Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχή κινητοποιήσεων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL / ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχή κινητοποιήσεων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

  • A-
  • A+
Από την ερχόμενη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ θα απέχουν από υπερωρίες και εργασία Σαββάτου, Κυριακής και αργιών, κλιμακώνοντας -για πρώτη φορά μετά την ιδιωτικοποίηση- τον αγώνα τους για την επαναπρόσληψη συναδέλφισσάς τους που απολύθηκε καταχρηστικά, αλλά και για υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου περίπου 100 νέων εργαζομένων.

Με μια εργατική κινητοποίηση πολλαπλών σημάνσεων θα υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη το κυβερνητικό κλιμάκιο για τα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Από την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της κατέρχονται για πρώτη φορά από την ιδιωτικοποίησή του σε κινητοποιήσεις, εκκινώντας με αποχή από υπερωρίες και εργασία Σαββάτου, Κυριακής και αργιών.

Δύο μήνες τώρα σοβεί η σύγκρουση ανάμεσα στα σωματεία εργαζομένων και τον πρόεδρο της ΟΛΘ Α.Ε., με αφορμή την απόλυση μιας εργαζομένης –που είχε προσληφθεί από τη νέα διοίκηση– αλλά και το αίτημα να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις εργασίας περίπου 100 νέων εργαζομένων στον Οργανισμό.

Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου δε, αντί να επικρατήσει η θερινή ραστώνη, η ένταση κορυφώθηκε, με τον πρόεδρο της ΟΛΘ, Σωτήρη Θεοφάνη, να λέει σε έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων ότι «αν οι μέτοχοι θεωρούν ότι δεν κάνω καλά τη δουλειά μου, είμαι έτοιμος σε πρώτη ζήτηση να παραιτηθώ των καθηκόντων μου»!

Τα σωματεία εργαζομένων στο λιμάνι, αλλά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) στην ανακοίνωση με την οποία εξαγγέλλουν τις κινητοποιήσεις θεωρούν «αυταρχική πράξη, καταχρηστική και άκυρη» την απόλυση της συναδέλφου τους από τον κ. Θεοφάνη, τονίζοντας ότι «η πράξη αυτή συνοδεύτηκε από εκφοβιστικό λόγο, απρεπή συμπεριφορά και προσβολή της προσωπικότητας της εργαζομένης».

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι «το ΣΕΠΕ, στο οποίο προσέφυγε η εργαζόμενη, σε Α΄& Β΄ βαθμό, συνέστησε και κάλεσε την ΟΛΘ Α.Ε. να αποκαταστήσει άμεσα την εργασιακή σχέση με τη προσφεύγουσα, όπως επίσης της συνέστησε να ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα με καλή πίστη και να εξαντλεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού».

Τα νέα αυτά μάλλον δεν άρεσαν καθόλου στη διοίκηση του λιμανιού, καθώς φαίνεται ότι έγινε απόπειρα να αναμειχθεί με κάποιον τρόπο το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ακυρώσει τα πορίσματα.

Πάντως, η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, προτίμησε να «στρίψει» διά της… νομοθεσίας, καθώς, όπως οι εργαζόμενοι αναφέρουν, το απαντητικό έγγραφό της «περιέχει καθαρά εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα πληροφορίες για την αντιμετώπιση πρόωρης καταγγελίας σύμβασης ορισμένου χρόνου», ωστόσο «ούτε ακυρώνει ούτε αντικαθιστά τα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών του ΣΕΠΕ, τα οποία και είναι ισχυρά και τα μόνα που παράγουν αποτέλεσμα».

Για τους εργαζομένους είναι επίσης καθαρό ότι το υπουργείο θεωρεί ότι «οι αθρόες και καταχρηστικά ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ανανεώνονται συνεχώς την επόμενη μέρα της λήξης τους), με αντικείμενο τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης, είναι καταχρηστικές σχεδόν στο σύνολό τους, όπως από τον Ιανουάριο έχουμε καταγγείλει, και ότι θα πρέπει άμεσα να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η γενική γραμματέας της ΟΜΥΛΕ και πρόεδρος του σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, Φανή Γουργούρη, αναφέρει ότι η απόλυση της συναδέλφου της ήταν το «τελευταίο κρούσμα της αυταρχικής και αυθαίρετης συμπεριφοράς του προέδρου», αφού «καταστρατηγεί τους κανόνες δικαίου», ενώ η εικόνα ολοκληρώνεται «με το μοντέλο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που χρησιμοποιεί κατά κόρον η επιχείρηση και την “προσπάθεια” για υπουργική παρέμβαση για την ακύρωση των πράξεων του ΣΕΠΕ».

Η κ. Γουργούρη επαναλαμβάνει και τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούμε έως εσχάτων τις θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις, κόντρα στην προσπάθεια επιβολής μοντέλων αυθαιρεσίας και επισφάλειας».

«Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση εργασιακού μεσαίωνα», τονίζει η ΟΜΥΛΕ, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει ήδη δημιουργηθεί στην πόλη ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Συλλόγου Εκτελωνιστών, Θεοδόση Μπίτση (grtimes.gr 29/08/19), ο οποίος στην τελευταία έκτακτη συνέλευση των μετόχων αφενός μεν καταδίκασε τις «ακραίες ενέργειες», αφετέρου δε δήλωσε την αντίθεσή του στον «εργασιακό Ζάλογγο που συμπαρασύρει και άλλους εργαζομένους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση για την κινητοποίηση των τελωνειακών
«Η πολυήμερη κινητοποίηση των τελωνειακών δυστυχώς έχει στοιχίσει πολλαπλώς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παρέμβαση της κοινοπραξίας που πρόκειται να αναλάβει στις αρχές του...
Παρέμβαση για την κινητοποίηση των τελωνειακών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα 180 εκατ. ευρώ τους... κάθονται βαριά
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ οδεύει προς νέα καθυστέρηση λόγω των διαφωνιών για το ύψος των επενδύσεων που πρέπει να κάνει ο αγοραστής. Οι Γερμανοί δηλώνουν έτοιμοι να τις πραγματοποιήσουν και δίνουν «μάχη» στο...
Τα 180 εκατ. ευρώ τους... κάθονται βαριά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρήγμα εργαζομένων και διοίκησης του ΟΛΘ
«Φωτιά» στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έβαλε η απόλυση της γραμματέα - βοηθού του γενικού επιχειρησιακού διευθυντή Eνέργειας, η οποία καταγγέλλεται ως καταχρηστική από τους...
Ρήγμα εργαζομένων και διοίκησης του ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η «ομηρία» της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΘ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια οι ιδιώτες μέτοχοι του λιμανιού Θεσσαλονίκης δεν έδωσαν χθες απαλλαγή ευθυνών στην τελευταία δημόσια διοίκησή του, ενώ ασαφής παρέμεινε και η αιτιολόγηση αυτής της… εκκρεμότητας.
Συνεχίζεται η «ομηρία» της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχή νέας εποχής για το λιμάνι Θεσσαλονίκης
Οι δουλειές με τη Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν. Και μάλιστα με μια εταιρεία η οποία σηματοδοτεί πολύ περισσότερα πράγματα από το προφανές επιχειρηματικό ενδιαφέρον: το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Αρχή νέας εποχής για το λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας