• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.7°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 6.3°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 2.2°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 4.0°C
  0 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 11.1°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.0°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.4°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγίδα τα περί «υπεράριθμου» Δημοσίου

 • A-
 • A+
Κίνδυνο απολύσεων εργαζομένων και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών «βλέπει» η αντιπολίτευση στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για τους συμβασιούχους, που «έχουν ξεφύγει κατά 9.000» από το πλαφόν. Σημειωτέον, το όριο που έθεσαν οι δανειστές αφορούσε τον ετήσιο μέσο όρο και όχι τον μηνιαίο αριθμό.

Στο αφήγημα του «υπεράριθμου» Δημοσίου επανέρχεται η Ν.Δ., με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, να ανοίγει χθες θέμα υπέρβασης -από τον ΣΥΡΙΖΑ- του συμφωνημένου με τους δανειστές αριθμού συμβασιούχων, στοχοποιώντας συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Με τον κίνδυνο απολύσεων εργαζομένων και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών συνέδεσαν τις δηλώσεις του υπουργού κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος έσπευσε να προαναγγείλει ρύθμιση προγραμματισμού προσλήψεων, που όμως… νομοθετήθηκε πριν από λίγους μήνες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών (σε συνέντευξη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ) υποστήριξε ότι οι συμβασιούχοι που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό «έχουν ξεφύγει κατά 9.000» σε σύγκριση με το πλαφόν που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr), η εν λόγω κατηγορία συμβασιούχων ανέρχεται σε 57.135 εργαζόμενους. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει οι μισθοδοτούμενοι από κρατικούς πόρους συμβασιούχοι να μην ξεπερνούν τους 47.584, πλαφόν που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των συμβασιούχων το 2016.

Το πλαφόν συμφωνήθηκε με τους δανειστές για τα έτη 2018 και 2019 και αφορούσε τον ετήσιο μέσο όρο και όχι τον μηνιαίο αριθμό συμβασιούχων.

Οπως παραδέχθηκε στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός, ο αριθμός των συμβασιούχων καταγράφει μια «δραματική αποκλιμάκωση» το δίμηνο μεταξύ Ιουλίου-Αυγούστου, οπότε λήγουν οι συμβάσεις πολλών χιλιάδων συμβασιούχων, κυρίως αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επαναπροσλαμβάνονται με συμβάσεις τον Σεπτέμβριο.

Υπέρβαση

Το 2018, επιβεβαιώνει με απαντητική στον υπουργό ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ετήσιος μέσος όρος των συμβασιούχων ήταν 49.000. Υπενθυμίζεται ότι έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέγραφε υπέρβαση του πλαφόν κατά 1.500 συμβασιούχους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε περάσει ρύθμιση που προέβλεπε ότι οι συμφωνημένοι μέσοι όροι στον αριθμό τόσο των συμβασιούχων όσο και των μόνιμων υπαλλήλων στο Δημόσιο μπορούσαν να αναπροσαρμοστούν εφόσον τηρούνταν τα όρια δαπανών μισθών και συντάξεων που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Δεκεμβρίου 2018, οι μόνιμοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 11.532, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους (Δεκ. 2014: 576.856, Δεκ. 2018: 565.324 μόνιμοι).

Κατηγορηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η μισθολογική δαπάνη για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων παρέμενε εντός των πλαισίων του Μεσοπρόθεσμου επί της κυβερνητικής θητείας του.

Πηγές της «Εφ.Συν.», με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των δανειστών, περιγράφουν ότι οι θεσμοί έθιγαν τις αυξητικές τάσεις των συμβασιούχων σε επίπεδο επισημάνσεων και μόνο. Αλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει οριστική λύση για το θέμα των συμβασιούχων, με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών υπηρεσιών.

Το αποτέλεσμα, εξηγούν οι πηγές μας, θα ήταν αυτομάτως: α) μείωση συμβασιούχων, β) μόνιμες σχέσεις εργασίας για εργαζόμενους που κάλυπταν μόνιμες ανάγκες, γ) καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. «Χωρίς πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση και όλα εντός δημοσιονομικών συμφωνηθέντων», τονίζουν.

Πού βρίσκονται οι «υπεράριθμοι» συμβασιούχοι; «Σε πολλές υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, πραγματικές έκτακτες ανάγκες κ.λπ.», είπε ο υπουργός. «Θα μελετήσω πλήρως αυτή την κατάσταση και θα δώσουμε τα στοιχεία», δεσμεύτηκε, προσθέτοντας προς τους εργαζόμενους συμβασιούχους ότι «εμείς θα τηρήσουμε τις συμβάσεις, θέλω να είμαι ξεκάθαρος».

Εχοντας παραδεχθεί ότι «για πολλές δεκαετίες οι κυβερνήσεις σε προεκλογικές περιόδους έσπρωχναν τους αριθμούς των εργαζομένων του Δημοσίου με έκτακτο τρόπο προς τα πάνω και δεν είναι οι μοναδικοί οι προηγούμενοι», προανήγγειλε ρύθμιση για προγραμματισμό προσλήψεων στο έκτακτο προσωπικό, πέρα από το τακτικό.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που νομοθέτησε τον πολυετή και ετήσιο στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο», απάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην αντιπολίτευση κυριαρχεί η αίσθηση ότι οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου έγιναν «εκ του πονηρού» σε μια προσπάθεια στοχοποίησης του Δημοσίου, όπως και το 2014, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης («υπουργό Απολύσεων» τον αποκαλούσαν τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι) ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Μήπως η κυβέρνηση της Ν.Δ., πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, θέλει να επαναφέρει τον μνημονιακό κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο; Μήπως δεν θέλει να προχωρήσει τις προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και μόνιμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”; Μήπως ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων του Δημοσίου και η απόλυση των συμβασιούχων σε αυτούς; Μήπως γι’ αυτό γίνεται ειδική αναφορά στους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης;» είναι τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτήματα

Την ίδια ώρα καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει υπεύθυνα αν η κυβέρνηση Ν.Δ. θα τηρήσει τον κανόνα 1:1 (1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση υπαλλήλου) στο Δημόσιο, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, καθώς και αν θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Παιδεία και στους άλλους τομείς του κοινωνικού κράτους που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (3.200 στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», 4.500 καθηγητές στην Ειδική Αγωγή, 10.500 καθηγητές Γενικής Παιδείας και 10.000 εργαζομένων στην Υγεία).

Αμήχανη η ανταπάντηση του υπουργείου Εσωτερικών. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σέβεται τη νομιμότητα και κάνει πράξη τον προγραμματισμό των προσλήψεων με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και του κράτους και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», είπε μεταξύ άλλων, όχι πιο συγκεκριμένων.

«Το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί οι εργαζόμενοι, που προσλαμβάνονται κατά τη θητεία μιας κυβέρνησης, να τελούν υπό καθεστώς επαπειλούμενης απόλυσης όταν αυτή η κυβέρνηση αλλάξει. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία κίνηση ρεβανσισμού απέναντι σε αυτούς τους υπαλλήλους, παρά μόνο να τηρήσει τη νομιμότητα», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα το ΚΙΝ.ΑΛΛ., κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για «όργιο προσλήψεων» συμβασιούχων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητικότητα στο Δημόσιο: ανοίγει η πλατφόρμα για έως 19.000 θέσεις
Εως 19.000 θέσεις αναμένεται να προσφέρει προς κάλυψη ο πρώτος κύκλος κινητικότητας του 2022 με τις αιτήσεις να ανοίγουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Κινητικότητα στο Δημόσιο: ανοίγει η πλατφόρμα για έως 19.000 θέσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπόνους με «θολά» σημεία
Ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης εξήγγειλε πως μέχρι το τέλος του έτους θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός χορήγησης του «μπόνους» αποδοτικότητας στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και σενάρια για ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη.
Μπόνους με «θολά» σημεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διατηρείται η αναλογία «1 προς 1» στις προσλήψεις στο Δημόσιο
Με διατήρηση της αναλογίας «1 προς 1», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου, θα προγραμματιστούν οι προσλήψεις και το 2021.
Διατηρείται η αναλογία «1 προς 1» στις προσλήψεις στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πριμοδοτούν τους «παλιούς» προϊσταμένους
Γαλάζιο Δημόσιο: Το κόλπο της κυβέρνησης για να επαναφέρει δικούς της σε θέσεις ευθύνης ● «Στροφή» στην εμπειρία και -μέσω αυτής- επαναφορά προϊσταμένων αρεστών στην κυβέρνηση κηρύσσει το υπουργείο Εσωτερικών.
Πριμοδοτούν τους «παλιούς» προϊσταμένους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχείρηση... «Γαλάζιο Δημόσιο»
Σε απόπειρα κομματικού ρεσάλτου στη δημόσια διοίκηση με στόχο την κατάληψη θέσεων ευθύνης παραπέμπουν οι αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων.
Επιχείρηση... «Γαλάζιο Δημόσιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
8.005 θέσεις μέσω κινητικότητας
Επανεκκίνηση της διαδικασίας σχετικά με την κινητικότητα ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα που έχουν υποβάλει περίπου 300 δημόσιοι οργανισμοί όλων των ειδών.
8.005 θέσεις μέσω κινητικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας