• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.4°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.6°C / 17.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.9°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 10.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.2°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.5°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 16.0°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.2°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.9°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  78%

Ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος που ξεσήκωσε σάλο με το παραλήρημα στο οποίο «εξηγεί» πώς ένα παιδί γεννιέται ομοφυλόφιλο

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διευκρινίσεις από την ομάδα σύνταξης της επιστολής υπέρ του μητροπολίτη Μόρφου

 • A-
 • A+

Η ομάδα σύνταξης της ανοικτής επιστολής επιστημόνων και άλλων προσωπικοτήτων υπέρ Νεοφύτου Μόρφου μάς έστειλε επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε, με τη σχετική απάντηση:

«Το δημοσίευμά σας της 27.08.2019 με τίτλο “Και δεύτερη διάψευση για υποστηρικτή του Μόρφου” βασίζεται στην πρώτη έκδοση της ανοικτής επιστολής (με ημερομηνία αρχικής δημοσίευσης 19.08.2019) και του αντίστοιχου πίνακα 38 υπογραφών. Ομως είχε ήδη αναρτηθεί νέα έκδοση της ανοικτής επιστολής –από την 23η Αυγούστου 2019– ενημερωμένη με νέες υπογραφές (71 συνολικά) και διορθωμένη από κάποια παροράματα, ενώ σήμερα η επιστολή φέρει 80 υπογραφές (συνημμένη).

»Ο “Βιολόγος” στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμά σας είναι υπαρκτό πρόσωπο που έχει υπογράψει εγγράφως και οικειοθελώς. Πρόκειται για τον Δρα Ντούλη Ανδρέα, Ερευνητή Α΄ στο Ινστιτούτο Αγροτικής Ερευνας Ηρακλείου Κρήτης. Οντως, εκ παραδρομής, του είχε αρχικά αποδοθεί η επαγγελματική ιδιότητα του “Καθηγητή Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Ορθά επισημαίνεται αυτό από τον Πρόεδρο του παραπάνω Τμήματος, ο οποίος αναφέρει: “Ελπίζω να έγινε εκ παραδρομής και να διορθωθεί από τους συντάκτες του κειμένου”. Ενημερώνουμε ότι αυτή η διόρθωση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην έκδοση της 23.08.2019. Πιστεύουμε ότι καλό θα ήταν να ελέγχεται η πηγή προτού δημοσιευτεί κάτι γι’ αυτήν.

»Οσον αφορά στην “πρώτη διάψευση”, ουσιαστικά πρόκειται περί συνωνυμίας και έχει ήδη διορθωθεί και αυτή ως εξής στην έκδοση της 23.08.2019: Καψοκαβάδης Αλέξανδρος, Ζωγράφος, Καθηγητής Καλών Τεχνών και Ιστορίας, τ. συνεργάτης Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ι. Μ. Μόρφου που φιλοξενεί την επιστολή (http://www.immorfou.org.cy/newsvarious-articles/1897-omolm18819.html) και αλλού, υπάρχει ειδική υποσημείωση. Ζητάμε συγγνώμη από τον Δρα Εθνομουσικολογίας Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και από το αναγνωστικό κοινό. Ουσιαστικά λοιπόν δεν υφίσταται καμία “διάψευση” υπογραφής.

»Για να μη δίδεται η εντύπωση της προσπάθειας δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων στο αναγνωστικό σας κοινό, αλλά και στο πλαίσιο της οφειλόμενης αντικειμενικότητας, παρακαλούμε να δημοσιεύσετε, σύμφωνα με την ισχύουσα δημοσιογραφική δεοντολογία, την παρούσα ανακοίνωσή μας αυτούσια.

»Με εκτίμηση

»Η ομάδα σύνταξης της επιστολής επιστημόνων και άλλων προσωπικοτήτων υπέρ Νεοφύτου Μόρφου και όχι “οπαδών”, όπως εσφαλμένα και υποτιμητικά μας αναγράφετε».

Η απάντηση του συντάκτη

Είναι καλοδεχούμενες οι διευκρινίσεις ως προς τη διόρθωση των λαθών της αρχικής επιστολής, την οποία είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» στις 21 Αυγούστου («Δίνουν μορφή στο παραλήρημα Μόρφου»), περιλαμβάνοντας στην ηλεκτρονική της έκδοση τη διάψευση της υπογραφής ενός προσώπου. Την ίδια επιστολή είχε δημοσιεύσει τότε και η Ι. Μ. Μόρφου, παραπέμποντας σε πηγή, στην οποία υπήρχε αναφορά στη διάψευση του ονόματος χωρίς άλλη διευκρίνιση. Η πιο έγκαιρη επικοινωνία της ομάδας σύνταξης με τον Τύπο θα είχε βοηθήσει να διευκρινιστούν νωρίτερα τα ζητήματα που θίγει.

Ωστόσο, θα μας επιτρέψει να επιμείνουμε στο θέμα της ιδιότητας όσων υπογράφουν. Πρόκειται για επιστολή υποστηρικτών του μητροπολίτη Μόρφου, πιστών μιας ακραία συντηρητικής τάσης, παρʹ όλο που εμφανίζονται να μιλούν στο όνομα όλης της Εκκλησίας. Αλλωστε, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ήταν σαφής για τις δηλώσεις του μητροπολίτη: «Δεν με εκφράζουν. Είναι καθαρά προσωπικές του απόψεις». Σε κάθε περίπτωση, η ανοιχτή επιστολή δεν διατυπώνει επιστημονικές θέσεις και λόγο, αντιθέτως βρίθει αντεπιστημονικών παραδοχών. Είναι επιστολή πιστών, ανεξάρτητα από την παράλληλη επιστημονική και επαγγελματική ιδιότητά τους, την οποία χρησιμοποιούν για να προσδώσουν την εντύπωση τάχα επιστημονικού κύρους σε όσα ανεκδιήγητα και επικίνδυνα δήλωσε ο μητροπολίτης.

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίνουν μορφή στο παραλήρημα Μόρφου
Με κείμενο που υπογράφουν 37 επιστήμονες υποστηρίζουν τον αχαρακτήριστο ισχυρισμό του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου ότι τα παιδιά γεννιούνται ομοφυλόφιλα επειδή η μητέρα τους έκανε πρωκτικό σεξ.
Δίνουν μορφή στο παραλήρημα Μόρφου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και δεύτερη διάψευση για υποστηρικτή του Μόρφου
Σε διάψευση της ιδιότητας ενός από τους 37 οπαδούς του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου προχωρά ο πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Μ. Παυλίδης, με επιστολή του στην «Εφ.Συν.».
Και δεύτερη διάψευση για υποστηρικτή του Μόρφου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε στην επιστολή παραίτησής του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν… μάρτυρα.
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λήξη με ιερές διαφωνίες
Με συμβιβασμούς μεταξύ των Eκκλησιών και με πλούσια παραγωγή νέων «ντοκουμέντων» της Ορθοδοξίας έληξε και τυπικά χθες η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, στο Κολυμπάρι Χανίων. Η πανηγυρική ανάγνωση του Μηνύματος της...
Λήξη με ιερές διαφωνίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Μητρόπολη Καλαβρύτων στο πνεύμα του Αμβρόσιου
Ψήφισμα συμπαράστασης ιερέων της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στον μητροπολίτη Αμβρόσιο δημοσιεύει η ιστοσελίδα της Μητρόπολης, έπειτα από μια μάλλον αμήχανη ανταπόκριση από την ιστορική δίκη που...
Η Μητρόπολη Καλαβρύτων στο πνεύμα του Αμβρόσιου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Βολές Άνθιμου κατά Ιερώνυμου για συναλλαγή με τον Τσίπρα
Όλη η συνέντευξη στην TV 100 του μητροπολίτη Άνθιμου που υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ εκκλησίας - πολιτείας «κόστισαν πάρα πολύ» στον αρχιεπίσκοπο και σχολιάζει ότι «εκείνοι που ασκούν...
ΒΙΝΤΕΟ: Βολές Άνθιμου κατά Ιερώνυμου για συναλλαγή με τον Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας