• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.2°C / 20.8°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 22.3°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 19.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.8°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 19.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.3°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.5°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  0 BF
  81%

Από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την εκλογή νέου προεδρείου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταργώντας την απλή αναλογική

 • A-
 • A+

Η πρώτη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης της εποχής του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα είχε τελειώσει έξω από την αίθουσα του οργάνου πριν αρχίσει η χθεσινή συνεδρίαση. Πριν μπει στην αίθουσα ο νέος δήμαρχος διά των κοινωνικών μέσων ανήγγελλε ότι «σήμερα ξεκινά ένα όμορφο και δύσκολο συνάμα ταξίδι στον Δήμο Θεσσαλονίκης» και θα μπορούσε κάλλιστα να γράψει ότι δεν χρειάστηκε να θυσιαστεί κάποια Ιφιγένεια. Είχαν απλώς σχεδόν εξαερωθεί δύο παρατάξεις: του Νίκου Ταχιάου και του Γιώργου Ορφανού, δημοτικοί σύμβουλοι των οποίων μετακινήθηκαν μέσα σε ένα βράδυ στην παράταξη του δημάρχου διά της ανεξαρτητοποίησής τους και ένταξής τους στη διοίκηση.

Η θυσία εξάλλου είχε γίνει νωρίτερα από την κυβέρνηση, η οποία πετσόκοψε την απλή αναλογική σε σημείο που χθες στο συμβούλιο της πόλης αναζητούνταν η απλή λογική. Διά του ερωτήματος: Τι ακριβώς ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές οι Θεσσαλονικείς και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή με μια απλή τροπολογία;

Παρά ταύτα, την είχε την αξία της η συνεδρίαση, αφού Ταχιάος και Ορφανός ξιφούλκησαν τουλάχιστον για την τιμή των όπλων, η Κατερίνα Νοτοπούλου έδειξε ότι η παράταξή της μάλλον θα είναι αντικειμενικά η μείζων αντιπολίτευση, ενώ και ο Σπύρος Βούγιας θα διεκδικήσει σοβαρό κομμάτι στον δημόσιο αντίλογο και στις όποιες επιλογές της διοικούσας παράταξης.

Η νέα σύνθεση

Στο τυπικό μέρος, εκλέχθηκε νέο προεδρείο στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς μυστική ψηφοφορία και με ορισμό προσώπων από τις παρατάξεις Ζέρβα, Ταχιάου και Ορφανού. Ο Δρόσος Τσαβλής είναι ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιπρόεδρος ο Λευτέρης Αρβανίτης από την παράταξη Ταχιάου και γραμματέας η Χριστίνα Αρχοντή από την παράταξη Ορφανού. «Δεν γεννήθηκα πρόεδρος. Θα προσπαθήσω όμως να γίνω για το καλό αυτού του συμβουλίου», είπε ο κ. Τσαβλής και στη συνέχεια εξελέγησαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ηταν χολωμένος ο κ. Ταχιάος για το γεγονός ότι πέντε σύμβουλοί του (Σωκράτης Δημητριάδης, Νίκος Ζεϊμπέκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Μιχάλης Κούπκας και Δήμητρα Ακριτίδου) ανεξαρτητοποιήθηκαν και πέρασαν στην παράταξη Ζέρβα - και δεν το έκρυψε καθόλου στην πρώτη του τοποθέτηση. «Εγώ την απλή αναλογική τη σχολίασα τους οκτώ μήνες της προεκλογικής εκστρατείας. Σχολίασα και τη φθήνια με την οποία ξεκινάνε τα πράγματα. Τα είχα προεξοφλήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας παράλληλα ότι θα αξιοποιήσει την εμπειρία του στα διοικητικά, βάζοντας όποτε μπορεί προσκόμματα στον δήμαρχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουσιαστικά η διαδικασία εκλογής καθυστέρησε διότι ο κ. Ταχιάος έθεσε θέμα σχετικά με την κατάθεση της ανακοίνωσης ανεξαρτητοποίησης των συμβούλων του και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του νομικού εκπρόσωπου του δήμου κ. Χρυσικού για να γίνει αποδεκτό ότι, σύμφωνα με τον νόμο, πρώτα συγκροτείται το σώμα και στη συνέχεια δηλώνονται οι ανεξαρτητοποιήσεις.

«Μαζεμένα» τα είχε και ο κ. Ορφανός, που είδε δύο συμβούλους του (Στέλιο Λιακόπουλο και Κώστα Ιακώβου) να μεταφέρονται στην παράταξη του δημάρχου και στη διοίκηση. «Η διαδικασία αλλοτρίωσης της δημοκρατίας και των προσώπων είναι το χειρότερο που μπορεί να προσφέρει η καινούργια διοίκηση», είπε ο κ. Ορφανός, τονίζοντας ότι «το ξεκίνημα είναι πολύ κακό και απαράδεκτο» και πως «τα χρεώνεται ο νέος δήμαρχος γιατί επέλεξε αντίθετα με τον νόμο, ο οποίος δεν προβλέπει να υπάρχουν πρόσωπα υποψήφιοι, προβλέπει παρατάξεις. Εάν θέλαμε τη διαδικασία της συναίνεσης, εμείς είπαμε ότι συνολικά ως παράταξη είμαστε διατεθειμένοι, με συμφωνία επί της αρχής. Λυπάμαι πολύ. Πολύ κακό ξεκίνημα, να βάλει επτά παρατάξεις απέναντί του. Επέλεξε τη ρήξη και όχι τη σύνεση».

«Κάναμε αυστηρή κριτική στις διαδικασίες αυτές. Θα συζητήσουμε για αυτά στα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Πρωτόγνωρη πρακτική. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα αρνητικά του νόμου και όχι τα θετικά», ανέφερε ο Σπύρος Βούγιας. «Πολύ κακός ο νόμος. Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν αυτές οι εγκλήσεις. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει όταν ξεκινάει κάτι με αυτόν τον τρόπο», διαπίστωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Η απουσία κάλυψης της συνεδρίασης από τη δημοτική τηλεόραση TV100 σχολιάστηκε έντονα και δικαίως από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Δεύτερη δύναμη

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έχει αντιληφθεί ότι αυτή και η παράταξή της «Θεσσαλονίκη Μαζί» θα είναι πλέον στην ουσία η μείζων αντιπολίτευση στον δήμο (είναι η μεγαλύτερη σε συμβούλους παράταξη της αντιπολίτευσης) και γι’ αυτό όσα ειπώθηκαν εντός συμβουλίου στη συνέχεια συνοψίστηκαν σε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία ασκεί σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» αλλά και στις πρακτικές του κ. Ζέρβα. «Από την πρώτη κιόλας μέρα έγιναν φανερές τόσο οι πραγματικές στοχεύσεις όσο και οι κακοτεχνίες του νόμου της Ν.Δ., με θύμα τη νωπή λαϊκή εντολή. Ο δήμαρχος εκμεταλλεύεται τον νόμο προκειμένου να μετατρέψει τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε ενός ανδρός αρχή», αναφέρει η κ. Νοτοπούλου, επισημαίνοντας ότι «από την επίκληση καλών πρακτικών περνάμε σε εκτέλεση κακών πρακτικών. Η εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας, όπως προέκυψε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, καταστρατηγείται, ενώ οι παρατάξεις μειοψηφίας αγνοούνται πλήρως. Αυτός είναι ο νέος αντιδημοκρατικός, αντισυνταγματικός νόμος». Σχολίασε επιπλέον δηκτικά πως «σήμερα γίναμε θεατές τραγελαφικών εξελίξεων, καθώς η παράταξη της Ν.Δ. έπεσε η ίδια θύμα του νόμου της. Λούζεται λοιπόν, σε τοπικό επίπεδο, τις συνέπειες ενός νόμου-έκτρωμα, αλλά μαζί της τις επωμίζεται και η τοπική κοινωνία».


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ανω-κάτω είναι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς η νέα διοίκηση φαίνεται να… έχει χαθεί σε έναν λαβύρινθο, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη λογική των εκκαθαρίσεων.
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια σέξι πόλη με πολλούς… εγκληματίες
Με δεξιά ρητορική και αναβίωση όλων των αποτυχημένων σχεδίων από το 1980 και μετά των διοικήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η πόλη που οραματίζεται τελικά ο δήμαρχός της Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Μια σέξι πόλη με πολλούς… εγκληματίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανήθικα» παιχνίδια στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Διαρροή... συμβούλων του Νίκου Ταχιάου προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, προκαλεί τρικυμία στο δημοτικό συμβούλιο πριν καν αυτό συγκροτηθεί!
«Ανήθικα» παιχνίδια στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
Βλέποντας πίσω στον χρόνο και προοικονομώντας την «κριτική των επόμενων γενιών», ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει στον τελευταίο απολογισμό του το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο γνωστός κύριος Φωτόπουλος
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα να τοποθετήσει, στη θέση του Γ.Γ. του δήμου τον μέχρι σήμερα δήμαρχο Δέλτα Ευθύμη Φωτόπουλο ο οποίος δεν επανεξελέγη.
Ο γνωστός κύριος Φωτόπουλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας