσα πλοίο για τη Σαμοθράκη
Προκήρυξη από το υπουργείο Ναυτιλίας για να καλυφθεί η σύνδεση με Αλεξανδρούπολη έως το τέλος Οκτωβρίου. Ετοιμάζεται και ο διαγωνισμός για όλες τις άγονες γραμμές.
Ζητείται άμεσα πλοίο για τη Σαμοθράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας