• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.9°C / 29.6°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 29.9°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.6°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.9°C / 23.8°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 26.9°C
  2 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 27.6°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 27.5°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 24.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 22.5°C / 30.1°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 28.8°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.3°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάθε (δημοτική) αρχή και δύσκολη

 • A-
 • A+
Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και με τη συνεργασία μικρότερων παρατάξεων, που ψηφίζονται κυρίως από υποστηρικτές της Ν.Δ., συγκροτεί το καινούργιο σχήμα ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ. Εντονες οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Με δυσκολίες, χωρίς πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και με πολιτικές συνεργασίες με… άρωμα Δεξιάς συγκροτεί ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ τη δημοτική αρχή. Αιτία, το γεγονός ότι η παράταξη του δημάρχου ήταν δεύτερη στις εκλογές και κέρδισε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο έναντι 14 του προηγούμενου δημάρχου Θωμά Μπέγκα και 9 της τρίτης Τατιάνας Καλογιάννη που είχε και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να αναζητήσει συμμαχίες.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο πολύπλοκη από την αποτυχία των επαφών μεταξύ των παρατάξεων Μπέγκα και Ελισάφ το καλοκαίρι, που κινήθηκαν σε ένα διακριτικό κλίμα αμφίπλευρης δυσπιστίας και δεν ευοδώθηκαν, ενώ δίαυλος συνεργασίας δεν άνοιξε ούτε με την παράταξη του Λάζαρου Νάτση που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (δύο έδρες).

Ετσι έμεινε ανοιχτό το πεδίο για συζητήσεις με τις τρεις παρατάξεις που συγκέντρωναν την ψήφο των περισσότερων υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη, της Τατιάνας Καλογιάννη, του πρώην δημάρχου Νίκου Γκόντα (πέντε έδρες) και του Αρη Μπαρτζώκα (δύο έδρες).

Δύσκολος ο δρόμος

Την τελευταία εβδομάδα όμως φάνηκε ότι ούτε με την παράταξη Καλογιάννη θα είναι εύκολος ο δρόμος της συνεργασίας.

Την περασμένη Τρίτη δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Τ. Καλογιάννη ανεξαρτητοποιήθηκαν, ζητώντας άμεσα τη στήριξη στον νέο δήμαρχο, με την επικεφαλής να απαντά την Τετάρτη ότι «η παράταξή μας συμμετείχε σε συζητήσεις για ενδεχόμενη συνεργασία με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» του κ. δημάρχου βάσει προγραμματικών αρχών και ειλικρίνειας και όχι για σύμπραξη παρατάξεων, δηλαδή ενοποίηση των παρατάξεων».

Φαίνεται ότι αυτή η διάκριση μεταξύ σύμπραξης που έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και συνεργασίας που έχει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά αποτέλεσε και μία κρίσιμη διαφορά.

Την Τετάρτη όμως το πρωί παράλληλα, με διά ζώσης συναντήσεις του Μ. Ελισάφ ανακοινώθηκε η επίσημη συνεργασία μέσω πρακτικού σύμπραξης που υπεγράφη με τον Νίκο Γκόντα και τον Αρη Μπαρτζώκα και τις παρατάξεις τους. Είναι αξιοσημείωτο, και όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, ότι το 2010 εκλέχτηκε δήμαρχος ο Φίλιππας Φίλιος με μια ευρεία προοδευτική συμμαχία ενάντια στον Νίκο Γκόντα που συσπείρωνε τη Ν.Δ., μια συμμαχία στην οποία συμμετείχαν τότε και ο Μωυσής Ελισάφ και ο Θωμάς Μπέγκας.

Αμεση ήταν η αντίδραση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η πλευρά της Τ. Καλογιάννη μετά και την ανακοίνωση των αντιδημάρχων, που έγινε επίσης την Τετάρτη, κατακρίνει τη δημαρχία Ελισάφ γιατί έδωσε θέσεις αντιδημάρχων στους δύο δημοτικούς συμβούλους της που έφυγαν από την παράταξη. «Ο κύριος δήμαρχος, ενώ ευαγγελιζόταν το νέο, υιοθετεί πρακτικές του παρελθόντος», σημειώνει.

Πιο επικριτικός ο Θωμάς Μπέγκας, την Πέμπτη, και με ύφος που δείχνει ότι θα είναι δύσκολη μια επαφή συνεργασίας στο μέλλον, επικεντρώνεται στη συνεργασία του δημάρχου με τον παλιό δήμαρχο Νίκο Γκόντα και του θυμίζει ότι ήταν απέναντι σε εκείνη τη δημαρχία ώς το 2010, ενώ θέτει πολιτικό πρόσημο στις κινήσεις που έγιναν:

«Και για να βγάλουμε από τον κόπο τον κ. δήμαρχο, να του πούμε ότι δεν χρειάζεται πια να μας απαντήσει στη δημόσια πρόσκληση που του στείλαμε πριν από αρκετές μέρες για τη σύμπραξη και συμπόρευση των παρατάξεων που ψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας και που εκπροσωπούσαν το πιο προοδευτικό τμήμα αυτών και στην οποία δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει, αφού επέλεξε να συμπορευθεί με το πιο παλιό, το πιο συντηρητικό και μειοψηφικό κομμάτι της πόλης μας. Η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», ως η μεγαλύτερη παράταξη του δήμου μας, θα είναι πάντοτε δυναμικά παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο, για να διαφυλάξει το έργο της και τα συμφέροντα της πόλης από πισωγυρίσματα του παρελθόντος», αναφέρει η παράταξη Μπέγκα.

Χωρίς πλειοψηφία

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει ότι ο Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ηγήθηκε μιας υπερκομματικής και πολύχρωμης πολιτικά παράταξης, διαθέτει μεν τον έλεγχο της δημοτικής αρχής χωρίς να συνεργάζεται με τις δύο άλλες μεγάλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου προς το παρόν, αφού είναι άγνωστο τι θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, δεν έχει όμως την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, παρά τις συμπράξεις που έγιναν, και θα βρεθεί σε μια πρωτόγνωρη θέση, προϊόν και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, όπως συμβαίνει και σε δεκάδες άλλους δήμους πανελλαδικά.

Σε πολιτικό επίπεδο, επιπλέον, συσπειρώνει μετά τις συμμαχίες που ανακοίνωσε μεγάλο μέρος του συντηρητικού χώρου, έχοντας απέναντι ευρείες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς της πόλης. Είναι όμως προς το παρόν και ερώτημα αν μπορεί η αντιπολίτευση να λειτουργήσει με ενιαίο προγραμματικό λόγο έναντι της νέας δημοτικής αρχής.

Ο Μ. Ελισάφ πάντως είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι προτεραιότητα δεν είναι μια ιδεολογική συμμαχία για τον δήμο, αλλά οι απαντήσεις που θα δίνει κάθε φορά η δημοτική αρχή στα προβλήματα της πόλης.

«Στο πλαίσιο της συναίνεσης οι διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες μας δεν θα είναι αφορμή συγκρούσεων, αλλά, αντίθετα, γόνιμη πολυπρισματική προσέγγιση της φύσης των προβλημάτων», σημείωνε χαρακτηριστικά στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία στις 30 Αυγούστου και πρόσθετε:

«Η δέσμευσή μας συνεπώς να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είναι μόνο προϊόν συμμόρφωσης στον νόμο. Είναι η πίστη μας ότι στην πολλαπλή διαφορετικότητα των προβλημάτων, η απάντηση πρέπει να αναζητείται στο κοινό σημείο που μπορεί να διαμορφωθεί μέσω του διαλόγου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Προτεραιότητά μου, η ανάδειξη της ταυτότητας των Ιωαννίνων»
Μπορεί τα Γιάννενα να αποφάσισαν ποιον δήμαρχο θέλουν για την επόμενη τετραετία, η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ, όμως, αποτελεί είδηση με διεθνή αντίκτυπο, αφού για πρώτη φορά εκλέγεται Ελληνας Εβραίος δήμαρχος.
«Προτεραιότητά μου, η ανάδειξη της ταυτότητας των Ιωαννίνων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυκλοφοριακά διλήμματα στα Ιωάννινα
Πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο, ελεγχόμενη στάθμευση και ποιοτικοί δημόσιοι χώροι στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης σε μια πόλη που αλλάζει ραγδαία.
Κυκλοφοριακά διλήμματα στα Ιωάννινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζιο» σχίσμα για τη ΔΕΘ
Επτά δήμαρχοι, οι περισσότεροι στελέχη της Ν.Δ., υπό τον μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ και ζητούν τη μετεγκατάστασή της.
«Γαλάζιο» σχίσμα για τη ΔΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίας
Προκειμένου να γλιτώσει τη δίωξη με την οποία απειλείται, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει την πρακτική των «διά περιφοράς» σχετικών συνεδριάσεων.
Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Fair times: οι «Δίκαιοι Καιροί» έρχονται στην Ευρώπη...
Πέντε Ελληνες υποψήφιοι ευρωβουλευτές (οι τρεις εν ενεργεία) απαντούν στο ερώτημα της «Εφ.Συν.»: «τι θα κάνω, αν εκλεγώ, για μια Ευρώπη βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης»
Fair times: οι «Δίκαιοι Καιροί» έρχονται στην Ευρώπη...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
Κοσμοπολίτικη μεν, κυρίως όμως δεξιά, χωρίς ενοχές για το παρελθόν θα είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με όνομα συνδυασμού το «Θεσσαλονίκη -Υπεύθυνα» ο εκλεκτός της Ν.Δ....
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας