Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με παλμό αλλά μικρή συμμετοχή τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στα πλαίσια της 84ης ΔΕΘ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με παλμό αλλά μικρή συμμετοχή τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ

  • A-
  • A+
Στους δρόμους συνδικάτα, σωματεία από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς, συνταξιούχοι, άνεργοι, κ.α. Ξεχωριστές συγκεντρώσεις από το ΠΑΜΕ, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

Υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας, κλούβες και κιγκλιδώματα να δημιουργούν φραγμό μπροστά και γύρω από τη ΔΕΘ, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν ειρηνικά στα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν μαζικότερη όλων καθώς περίπου 5000 άτομα, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, πορεύτηκε στους δρόμους της πόλης με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους. Στο ύψος της ΧΑΝΘ η πορεία σταμάτησε για λίγο και ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα.

Απογοητευτική ήταν η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που μαζί με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, δεν ξεπέρασε τα 1.000 άτομα.

ΓΣΕΕ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Διπλάσια η συμμετοχή των συγκεντρωμένων στην Καμάρα (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και Αντιεξουσιαστές) με παλμό και νεολαία στα μπλοκ.

Μικροένταση και χρήση χημικών

Οι πορείες κύλησαν ομαλά με μοναδική εξαίρεση τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν στα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί στο ύψος της οδού Μ. Ανδρόνικου, κοντά στο Συνεδριακό Κέντρο.

Διαδηλωτές από το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχείρησαν να σπάσουν το φραγμό, χωρίς, ωστόσο, να τα καταφέρουν. Η αστυνομία έκανε περιοσμένη χρήση χημικών και οι διαδηλωτές αποχώρησαν συνεχίζοντας την πορεία τους προς την οδό Εγνατία.

Δώδεκα κλούβες της αστυνομίας απέκλεισαν την πρόσβαση στην έκθεση με την αστυνομία να καταστρώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στην Πολυτεχνική Σχολή. Από νωρίς είχε εκφραστεί η ανησυχία για επεισόδια χωρίς να αποκλειστεί αστυνομική εισβολή εντός του Πανεπιστημιακού χώρου μετά την κατάργηση του ασύλου. Τελικά, όλα κύλησαν ομαλά και λίγο μετά τις 21.00 οι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία. 

Δηλώσεις συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ

«Μετά τις εθνικές εκλογές έχουμε μια νέα κυβέρνηση στη χώρα. Προφανώς, δεν μπορούμε να βγάλουμε γρήγορα και άμεσα συμπεράσματα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Παναγόπουλος, στην κεντρική συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. 

Στα «αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός χώρος» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας και πρόσθεσε: «Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση την επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού, είναι δύο μισθοί που περικόπηκαν σε μια μέρα με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν το ένα έβδομο του εισοδήματος τους».

Το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων, στην ανεργία, την υποαπασχόληση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι σε μεγάλες, ή και τοπικές επιχειρήσεις, κ.α.

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

ΠΑΜΕ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σε μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα «για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα» κάλεσε τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ.

Στην κεντρική ομιλία, ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος αναφέρθηκε στα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς.

Δυναμική οργάνωση της εργατικής, λαϊκής, πάλης, διεύρυνση της λαϊκής συμμαχίας και αλλαγή των συσχετισμών για να μην περάσουν οι αντεργατικοί, αντισυνδικαλιστικοί νόμοι και να καταργηθούν οι παλιοί που γονατίζουν τον λαό, προέταξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε ωφέλιμη για όλους είναι, ούτε αυτονόητη εξαιτίας του διεθνούς περιβάλλοντος όπως ισχυρίζεται και διατείνεται η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Επιδίωξη όλων τους είναι να σύρουν πίσω από το άρμα των μονοπωλιακών συμφερόντων το εργατικό λαϊκό κίνημα μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν τα κέρδη των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Για αυτό, εδώ και τώρα, χρειάζεται δυναμική οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης, ανάπτυξη της ταξικής ενότητας, διεύρυνση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, αλλαγή των συσχετισμών, έτσι ώστε να μην περάσουν οι αντεργατικοί, αντισυνδικαλιστικοι νόμοι, να καταργηθούν οι προηγούμενοι που έχουν γονατίσει την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό και να ανοίξει ο δρόμος έτσι ώστε να ζήσουμε τις ζωές μας, έτσι όπως πραγματικά μας αξίζει τη σύγχρονη εποχή».

Στην αναιμική συγκέντρωση των «μακεδονομάχων» (άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου) ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν και μέλη της Χρύσης Αυγής με τον πρώην βουλευτή του ναζιστικού μορφώματος, Ηλία Κασιδιάρη, να φιγουράρει μπροστά από το πανό του κόμματος του. 

30 προσαγωγές

ΜΑΤ στην πορεία της ΔΕΘ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η αστυνομία κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων προχώρησε σε 30 προσαγωγές. Όλοι οι προσαχθέντες, λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μακεδονομάχοι» με «ολίγη από Χρυσή Αυγή» στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Συγκέντρωση στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από περίπου 500 άτομα που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και μέλη της Χρύσης Αυγής με τον πρώην βουλευτή του ναζιστικού...
«Μακεδονομάχοι» με «ολίγη από Χρυσή Αυγή» στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιχμές για την κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ
Με συμπάθεια προς τον Κυρ. Μητσοτάκη εμφανίστηκαν οι περισσότεροι Βορειοελλαδίτες συνδικαλιστές στην καθιερωμένη σύσκεψη των εργατικών κέντρων ενόψει του συλλαλητηρίου του Σαββάτου για τη ΔΕΘ.
Αιχμές για την κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής
Πλήθος κινητοποιήσεων με αφορμή τη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με αρκετό παλμό και δυναμική από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το ΠΑΜΕ, Αντιεξουσιαστές, σωματεία και συλλογικότητες. Σύμφωνα με...
Διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία για τον «θάνατο της υγείας» εν όψει ΔΕΘ
Μια άμαξα με δυο μαύρα άλογα... κήδεψαν την υγεία. Μαζική συμμετοχή είχε η πορεία της ΠΟΕΔΗΝ στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο για να καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αφού...
Πορεία για τον «θάνατο της υγείας» εν όψει ΔΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές και ειρηνικές οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Συλλαλητήρια ειρηνικά και αντιμνημονιακά. Με περισσοτερους από 15 χιλιάδες κόσμου να συμμετέχουν μαζικά στις Σαββατιάτικες πορείες για τη ΔΕΘ, αν και δεν υπήρχε προωθυπουργός, το μήνυμα ήταν ένα, ήταν δυνατό...
Μαζικές και ειρηνικές οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας